
חבר המועצה ביל קלינטון | תמונה: Joyce Naltchayan/AFP/Getty Images
מאז שהתמודד על תפקיד נשיא ארה”ב, יצא דונלד טראמפ נגד מה שכינה “הממסד” (Establishment), “הדיפ-סטייט” (Deep State), “הבִּצָּה” (Swamp) ואפילו “הקבאל” (Cabal) השואף להשליט “סדר עולמי חדש” – גלובליזם – שבו שולטת ממשלה עולמית אחת. “אמריקניזם, ולא גלובליזם, יהיה האני מאמין שלנו”, הוא אמר ביולי 2016 במהלך קמפיין הבחירות. “הגיע הזמן לייבש את הבִּיצָה בוושינגטון”, הוסיף באוקטובר.
תומכי טראמפ הצביעו על רשתות נסתרות הפועלות בתוך הממשל האמריקני וכופות עליו אג’נדה מסוימת. נטען שאנשים כמו ג’ורג’ סורוס, דיוויד רוקפלר (שנפטר במארס 2017), ביל גייטס, מייקל בלומברג, ג’ף בזוס, לצד להקת עשירים מוולסטריט, התגודדו עם כלי תקשורת כמו הניו יורק טיימס, הוושינגטון פוסט וה-CNN, במטרה להבטיח ש”הדונלד” לעולם לא יגיע לבית הלבן. רובם “נשבעו אמונים” להילארי קלינטון והצהירו על תמיכתם בה.
חברי המועצה, 5,000 במספר, כוללים את רוב בעלי ההשפעה על מדיניות החוץ האמריקנית במאה השנים האחרונות
המבקרים טענו מנגד שמדובר בהמצאה חסרת בסיס. ארה”ב אינה טורקיה, שבה ה”דיפ סטייט” ניסה לבצע הפיכה ביולי 2016. וגם לא מצרים, שבה הצבא ושירותי הביטחון הפילו ב-2013 את הנשיא מוחמד מורסי. בסך הכול מדובר באסטרטגיה מבריקה שמובילים הקמפיינרים של טראמפ שמטרתם לייצר אויב מדומיין – דמות צללים שתצטייר כמי ששולטת בכול. כך ניתן יהיה להתסיס ולגייס את האוכלוסייה נגדה.

ראש הסי-איי-אי ג’ון ברנן (2015) מדבר במועצה | תמונה:Spencer Platt/Getty Images
אולם כל זה עמד להשתנות אחרי הבחירות, והתסריט הבדיוני כביכול שהיה לנחלתם של חובבי קונספירציות, הפך למושג שגור גם בקרב כלי תקשורת מהמיינסטרים. הסיבה: גל הדלפות לתקשורת של “אנשי צל” שבתוך הבית הלבן, על פרטים מסווגים שהתרחשו בחדרי חדרים של הממשל החדש. נוספה לכך החשיפה כי חודשים לפני הבחירות, שתל האף-בי-איי מרגלים בקמפיין של טראמפ, וכי אובמה אישר להאזין לשיחות הטלפון של אנשיו. בספטמבר 2018 אף פורסם מאמר דעה אנונימי בניו יורק טיימס, תחת הכותרת: “אני חלק מההתנגדות בתוך ממשל טראמפ”. המאמר נכתב על ידי “בכיר בממשל” שטען כי הוא אחד “מני בכירים רבים” החותרים תחת ממשל טראמפ מבפנים.
בין אם הדיפ סטייט הוא קונספירציית צללים או לא, יש בו גרעין של אמת. גרעין המסייע להבין את הקונפליקט הפוליטי העמוק המתחולל בין מנהיג המדינה, במקרה הזה דונלד טראמפ, לבין האנשים שמניעים את המוסדות שמושלים ומפקחים על התנהלותה. לפחות כך חושבים 48 אחוז מהאמריקנים, הטוענים ש”הדיפ סטייט” אמיתי, חי ובועט, לפי סקר של רשת ABC והוושינגטון פוסט מאפריל 2017.
אך מהו אותו “דיפ סטייט”, והיכן ההוכחה לקיומו?
המועצה ליחסי חוץ
קודם כל קצת היסטוריה. טראמפ אינו הנשיא הראשון המדבר על “ממשלת צללים” או דיפ סטייט אמריקני. דווייט אייזנהאואר, למשל, הנשיא ה-34 של ארה”ב, ייחס זאת בשנות ה-50 לאנשים העומדים בראש “הקומפלקס הצבאי-תעשייתי”. מיכאל גלנון, פרופ’ למשפט בין-לאומי באוניברסיטת טאפטס שבארה”ב, כתב בספרו על “ממשלה כפולה” שאנשיה מגיעים ממערך ההגנה והמודיעין האמריקני, המנהל מאחורי הקלעים מדיניות שאינה שקופה, בלי איזונים ובלמים (National Security and Double Government, 2014); ואדוארד סנודן, העריק האמריקני שעבד באן-אס-אי והדליף מבפנים סודות מדינה, אמר כי הדיפ סטייט הוא מונח שלא מתייחס רק לסוכנויות הביון, אלא “לפקידים שיושבים בתפקידי כוח, ולא עוזבים כשהנשיאים עוזבים… הם משפיעים על המדיניות, הם משפיעים על נשיאים” (ריאיון לעיתון La Repubblica, מארס 2018).

איור: מושיק גולסט
האם יש מכנה משותף לכל מוקדי הכוח האלה? כן, והוא מתנקז לגוף חוצה מפלגות שאנשיו נטועים עמוק בכל רמות הניהול הגבוהות ביותר בממשל האמריקני: בקומפלקס הצבאי-תעשייתי, בשירותי הביון ואפילו בגופי התקשורת ובהוליווד. לגוף הזה קוראים “המועצה ליחסי חוץ” (Council on Foreign Relations).
חברי המועצה, 5,000 במספר, כוללים את רוב בעלי ההשפעה על מדיניות החוץ האמריקנית במאה השנים האחרונות. ולמרות זאת, לא הרבה ידוע על הגוף, מחוץ למעגלים הצרים והפנימיים של האנשים שמרכיבים אותו. מעטים באקדמיה כתבו עד היום ברצינות על הארגון, ומרבית כלי התקשורת רק מציינים בחטף שבתאריך מסוים אישיות בכירה כלשהי דיברה שם, מבלי לציין מה נאמר (במקרים רבים, דיונים במועצה הם “אוף דה רקורד”).
ב-1962, דן סמוט, לשעבר סוכן אף-בי-איי, כתב בספרו “הממשלה הבלתי נראית”, כי המועצה לענייני חוץ, ביחד עם קבוצות אחרות, “יצרה קמרילה” (מספרדית חדר קטן) – קבוצת אנשים המקורבים לשליט דרך פורומים לא רשמיים ומתמרנים את החלטותיו.
העיתונאי ריצ’רד רוברה, שבעברו היה קומוניסט עד שהתהפך והפך לאנטי-קומוניסט, כתב באותה שנה בחצי חיוך כי “מנהלי המועצה לענייני חוץ יצרו סוג של פרסידיום (גוף שלטון קומוניסטי) עבור חלק מסוים מהממסד, המכווין את גורלנו כאומה” (The American Establishment and Other Reports).
מטרת הארגונים החצי סודיים, שנקראו “קבוצות השולחן העגול”, הייתה לאחד את העולם דובר האנגלית סביב רעיונות אימפריאליסטיים
פיבי קורטני, עורכת וסופרת מניו אורלינס, כתבה חמישה ספרים על המועצה. בהם Nixon and the CFR (1971), שבו היא מוכיחה לטענתה כי תחת ממשל ניקסון, המועצה הכתיבה את מדיניות החוץ ואת מדיניות הפנים של ארה”ב, ו- The CFR and President Clinton (1993) העוסק באותו נושא, רק לגבי ממשל קלינטון.
לקורטני הייתה סיבה טובה לעשות זאת: הנשיא קלינטון היה חבר במועצה, וכך גם מזכיר המדינה שלו, סגן המזכיר, כל חמשת “תתי-המזכירים” ששירתו תחתיו וגם היועץ המשפטי (כולל בקדנציה השנייה). היועץ לביטחון לאומי של הנשיא קלינטון וסגנו היו אף הם חברים במועצה. אפילו ראש הסי-איי-אי, כפי שמראה האינפוגרפיקה המצורפת, היה חבר. נוסף על מזכיר ההגנה והאנשים שעובדים לצדו.
רשימת החברים לא נעצרת כאן. היא כוללת מאות אנשים בתפקידי מפתח בכל מערכי ממשל קלינטון, בהם המזכיר הצבאי, יו”ר המטות המשולבים, בכירים בחיל הים ובחיל האוויר, וראשי מפקדות באזורים שונים בעולם. אפילו מזכיר האוצר, שרשרת הפיקוד שתחתיו, ובכירים במשרד המסחר והתחבורה.
מצב דומה למדי התרחש בממשל בוש (הבן) ובממשל אובמה. הילארי קלינטון, שהייתה מזכירת המדינה בקדנציה הראשונה של ממשל אובמה, אינה חברה במועצה אבל העבירה כשמונה הרצאות שם. באחת ההרצאות, ב-15 ביולי 2009, בעת שכיהנה כמזכירת המדינה, היא הודתה כי לעתים קרובות היא הולכת למועצה כדי לדווח על התקדמות שנעשתה, כפי שתועד בווידאו שהועלה ליוטיוב, כמו גם באתר מחלקת המדינה: “אני שמחה להיות כאן במשרדים החדשים [של המועצה בוושינגטון]. לעתים קרובות הייתי, אני מניחה, בספינת האם בניו יורק, אבל טוב שיש מאחז של המועצה כאן במורד הרחוב ממחלקת המדינה. אנחנו מקבלים עצות רבות מהמועצה, אז פירוש הדבר שלא אצטרך ללכת רחוק כדי שייאמר לי מה עלינו לעשות וכיצד עלינו לחשוב לגבי העתיד”.
כיצד לחשוב על העתיד
המועצה התחילה בימים שאחרי מלחמת העולם הראשונה, כשקבוצה של אמריקנים ובריטים אמידים ומשפיעים החליטו ליצור ארגון שיתמחה ביחסים בין-לאומיים. במאי 1919, במלון בפריז, הם הסכימו להקים ארגון אנגלו-אמריקני שייקרא “המכון ליחסים בין-לאומיים” שיהיו לו סניפים באנגליה ובארה”ב.
הרעיון לא נולד במקרה, אלא אחרי התבשלות ארוכה במוחו הקודח של ההיסטוריון הבריטי ליונל ג’ורג’ קרטיס. “במשך תשע שנים היה אחראי קרטיס להקים רשת של ארגונים חצי סודיים באזורים בריבונות בריטית ובארה”ב”, כותבים ויליאם מינטר ולורנס שופ בתחקיר ארוך שערכו על המועצה שהפך לספר בשם Imperial Brain Trust (1977).
אם למועצה ליחסי חוץ, כארגון, יש השפעה כלשהי – זו השפעה שחבריה מביאים דרך הערוצים המצטלבים
מטרת הארגונים החצי סודיים, שנקראו “קבוצות השולחן העגול”, הייתה לאחד את העולם דובר האנגלית סביב רעיונותיו האימפריאליסטיים של המדינאי הבריטי ואיש העסקים ססיל רודס, שהזרים כספים לארגונים. רודס הצהיר כי חזון חייו הוא “להביא את כל העולם הלא מתורבת תחת שליטת האימפריה הבריטית”, והציע ב-1891 להקים ארגון עולמי שישמר את האימפריה הזו.

ססיל רודס וחזון חייו: “להביא את כל העולם הלא מתורבת תחת שליטת האימפריה הבריטית” | תמונה: Mortimer L. Menpes/PD
כך קם הסניף הבריטי של “המכון ליחסים בין-לאומיים”, שזכה לשם Chatham House. ב-1921 החליט הסניף האמריקני להתאחד עם ארגון אחר שכונה באותם ימים “המועצה ליחסי חוץ” – מועדון פושט רגל של בנקאים ואנשי עסקים ניו-יורקים בעיקר, שרצו להבין כיצד המלחמה תשפיע על עסקיהם. האיחוד הוביל לתקומתו של ארגון חדש וחזק, שירש את השם “המועצה ליחסי חוץ”. בראשו עמדו עורכי דין, בנקאים והיסטוריונים שהסכימו על עיקרון אחד – בתקופה שבה מרבית הציבור האמריקני מעדיף שארה”ב תנקוט במדיניות של בידול מענייני העולם, ארה”ב דווקא צריכה להתערב בהם, לשחק תפקיד משמעותי וגדול ולהוביל סדר עולמי חדש.
אחד הצעדים הראשונים שעשו היה לפרסם מגזין, ששימש כעמוד השדרה הסמכותי של הארגון בנושאי מדיניות חוץ. למגזין הם קראו Foreign Affairs, והוא יוצא לאור עד היום. את הכסף להקמתו הם גייסו מאמריקנים עשירים, חלקם חברי המועצה (המועדון לשעבר).
הצעד הבא היה ליצור פורום של פגישות וארוחות ערב עם מדינאים, כמו גם קבוצות למידה קטנות שנפגשו אחת לחודש. הפגישות נערכו בבית בניו יורק שאליו הוזמנו מדינאים זרים ופקידים בכירים אמריקנים. “בין 1921 ל-1938, כל אחד ממזכירי המדינה של ארה”ב הגיע לפחות לפגישה אחת של המועצה”, כותבים מינטר ושופ.
בהמשך קמה תוכנית המחקר, גולת הכותרת של המועצה, המהווה נדבך חשוב נוסף בחדירה של אנשי המועצה לרמות העמוקות ביותר של הממשל האמריקני. לתוכנית הוזמנו אנשי אקדמיה, אנשי עסקים, פקידי ממשל, עיתונאים, אנשי צבא וכמובן חברי המועצה, כדי לדון בפורומים מצומצמים של כ-20 איש בבעיית מדיניות חוץ שנבחרה. מינטר ושופ מתארים סביבה שבה מנהיגים מתחומים שונים יכלו להיפגש ולהגיע לקונצנזוס. הבנותיהם גובשו למאמר או לספר והועברו לאנשי ממשל, בצורה רשמית וגם לא רשמית.

ההיסטוריון הבריטי ליונל ג’ורג’ קרטיס. הקים רשת של ארגונים סמי סודיים באזורים בריבונות בריטית ובארה”ב | תמונה: Chatham House/CC
לאחר מלחמת העולם השנייה מחלקת המדינה של ארה”ב כבר החלה לשלב את המועצה בתוך הוועדה המייעצת שלה לנושאי מדיניות חוץ. אחת ההחלטות החשובות שאנשי המועצה דחפו קדימה הייתה הפלת הפצצה הגרעינית על יפן. “שר המלחמה הנרי סטימסון (חבר מועצה, א”ל), ששימש כיועצו הבכיר של הנשיא רוזוולט לנושאי אטום, עמד בראש ועדה זמנית מיוחדת שתמליץ על שימושים אפשריים בפצצה. מתוך שמונת החברים בוועדה, חמישה היו חברי מועצה”, כותבים מינטר ושופ. “אחד מהחמישה, המדען קארל טיילור קומפטון, נשיא אוניברסיטת MIT, הצהיר בזמנו כי יש להשתמש בפצצה כדי ‘להרשים את העולם'”.
החלטות חשובות נוספות שהובילו חברי המועצה היו קשורות לתגובה להתרחבות ברה”מ ולשינויים בווייטנאם, שקדמו למלחמה בה. חברי המועצה גם היו מעורבים בתכנון האו”ם.
מקורות המימון של המועצה הגיעו מדמי חברות, מתרומות (דיוויד רוקפלר לדוגמה), מקרנות (קרן פורד, קרן קרנגי וקרן רוקפלר בעיקר), מתאגידים (המועצה מציעה שירות ייעוץ בתשלום לחברות גדולות) וממנויים למגזין.
בשנות ה-90 כבר היה ברור שהמועצה היא חלק מרכזי ברשת של אנשים וארגונים המכונים “הממסד” (The Establishment). כשג’ורג’ בוש האב, חבר לשעבר במועצה, ירד מכס הנשיאות ב-1993, הוא הוחלף בביל קלינטון, חבר מכהן במועצה, שהוחלף שוב ב-2001 על ידי בנו של חבר במועצה (בוש הבן). ב-2008 ג’ון מקיין, חבר המועצה, הפסיד את הבחירות לאובמה, שהיה מועמד לחברות במועצה. באימייל שהודלף לוויקיליקס ונחשף באוקטובר 2016 בעיתון הבריטי Observer, חבר המועצה, הבנקאי מיכאל פרומן מבנק “סיטיגרופ”, הציע לאובמה רשימת שמות של אנשים שלדעתו כדאי למנות כחברי קבינט. בין אם אובמה התייחס לאימייל או לא, חלק נכבד מחברי הקבינט בממשלו, היו בסופו של דבר חברי מועצה.
הכוח האמיתי
הקשרים העמוקים של המועצה אפשרו לחבריה “להשתלט” על כ-40 אחוז בממוצע מהמשרות הקשורות במדיניות חוץ מאז מלחמת העולם השנייה, ואף להוביל את הסי-איי-אי. מאז שהוקם ארגון הביון ב-1947, מרבית ראשי הסי-איי-אי היו חברי מועצה. היו אף מקרים שבכירים בארגון הביון הגיעו לפגישות חסויות במועצה ותדרכו את הנוכחים על “מבצעים סודיים”, כפי שדווח בניו יורק טיימס במאמר מנובמבר 1971.
תהליך גיוס החברים למועצה עבד כך: בכל פעם שפקידים חדשים נכנסו לתפקידי מפתח בממשל הקשורים במדיניות חוץ, פקידים אחרים בתפקידים דומים שכבר חברים במועצה “סימנו” אותם והמליצו עליהם בפני הוועדה האחראית לאישור חברים למועצה (Membership Committee). אם המועמדים מצאו חן בעיני הוועדה, היא גייסה אותם לשורות המועצה במהלך שירותם בממשל או מיד לאחר מכן. נתיב גיוס נוסף התחיל מלמטה: אנשים בעלי פוטנציאל למלא תפקידי מפתח בממשל אותרו וצורפו למועצה, מה שהעניק להם גושפנקה להתקבל בהמשך לתפקידי מפתח בממשל.
באופן דומה “השתלטה” המועצה על חלק מהתקשורת. חשיבותה של התקשורת אינה רק בעובדה שהיא מספקת מקורות ראשוניים של מידע לציבור בנושאי מדיניות חוץ, אלא שבמקרים רבים היא משמשת כמקור מידע ראשוני עבור הממשל. ב-1972, כותבים מינטר ושופ, כבר שלושה מתוך עשרה מנהלים בניו יורק טיימס היו חברי מועצה. כפי שמראה האינפוגרפיקה המצורפת, דבר דומה קרה בשנים שחלפו בכלי תקשורת רבים אחרים.
חלק מהביקורת שהופנתה כלפי המועצה לאורך השנים היא שהיא מכוונת למדיניות חוץ גלובליסטית-מרקסיסטית, היוצרת סדר עולמי חדש שבו גבולות נמחקים, זהויות מיטשטשות וממשלה עולמית אחת אמורה לעלות (בסגנון האו”ם). אולם מקריאה של אין-ספור מאמרים פרי עטה של המועצה, ומעיון בספרים וארכיונים המתעדים את פעולותיה מאז שהוקמה, קשה למצוא קו אידיאולוגי אחד ויציב שמגדיר אותה לאורך שנותיה.
המועצה גם לא מתאימה לגמרי למודל של “ממשלת צללים” המכתיבה לנשיא בסוד את מדיניות החוץ של ארה”ב. קיימות מעט עדויות שהמועצה, כארגון, יכולה להכתיב משהו בכוח למישהו בוושינגטון. אין זה אומר שהמועצה אינה בעלת השפעה ועוצמה, אלא שמודל ההשפעה הרגיל בתוככי הממסד אינו עובד כפי שנוהגים לדמיין מסרטי פשע – שבהם בעל הון מסתורי מצלצל לנשיא ארה”ב ומאלץ אותו לעשות דבר מה. במקרה של המועצה, השפעתה עוברת דרך ערוצים מורכבים ועדינים: קשרים אישיים שנרקמו בין אנשים שדרכיהם הצטלבו בחדרי ישיבות של ועדות חוץ, ושוב במסדרונות הבית הלבן, במסיבות קוקטייל ובפגישות חברתיות סודיות במועצה ליחסי חוץ.
אם למועצה ליחסי חוץ, כארגון, יש השפעה כלשהי – וכפי שמראה הכתבה – אכן יש לה השפעה, זו השפעה שחבריה מביאים דרך הערוצים המצטלבים.
וכאן בדיוק טמון כוחה וסודה – לא באג’נדה שמוכתבת מלמעלה או ביד נעלמה שמנענעת איזו עריסה – אלא בקשרים המצטלבים. בפגישות מחוץ לכותלי הממשל, שבהן ניתן לדבר ואולי לתכנן כיצד להתנגד לאג’נדה כלשהי, לשליט כלשהו או לממשל קיים.