Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

מי הצית את בית הדפוס של אפוק טיימס בהונג קונג?

$
0
0

תמונה: Epoch Times

ב -19 בנובמבר 2019 בשעה 3:40 לפנות בוקר פרצו ארבעה אנשים לבושים בשחור וחובשים מסכות אל בית הדפוס של אפוק טיימס בהונג קונג. שניים מהפורצים אחזו באלות בידיהם ואחד מהם נשא שני מכלים עם נוזל דליק. הם איימו על עובדי בית הדפוס, שבדיוק התכוננו לשלוח עיתונים חדשים לדוכני העיתונים, להישאר במקומם. הפורץ שהחזיק במכלים שפך אותם על מכונת דפוס ועל העיתונים, פורץ אחר הדליק את הנוזל בעזרת מצית, וכשהאש פרצה הם ברחו מהמקום. כך מראות מצלמות האבטחה שתיעדו את המקרה.

אחד מעובדי בית הדפוס מיהר לכבות את האש באמצעות מטף כיבוי. השריפה גרמה נזק למכונת דפוס אחת, לארבעה גלילי נייר, לקופסת הבקרה של מכונת דפוס אחרת ולערימות של עיתונים מודפסים. מתזי המים שהופעלו על ידי האש הציפו את המכונות, את גלילי הנייר ואת ערימות העיתונים, וכעת עוסקים בהערכת הנזקים. השאלה הגדולה היא למי היה עניין להצית את בית הדפוס?

דוכן עיתונים בהונג קונג ב-12 בנובמבר. שישה עיתונים הקדישו את עמוד השער לפרסום גדול הקורא לתושבים להתנגד למחאות. רק אפוק טיימס (משמאל למטה) ו”אפל דיילי” (לידו מימין) דיווחו על ההסלמה שהתרחשה יום קודם לכן בפעילות המשטרה | תמונה: Epoch Times

אפוק טיימס בהונג קונג ידוע כעיתון המסקר את המאבקים הפנימיים המתרחשים בצמרת המפלגה הקומוניסטית הסינית, את ניסיונותיה לשלוט בהונג קונג ואת הדיכוי שהיא מפעילה נגד חופש הביטוי וזכויות האדם בסין ובהונג קונג. העיתון גם מסקר את תנועת המחאה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג.

הפורצים, או מי ששלח אותם, רצו שהתקרית תיראה כאילו המפגינים בהונג קונג הם אלה שעמדו מאחורי ההצתה: הם לבשו בגדים שחורים וחבשו מסכות בדיוק כמו המפגינים. אולם האלות הטלסקופיות שהם החזיקו דומות לאלה המשמשות את משטרת הונג קונג. למעשה בכל מהלך ההפגנות האחרונות אפשר היה לראות טקטיקה ערמומית דומה של שוטרים ובריונים שהתחזו למפגינים, לעיתונאים ולעוברי אורח, והתנהגו באלימות שכללה מכות והצתות. ואחר כך הם האשימו את המפגינים בהתנהגות אלימה. מנהל בית הדפוס ועובדי אפוק טיימס, שמכירים את הטקטיקה הזו, אינם מאמינים שלמפגינים היה עניין להצית את בית הדפוס. להיפך, במהלך ההפגנות זכה אפוק טיימס להוקרה ולהערכה מצד אזרחי הונג קונג בעקבות הדיווח האמין והמתמשך על האירועים.

למעשה, אפוק טיימס הוא אחד העיתונים הבודדים בשפה הסינית בהונג קונג שהמשיך לדווח באמינות ובעקביות על המתרחש שם. לאחר שמשטרת הונג קונג הטילה מצור על הקמפוס של “האוניברסיטה הסינית של הונג קונג” באמצע נובמבר, רק אפוק טיימס ו”אפל דיילי” סיקרו בעמודי השער שלהם את ההסלמה בפעילות המשטרה. יתר העיתונים הקדישו את עמוד השער לפרסום גדול הקורא לתושבים להתנגד למחאות (ראו תמונה מצורפת מדוכן עיתונים בהונג קונג ב-12 בנובמבר). “הדיווחים של אפוק טיימס מגינים על עמוד התווך הרביעי של הונג קונג – העיתונות”, אמר אלן ליונג, חבר לשעבר במועצה המחוקקת של הונג קונג והיו”ר המכהן של המפלגה האזרחית בהונג קונג (Civic Party).

צילום ממצלמות אבטחה מתעד את רגע ההצתה | תמונה: Epoch Times

אם ברור לגמרי שאלו לא המפגינים שהציתו את בית הדפוס של אפוק טיימס, למי היה עניין להשתיק את אפוק טיימס? קיים חשד סביר כי בית הדפוס הוצת על ידי גורמים ששלחה המפלגה הקומוניסטית הסינית שאינה מרוצה מהדיווחים של אפוק טיימס על המחאות המתמשכות בהונג קונג.

זו לא הפעם הראשונה שהמפלגה הקומוניסטית מתנכלת לאפוק טיימס בהונג קונג. מוקדם יותר השנה ניתנה הוראה ברשת חנויות “סבן-אילבן” (7-Eleven) ברחבי העיר להוריד את עיתוני אפוק טיימס מהמדפים, על אף שחוזה ההפצה בין העיתון לרשת תקף עד סוף השנה. סדריק אלביאני (Cédric Alviani), מנהל המחלקה למזרח אסיה בארגון “עיתונאים ללא גבולות” אמר כי “הוא לא יכול לראות שום סיבה לכך, מלבד לחץ להוריד את העיתונים מצד הרשויות הסיניות”.

תקרית ההצתה האחרונה היא ההתקפה הרביעית על בית הדפוס של אפוק טיימס בהונג קונג. בפברואר 2006 פרצו ארבעה בריונים לבית הדפוס וניפצו מכונת דפוס. באוקטובר 2012 בריונים ניסו לפרוץ לבית הדפוס אבל לא הצליחו לשבור את השער. בדצמבר 2012 שבעה אנשים מצוידים בארגזי כלים התחילו לפרוץ את השער וברחו לאחר שהגיעה משטרה.

גינוי חוצה מפלגות

סנטורים מהמפלגה הרפובליקנית ומהמפלגה הדמוקרטית בארה”ב גינו את הצתת בית הדפוס של אפוק טיימס. הסנטורים השמיעו את הגינוי ב-19 בנובמבר, מיד לאחר שהסנאט האמריקני העביר בהצבעת פה אחד את חוק “זכויות האדם והדמוקרטיה של הונג קונג”, ואמרו שההחלטה מהווה מסר ברור לבייג’ינג שדיכוי ואלימות אינם התשובה לאזרחי הונג קונג. הם הוסיפו שההצתה היא חלק מ”מגמה מטרידה”, והראייה האחרונה לכך שהמשטר בסין לא יכבד את הבטחתו לאוטונומיה של הונג קונג.

הונג קונג הייתה מושבה בריטית עד יולי 1997, כאשר סין חזרה לשלוט עליה, עם ערבות מפורשת של סין שהאוטונומיה של הונג קונג תישמר. הסנאטור הרפובליקני ג’ושוע האולי (Josh Hawley) אמר בדברי הגינוי שהשמיע: “כל התקפה על חופש העיתונות היא התקפה על החופש שהובטח לאזרחי הונג קונג. זו מתקפה על התפקוד המרכזי של הדמוקרטיה”.

הסנאטור הרפובליקני ג’ון קורנין (John Cornyn) אמר שהוא “אינו מופתע” אבל “מאוכזב מאוד” לראות פעולות כאלו, והוסיף ש”דיכוי של חופש הדיבור וחופש העיתונות הוא המעשה הראשון של רודנים ואני חושש שזה בדיוק מה שהם מנסים לעשות”.

הסנאטור הדמוקרטי בן קארדין (Ben Cardin) אמר שהאש היוותה בשבילו ובשביל עמיתים במפלגה דוגמה ל”תמריץ” לתמוך בחוק זכויות האדם והדמוקרטיה בהונג קונג.

הסנאטור הדמוקרטי בוב מננדז (Bob Menendez) אמר: “רק משטר טוטליטרי מפחד ממה שנכתב בעיתונות. אם האמת היא לצידך, אינך מפחד אף פעם שיכתבו עליך בעיתונות. תקרית ההצתה לכשעצמה היא הפרה מדאיגה של סוג הזכויות הבסיסיות שאנחנו בארה”ב תומכים בהן”.


“כשאומרים שיש כאן מאבק בין ימין לשמאל, מהו המאבק? זה מאבק בין פיל לזבוב. זה לא מאבק אמיתי”

$
0
0

צילום: אלכס גורביץ׳, אפוק טיימס

הכול התחיל בארוחת ערב ראש השנה, כשהחוקר והעיתונאי שמואל רוזנר נקלע לוויכוח עם אשתו על השאלה “כמה אנשים הולכים לשמוע תקיעת שופר”. “היא אמרה שפחות אנשים הולכים”, מספר רוזנר, “אני אמרתי שיותר, וכשחיפשתי במוצאי החג נתונים באינטרנט גיליתי שאין כל כך נתונים לשאלה הספציפית הזאת. התחלתי לתהות אילו נתונים נוספים חסרים, וכיצד נתונים כאלה יכולים להועיל להבנה שלנו את החברה היהודית בישראל. מהר מאוד הבנתי שאחרי 70 שנות מדינה, יש משמעות גדולה למחקר על האופן שבו יהודים בישראל פועלים וחושבים”.

רוזנר, חוקר עמית במכון למדיניות העם היהודי בירושלים, בעל טור בניו יורק טיימס, במעריב ובג’ואיש ג’ורנל בלוס אנג’לס, והעורך הראשי של ספרי העיון בהוצאת כנרת זמורה דביר, החליט שירים את הכפפה וחבר לפרופ’ קמיל פוקס מאוניברסיטת תל אביב. “הבנתי שדרוש כאן מחקר סטטיסטי גדול. קמיל ואני מכירים כבר שנים רבות מאוד והיה לי ברור שאני רוצה לעבוד איתו”.

הרוב מניפים דגל ושומרים על מנהגי מסורת | תמונה: Shutterstock

יחד הם חיברו שאלון לסקר מפורט ומקיף, ממנו ניסו להפיק מסקנות ותובנות. “לקחנו מספר רב מאוד של נושאים, שאלנו (את האוכלוסייה היהודית בלבד, מ”מ) בערך 400 שאלות”, הוא מספר. “שאלנו אנשים מה הם עושים ביום כיפור: האם הם רוכבים על אופניים, האם הם הולכים לבית כנסת, האם צמים? ירדנו לעומק. לא שאלנו רק האם בחנוכה הם מדליקים נרות, אלא האם הם מדליקים כל ערב או רק בכמה ערבים, האם הם אוכלים סופגנייה, האם נתנו דמי חנוכה והאם הלכו לפסטיגל. זה היה שאלון ותהליך ארוך”.

התוצאה היא הספר “יהדות ישראלית” (2018) המציג לקהל הרחב, בשפה פשוטה, את המחקר המורכב. “אחרי 70 שנות קיום”, אומר רוזנר, “מתפתחת כאן יהדות בעלת מאפיינים ייחודיים. יהדות חדשה. יהדות ישראלית. יהדות שהיא כיום כבר המיינסטרים”.

מעל 90% מהיהודים בישראל אוכלים תפוח בדבש, סופגניות או לביבות. רוב היהודים גם מדליקים נרות בחנוכה | תמונה: Shutterstock

תספר לי על מאפיין אחד של היהדות החדשה הזו שהפתיע אותך במיוחד.

“התברר לי שאחד המנהגים הכי חזקים בישראל זה ארוחת יום שישי משפחתית. יותר משמונה מכל עשרה יהודים בישראל אומרים שהם אוכלים באופן קבוע ארוחת שישי משפחתית. זה לא אומר שהם עושים קידוש, זה לא אומר שהם נוטלים ידיים או מדליקים נרות. זה אומר שעניין ההתכנסות בשישי בערב הוא מוקד חזק מאוד בתרבות היהודית הישראלית. זאת יהדות ישראלית משפחתית שבאמריקה, למשל, לא מתרחשת. אמריקה היא מקום שבו המרחקים הגאוגרפים גדולים. בחלק מהמקרים הילדים גרים במרחק טיסה. כדי לממש את הזהות היהודית באמריקה הם נזקקים לערוץ מימוש – בית כנסת או קהילה”.

הנה כמה תובנות מעניינות נוספות שעלו במחקר: כארבעה מכל חמישה יהודים בישראל מאמינים באלוהים, אף על פי שכמחצית מהאוכלוסייה היהודית היא חילונית (ואגב, מתוך הלא מאמינים, הרוב שומרים על אופציה שאולי קיים אלוהים). רק מיעוט (34%) מהמסורתיים רואה בקיום מצוות את מה שהופך יהודי ליהודי טוב. רוב הישראלים מגדירים את הזרם היהודי שהם משתייכים אליו כ”יהודי ישראלי” (55%) – זרם המבטא מסורת ולאומיות. 61% מכלל היהודים בארץ אומרים ש”להיות יהודי טוב” פירושו (“במידה רבה מאוד”) “להיות בן אדם טוב”; רוב היהודים מחזיקים ספר תנ”ך בבית (91%), אוכלים תפוח בדבש, סופגניות או לביבות (מעל 90%), עושים מנגל ביום העצמאות (63%) וצמים ביום כיפור (67%). וכמחצית מאלו שגדלו בבית דתי, כבר לא קוראים לעצמם דתיים. יש מהם שהפכו לחילונים, יש כאלו שנהיו מסורתיים, מיעוטם לדתיים-תורניים או חרדים.

מיינסטרים ישראלי ציוני

בניגוד לחוקרים קודמים שחילקו את החברה הישראלית לפי זרמים דתיים (חרדי, דתי, מסורתי, חילוני) או לפי פוליטיקה (ימין, מרכז, שמאל) או לפי תרבויות (דתית, חילונית, מערבית-צרכנית), רוזנר ופוקס זיהו במחקרם ארבע קבוצות בחברה הישראלית וכך חילקו אותה: הקבוצה הגדולה ביותר היא “יהודים-ישראלים” (55%). זו קבוצה שחבריה “מקיימים טקסים ומנהגים של יהדות ושל ישראליות, ודוגלים באמונות המשלבות יהדות וציונות”, הם כותבים. “היהודים הישראלים הם רוב היהודים בישראל. אבל לא רוב גדול”.

לצד ה”יהודים-ישראלים” מתקיימות שלוש קבוצות נוספות ששוות בערך בגודלן: ה”יהודים” (הכוונה לחרדים) – אלה היהודים שצמים ביום כיפור, מקיימים תורה ומצוות אבל לא מניפים דגל ביום העצמאות ולא רואים במדינה משמעות המקרינה על זהותם היהודית; ה”ישראלים” – חילונים, פטריוטים ישראלים, ששיעור ניכר מהם אתאיסטים; ו”האוניברסלים” – חילונים שלא מתעניינים במסורת היהודית וגם לא בלאומיות הישראלית. לא חשוב להם לשרת בצה”ל, ועובדת היותם יהודים היא אנקדוטה ביוגרפית בלבד.

שיקוף של המיינסטרים הישראלי בפוליטיקה | תמונה: Yonatan Sindel/AFP via Getty Images

“אם תסתכלי על שתי מערכות הבחירות האחרונות ותשאלי בין מי למי הייתה התחרות, התשובה היא לא בין ימין לשמאל. התשובה היא בין מרכז קצת ימין לבין מרכז קצת שמאל. כלומר הפערים האידיאולוגים בין בני גנץ וראש הממשלה נתניהו, אם מתייחסים לעמדות הרשמיות של כחול לבן ולעמדות הרשמיות של הליכוד, ברוב הנושאים הם לא כל כך גדולים.

“החברה הישראלית היהודית היא חברה שיש בה מיינסטרים רחב מאוד והסכמה רחבה בנושאים הגדולים. הוויכוחים הם דווקא על העניינים הקטנים יותר. אין כאן הרבה אנשים שמערערים באופן כללי על האתוס הלאומי. שמערערים באופן מהותי על מבנה החברה, על כללי המשחק. על היעדים המרכזיים של מדינת ישראל”.

בכל זאת, יש ויכוח גדול על חילון והדתה. זה ויכוח שהיה במרכז הבחירות והשפיע על הרכבת הממשלה. 

“נכון, אבל שימי לב מה אביגדור ליברמן דאג להגיד בנאום שלו לפני כמה ימים: ‘אני אוהב יהדות’, ‘אני אוהב את המסורת היהודית’, ‘אני רוצה שמדינת ישראל תהיה מדינה יהודית’, אבל ‘אני לא רוצה שיגידו לי מה לעשות’.

“הוויכוח הוא לא על העיקרון. כמעט כולם רוצים שישראל תהיה, סליחה על הקלישאה, מדינה יהודית ודמוקרטית. הוויכוח הוא על הפרטים. במובן הזה יש כאן דבק די חזק. בוויכוחים של היום-יום נדמה לנו שזו חברה שסועה וקרועה, אבל החברה הישראלית אינה שסועה כל כך. היא בסך הכול חברה שעל העקרונות הגדולים מסכימים בה ואז רבים חזק מאוד על האופן שבו יש לנהל את הדברים.

“קחי לדוגמה את השבת. אני לא מכיר מפלגה בישראל שאומרת ‘בואו נבטל את שבת’. אין מפלגה כזאת. או ‘בואו נזיז את שבת ליום שלישי כי זה יותר נוח’. לא. ברור לגמרי ששבת צריכה להיות ביום המנוחה שהוא יום המנוחה לפי המסורת היהודית. השאלה הנשאלת היא מה זה אומר שיש שבת? עד כמה צריך להיות לזה ביטוי בפרהסיה הציבורית? עד כמה צריך להיות לזה ביטוי באיסורים ובהיתרים הנוגעים לחופש האישי? אלו דברים חשובים מאוד. אבל צריך לעשות את ההבחנה. כולנו רוצים שבת, רק שאני רוצה שהשבת תהיה עם הדלקת נרות ובלי תחבורה ציבורית, ואחר רוצה שהשבת תהיה לנוח על חוף הים.

“המדינה מתנהלת גם על פי לוח השנה היהודי. אני לא מכיר אנשים שאומרים – בואו נבטל את חופשת סוכות. יוצאים לחופשות בחנוכה ובפסח, ובפורים מתחפשים. יש כעת קרב על הדתה בבתי ספר. אנשים אומרים תלמדו כך או כך. אבל אין אנשים שאומרים – בואו נבטל מסיבות פורים בבתי הספר. אף אחד לא דורש שבבית הספר לא יזכירו את פורים כלל, כמו באמריקה – שבה יש הפרדה מוחלטת בין דת למדינה, ולא מזכירים חגים בבתי ספר. ברור לגמרי שכולם בישראל מדליקים נרות חנוכה”.

צילום: אלכס גורביץ׳, אפוק טיימס

לאילו תובנות נוספות הגעת במחקר?

“שמדינת ישראל לא נעשית דתית יותר. היא נעשית עם השנים מדינה פחות דתית. דוגמה בולטת היא בתי הקולנוע בשבת. מי שזוכר, בשנות ה-80 היה מאבק סביב קולנוע בפתח תקווה. הייתה דרמה מטורפת סביב זה, והיום את מסתכלת על זה ואומרת: על מה הם רבו? כל בתי הקולנוע פתוחים בשבת והכול בסדר.

“יש לפעמים דברים שאנחנו מוציאים עליהם המון אנרגיה ברגע מסוים והם נראים לנו קריטיים מאוד אבל בתהליכים ארוכי טווח, המדינה הולכת לבסוף לכיוון שהציבור רוצה שהיא תלך”.

מנגד, הלמ”ס צופה שב-2065 החרדים יהיה 40 אחוז מהיהודים בישראל. זה משמעותי.

“הניסיון שלנו מלמד ששום תחזית דמוגרפית מהסוג הזה לא מתממשת. כי תמיד קורה משהו בדרך”.

ובכל זאת, הנתון מעלה את השאלה האם החברה שלנו באמת הופכת לחילונית יותר. 

“החברה החרדית, אם היא תגדל, תשתנה גם כן, והחברה הישראלית תשתנה, והמציאות הכלכלית תשתנה, והמציאות הגיאופוליטית תשתנה. יקרו כל כך הרבה דברים עד 2065 שלתת תחזית הגיונית זה לא מעשי.

“החברה החרדית מציגה אתגר למדינת ישראל, האתגר הזה נוגע לתחומים שאנחנו מכירים – שירות בצה”ל, השתתפות בכוח העבודה והשפעה תרבותית. צריך להסתכל על שלושת המישורים ולחשוב איך מתמודדים איתם, בחוקים ובתקנות. ובסוף צריך לזכור שגם החרדים חיים פה, גם להם יש זכות לממש את עצמם ואת רצונותיהם. זאת מציאות מורכבת, אבל לא צריך להפוך אותה ליותר מורכבת ממה שהיא. ובעיקר שיח של תוקפנות לא יפתור את הבעיה.

“יש היום מיינסטרים ישראלי ציוני, וראינו את זה גם בשתי מערכות הבחירות חזק מאוד. ולצדו שתי קבוצות המשמשות שק חבטות ולא משתייכות למיינסטרים הזה: הערבים מצד אחד, והחרדים מצד שני. זה מה שמראים הסקרים”.

בספר אתה עוסק גם בזהות חדשה יחסית: יהודי מסורתני. תסביר.

“בעבר הייתה נטייה לחלק את החברה לדתיים יותר ודתיים פחות. אנחנו אמרנו, בואו נשים רגע את הדת בצד ובמקום על דת נדבר על מסורת – שהיא חלק מהזהות שלך. ומה שגילינו היה שרוב הקהל בישראל, ובוודאי הקבוצה הגדולה (זו של ה-55%, מ”מ), היא קבוצה של אנשים שהסנטימנט שלהם מורכב משני אלמנטים מרכזיים: האחד הלאומיות הישראלית – הם גאים במדינה, היא חשובה להם, ערכים הקשורים במדינה חשובים להם, הגנה על המדינה חשובה להם, מגורים במדינה וציונות חשובים להם. והאלמנט השני: המסורת היהודית. זו לא הדת. אתה מדליק נרות בחנוכה, אתה מתחפש בפורים. אתה רואה חשיבות בכך שהילדים שלך יהיו יהודים. אני מדבר על מי שמניף דגל ישראל ביום העצמאות ומדליק נר בחנוכה. זה אירוע ישראלי, וזה אירוע שהתחיל בימי התלמוד, בימי החשמונאים. הישראלי הטיפוסי עושה את שני הדברים האלה. לכן אנחנו קוראים לזה יהדות-ישראלית. זה הופך למשהו אחד.

“כששאלנו ישראלים מה זה להיות יהודי טוב היו גם רבים שאמרו לנו: לשרת בצה”ל. לשרת בצה”ל זה כבר לא רק חובה אזרחית ישראלית, אלא שמייחסים לזה ערכיות של מסורת יהודית. למה זה מעניין? כי כשאת חושבת על ההיסטוריה היהודית, לא היה לנו אף פעם דבר כזה. ההיסטוריה היהודית כפי שאנחנו מכירים אותה מעולם לא הציגה בפנינו את האתגר הזה”.

זה מה שדמיינו אבות הציונות?

“במידה מסוימת. כל אחד דמיין משהו קצת אחר, אבל כן, במידה רבה הדבר הזה מגשים את החזון הציוני. לחזון הציוני היו כמה אלמנטים מרכזיים. האלמנט הפיזי: היהודים בסכנה. עלולים להרוג אותם, בואו נמצא להם מקום בטוח. האלמנט השני היה שהיהודים נמצאים בסכנה רוחנית, נציל אותם מהסכנה הרוחנית הזאת.

“כל עוד איראן לא תשמיד אותנו יש לנו כאן מענה לעניין הפיזי. בספר אנחנו מטפלים יותר בשאלת המענה לצד הרוחני, ואנחנו אומרים, כן, ישראל מספקת בדיוק את הדבר הזה. היא מייצרת יהודים חופשיים. הם לא צריכים להיות שומרי מצוות כדי להיות יהודים, הם לא מתבוללים, אין כמעט התבוללות בישראל. והתודעה היהודית שלהם נשארת חזקה. השפה יהודית, המוסיקה, החינוך בבתי הספר. מבחינה זו ישראל מגשימה את החזון הציוני הזה, ישראל הצליחה. שמנו הרבה יהודים במקום אחד, נתנו להם להיות הרוב, נתנו להם להקים קהילה פוליטית משלהם, יצרנו את המרחב הזה שמאפשר להם לפתח תרבות יהודית שמצד אחד היא רלוונטית, גם לאלו שלא רוצים להיות דתיים, מצד שני מודרנית, ועם כל זאת חזקה”.

בישראל נוצר רצף הרבה יותר סובלני כלפי גוונים שונים | תמונה: Shutterstock

האם ישראל ייחודית בעולם במובן הזה, של הקשר למסורת? 


“לא. אני נוסע לאיטליה בשבוע הבא. האיטלקים קתולים מאוד והנוכחות הזאת חזקה אצלם. אבל לישראל יש יתרון במובן שהיא מבודדת יחסית. אנחנו לא חיים במרחב אירופי משותף עם גבולות פתוחים. אנחנו חיים במרחב שסוגר אותנו ומבודד אותנו. אנחנו קהילה שאין בה יוצא ובא. החיים במרחב סגור גם יוצרים אלמנט של סיר לחץ. הם יוצרים גם בעיות. אבל ברמה של שמירת זהות יש לזה יתרונות. זה גם מקל עלינו למשל בנושא ההתבוללות. עם מי נתבולל? ברירת המחדל כאן היא להישאר יהודי”.

בוא נדבר על לאום, סוגיה שכביכול מפרידה בין ימין ושמאל. השיח ברשתות החברתיות מאוד מתלהם ומתייג את הימין כפשיסטי. האם זה משהו שימשיך לפלג אותנו או שאתה צופה בו שינוי?

“קודם כל רוב היהודים בישראל הם מאוד לאומיים. השיח הציבורי לפעמים מבלבל ומטשטש ניואנסים. יש הבדל בין לאומיות ובין לאומנות. לאומנות זה הדבר הלא טוב. רוב היהודים שחיים פה הם לאומיים. הם רוצים את ישראל כמדינה יהודית. יש פה מיעוט שרוצה שישראל תהיה מדינה אזרחית ניטרלית בלי ממד של זהות יהודית חזקה. זהו מיעוט קטן הנמצא בעיקר בשמאל. גם השמאל מאוד קטן. אנשים המגדירים את עצמם שמאל בישראל הם 5% מהיהודים. זה כלום. עוד 11% מגדירים את עצמם מרכז שמאל. ביחד הם 16%. אלה כל היהודים שמגדירים את עצמם שמאל ומרכז שמאל. זה הכול. כשאומרים שיש כאן מאבק בין ימין לשמאל, מהו המאבק? זה מאבק בין פיל לזבוב. זה לא מאבק אמיתי. יש פה ימין, מרכז ימין ומרכז-מרכז, וגם המרכז שמאל הוא ברובו לאומי. אלו אנשים שמדינת ישראל חשובה להם, הזהות היהודית חשובה להם, המדינה היהודית חשובה להם, הציונות חשובה להם”.

במילים אחרות, כחול לבן, שהיא מיזוג של מרכז שמאל ומרכז ימין, אינה מיזוג מקרי. זה קרה מסיבה מסוימת. 

“נכון. מתוך היהודים הנמצאים בישראל, אחוז מזערי הם לא לאומיים. מה זה אומר לאומיים? האם להיות לאומיים זה אומר שאנחנו בהכרח תומכים בהתנחלויות? זה לא. אולי אנחנו לאומיים עד הקו הירוק. אנחנו לאומיים אבל רוצים שייעשה מאמץ גדול יותר לנהל דו שיח עם הצד השני. זאת מחלוקת על מדיניות. זאת לא מחלוקת על העיקרון של מדינת לאום יהודית.

“יש פה אנשים קולניים שלא אוהבים את העניין הלאומי, ואני מתייחס רק ליהודים. הם אחוז מזערי. אני חושב שהוויכוח, כפי שהוא משתקף במרחב הציבורי ובתקשורת, לא משקף את המציאות”.

אתה מדבר בספר גם על התפוררות החברה הדתית לאומית.

“נכון. לציונות הדתית קרה דבר שהוא בו בזמן גם נהדר וגם גרוע. מצד אחד, סדר היום שהיא הביאה, השילוב של לאומיות ויהדות, הוא בדיוק סדר היום של מדינת ישראל. כמעט כולם מבינים שאין ישראל ציונית יהודית בלי מסורת יהודית ושאין מסורת יהודית משגשגת בלי ישראל. זאת החשיבה של רוב היהודים בישראל. רוצים את הלאומיות ורוצים את המסורת היהודית. מצד שני, אם זה מה שכולם רוצים, אז למה צריך ציונות דתית, שהיא קבוצה נפרדת המייצרת סדר יום?

“הציונות הדתית זאת קבוצה שיש לה מוסדות חזקים ונוכחות חזקה ומשפחות גדולות, אבל כשמסתכלים על המצב הדמוגרפי מגלים שחלק גדול מהילדים לא נשארים בציונות הדתית. הציונות הדתית היא יצרנית של ישראלים לא דתיים. לא רק, אבל חלק גדול. אני בא מתוך המרחב של הציונות הדתית ואני מכיר אותו היטב”.

חלק גדול עוזב את הציונות הדתית?

“כן, חלק גדול ממה שנקרא דתל”שים, דתיים על הרצף. זה משום שהציונות הדתית לא מצליחה להחזיק את הדור הבא והדור שבא אחריו באותה רמה כמו שהחרדים מצליחים. הצעירים זזים לכיוון הפחות דתי ויותר חילוני או מסורתי. לכאורה יש פה נס דמוגרפי. אלו משפחות גדולות יותר ולמרות זאת חלקה של הציונות הדתית באוכלוסייה לא גדל. למה הם נשארים אותו דבר? כי שליש מהילדים עוזבים. זאת המציאות”.

איך זה ייראה פה עוד 20 שנה?

“זה תלוי בהרבה גורמים. כרגע מה שאנחנו רואים זה מצד אחד יותר חרדים ומצד שני יותר חילונים או חילונים קצת מסורתיים. נוסף על זה, לישראלים באופן כללי נמאס מהתיוג של מי חרדי, מי חילוני וכו’. יש רצף הרבה יותר סובלני כלפי גוונים שונים. יש חילונים מאוד שומרי מסורת ויש דתיים יותר חפיפניקים. יש יותר סובלנות כלפי גוונים של אפור. אנחנו לא רק שחור ולבן. החברה הישראלית מציעה הרבה יותר גווני אפור, היא מציעה מרחב נינוח. אתה יכול להיות קצת כזה וקצת כזה. החברה גם גדלה. אנחנו חיים במדינה של תשעה מיליון בני אדם. במדינה כזו יש מקום לקבוצות קטנות יותר עם זווית ספציפית יותר או רצון מאוד ספציפי למצוא את האנשים שדומים להם. גם באורתודוקסיה מוצאים את זה. פתאום יש בית כנסת שנותן לנשים לעלות לתורה, ובית כנסת שנותן להן לעלות לתורה אבל לא להתפלל מוסף, או בית כנסת שנותן להן לעלות לתורה רק בבת מצווה, כך שמוצאים קהילות שכל אחת מתאימה בדיוק לתפריט שנוח לה וזה בסדר. התהליך הזה יעבור על כל הקבוצות בישראל עם הזמן”.

אני רואה פה גם בעיה. זה מוביל להתדלדלות השורשים המסורתיים של העם שלנו. ניקח לדוגמה את השפה. שפה יכולה להיות מורכבת וגבוהה, אבל אם מנסים לעשות לה אדפטציה או להכניס רעיונות משפת הרחוב, בסופו של דבר נוצרת דלות בשפה. דבר דומה עלול לקרות למסורת ולדת. 

“נכון. כשאת מדברת על זהות יהודית, זו זירה שיש בה הרבה שחקנים. יש להם הרבה רצונות. כל אחד זורק את הכדור שלו. אלה אומרים בואו נוסיף שעות תלמוד בבתי הספר ואלה אומרים בואו נוריד שעות תלמוד בבתי הספר, אלו אומרים בואו נעשה חנוכייה בכל פינת רחוב ואלו אומרים בואו נסלק את חב”ד מהרחובות.

“המאבק על הרוח היהודית ישראלית לא ייגמר. זה טיבעו. אנחנו חיים בקהילה תוססת של אנשים שבאופן טבעי לכל אחד יש שאיפות אחרות ורצונות אחרים ומשיכת החבל הזאת תימשך כל הזמן. וכל עוד החבל לא נקרע, זאת לא נראית לי בעיה. מושכים לכיוון אחד ואלה לכיוון אחר, אלה רוצים כך ואלה רוצים כך. בסוף אנחנו מכירים את החיים פה. אני חי בישראל כבר חמישים שנה, אנחנו חיים פה ויודעים שהחיים כאן לא בלתי נסבלים. אתה יוצא לרחוב ואין פה מלחמת תרבות. חלק מהאנשים מרוצים יותר, חלק מרוצים פחות. אלה החיים. אחד מתרגז שאין תחבורה ציבורית בשבת, ואחר מתעצבן אם תהיה תחבורה ציבורית בשבת. בסוף נוצרת איזושהי דינמיקה.

“לקחנו את העם היהודי שהתרגל להיות במשך 2,000 שנה ללא מולדת, ללא מדינה, ללא כוח, ללא חיבור עוצמתי לארץ ישראל, ו’שתלנו’ לו מדינה יהודית שהופכת להיות מרכז העם היהודי. מדינה חזקה, בעלת כוח, עם צבא, עם הייטק. ברור שזה ישנה אותנו. זה חייב לשנות אותנו. לכן היה לי מעניין לעשות את המחקר ולכתוב את הספר. אבל ברור לי שהספר הזה נכון ל-70 שנה אחרי קום המדינה. ברור שבעוד 70 שנה יצטרכו ספר חדש ואחר. משום שהדינמיקה לשינוי העם היהודי היא תנועה, תנועה שמתחוללת היום. אנחנו מחוללי השינוי. אנחנו לוקחים חלק בתהליך היסטורי דרמטי. לא לכל דור של יהודים הייתה הזדמנות להשתתף בשינוי דרמטי של הדינמיקה של העם היהודי”.

חידת אובמה

$
0
0

איור: מושיק גולסט

אין ספק שברק אובמה הוא אדם מרתק וכריזמטי שהשפעתו על העולם המערבי מורגשת עד היום. הוא היה הנשיא השחור הראשון שנבחר בארה”ב, הוא נתפש כנואם מחונן שמחזיק בדעות ליברליות בנושאי מדיניות פנים, וגם כמי שעשה לא מעט טעויות בנושאי מדיניות חוץ. כל זה הפך אותו לאחד האנשים המסוקרים ביותר על פני כדור הארץ: כלי התקשורת נברו בתולדות חייו ועשרות ביוגרפיות נכתבו על אודותיו. ולמרות זאת, כפי שתראה הכתבה, עברו האמיתי של אובמה, האנשים שהשפיעו עליו כאדם וכפוליטיקאי, ומיקומו על הספקטרום הפוליטי, נותרו עד היום חורים שחורים שהציבור אינו מודע לקיומם.

המנטור של אובמה

באופן טבעי, הביוגרפיות על אודות אובמה שמות דגש על האדם הראשון שהשפיע עליו בילדותו – אביו הביולוגי – ברק אובמה האב. האב פגש את אימו של אובמה, סטודנטית בשם אן דנהאם ב-1959, כשהגיע מקניה ללמוד באוניברסיטת הוואי. כשדנהאם נכנסה להיריון, אובמה האב נישא לה מבלי שסיפר לה שהותיר בקניה אישה ושני ילדים. כעבור חצי שנה ילדה דנהאם את ברק חוסיין אובמה – הנשיא לעתיד.

לא חלפה שנה מהלידה ואובמה האב נטש את משפחתו החדשה כדי ללמוד לתואר שני בהרווארד. ב-1964 הגישה דנהאם בקשה לגירושין ואובמה הצעיר ראה את אביו שוב, לפעם אחת, כשהיה בן עשר. “אני זוכר את אבי בחודש אחד מכל חיי, כשהייתי בן 10”, נזכר אובמה במפגש ארוחת ערב[1], “רק מאוחר יותר בחיים הבנתי, שהתחלתי להיות משוגע לכדורסל אחרי שהוא נתן לי את כדור הכדורסל הראשון שלי, שהתחלתי להתעניין מאוד במוסיקה ובמוסיקת ג’אז אחרי שהוא לקח אותי לקונצרט הג’אז הראשון שלי. זה גורם לך להבין איזו השפעה יש להורים עליך”.

אובמה בביקור בפקיסטן ב-1981, מתארח אצל המשפחה של חברו הפקיסטני מוחמד חסן צ’נדו. מתוך עמוד הפייסבוק My Historical Pakistan, 28 ביוני 2013 | תמונה: Screenshot: My Historical Pakistan/Facebook

ב-1995 הקדיש הנשיא לעתיד ספר שלם לאביו בשם “חלומות מאבי” (Dreams From My Father) שבו חיפש אחר פרטים מעברו והסביר כיצד החיפוש סייע לו לעצב את אופיו.

בספר, אובמה מספר על אדם בשם “פרנק”, שהיה חבר ותיק של משפחת דנהאם בהוואי של שנות ה-70, וחי בחוסר כול. אובמה נזכר כיצד בשנות התיכון שלו, היה מבקר בביתו של פרנק כדי לקבל עצה מאדם מבוגר כאשר היה נסער או מבולבל[2].

מיהו פרנק? תומכיו הגדולים ביותר של אובמה, שחיברו אין-ספור ספרים אוהדים אודותיו, ושסייעו לו להיבחר ב-2008, כתבו על הקשר הקרוב שהיה ביניהם, מבלי לספר מי בדיוק היה פרנק. גרן תומאס, למשל, מציין בספרו Yes We Can: A Biography of Barack
(Obama (2008 כי “ברק חיפש אצל פרנק רמזים כלשהם לאדם שהוא צריך להיות כמבוגר”[3].

פרנק מרשל דיוויס, המנטור | תמונה: Fair Use/Wikimedia

רון ג’ייקובס כותב בספרו Obamaland: Who
(Is Barack Obama? (2009 את שמו המלא של פרנק – פרנק מרשל דיוויס – ומציין כי “אין ספק שמושגיו של ברק אובמה הצעיר בנושא גבריות שחורה הוזנו על ידי פרנק מרשל דיוויס… אובמה ביקר ושתה עם האיש השחור הזקן… כמה עירוי הועבר בין השניים?”[4].

ההיסטוריון פרופ’ ג’יימס קלופנברג טוען בספרו Obama: Dreams, Hope, and the American
Political Tradition, 2012 – שזכה לביקורת מפרגנת מהניו יורק טיימס[5] – כי פרנק מרשל דיוויס היה “משורר, שאובמה העריך בתור מי שסייע לו להבין את חיי השחורים באמריקה הלבנה”[6]. פרופ’ קלופנברג חושב שמרשל דיוויס השפיע רבות על אובמה ושואל בספרו “האם היועצים הכלכליים של אובמה שהובאו לממשל שלו הגשימו את הנבואה של פרנק [מרשל] דיוויס?”[7]

כל כותבי הביוגרפיות התעלמו מהביוגרפיה האמיתית של “פרנק” המשנה לגמרי את התמונה: פרנק מרשל דיוויס לא היה סתם משורר שכתב על חיי השחורים. הוא היה פרו-סובייטי, פרו-סיני וחבר במפלגה הקומוניסטית של ארה”ב, כפי שנכתב בדוח חקירה של הסנאט ב-1957 ([8]Scope of Soviet Activity in the United States). ב-1948 הגיעו דייוויס ואשתו להוואי כדי שיוכל לעבוד ב”הונולולו רקורד” – עיתון שנוהל על ידי המפלגה הקומוניסטית של הוואי. טורו של דייוויס, “מדבר בכנות”, הוקדש בעיקר להשתלחות בארה”ב כ”ארצו של האדם הלבן” השואפת להשגת “אימפריאליזם לבן” ברחבי העולם, תוך שהוא עוצר, לעתים קרובות, כדי לשבח את בריה”מ[9].

גזרי כתבותיו של פרנק מרשל דיוויס הקומוניסט

“דיוויס כתב טורי תעמולה [בעיתונים קומוניסטיים בשיקגו ובהונולולו] המתנגדים לניסיונות האמריקנים להאט את סטלין ואת מאו דזה-דונג בסוף שנות ה-40 ובתחילת ה-50”, כותב פרופ’ פול קנגור[10] בספרו The Communist (2012) העוסק כולו בדיוויס. הוא היה רדיקלי כל כך, מציין קנגור, שהאף-בי-איי הכניס אותו ל”אינדקס הביטחון” של הממשל הפדרלי שכלל אנשים מסוכנים.

“על בסיס המחקר שעשיתי”, כותב קנגור, “אני מאמין שפרנק מרשל דיוויס הוא הדבר הקרוב ביותר למנטור שהיה לאובמה. המתחרה היחיד על התפקיד היה סבו של אובמה, סטנלי דנהאם. למעשה, ‘מתחרה’ אינה מילה טובה, כיוון שדנהאם הכיר את דיוויס לאובמה, כדי שדיוויס יהיה המנטור שלו”.

פאנק-רוק וחיות אחרות

כמובן שניתן לטעון כי תפיסת עולמו הקומוניסטית של דיוויס לא הועברה מעולם לאובמה הצעיר או לא השפיעה עליו. הפעם האחרונה שבה ראה אובמה את דיוויס הייתה לפני שעזב את הוואי לטובת לימודים באוקסידנטל קולג’ בלוס אנג’לס ב-1979. אולם המשך סיפור חייו של אובמה, כפי שתראה הכתבה, מטיל צל כבד על האפשרות הזו.

ב”חלומות מאבי” נזכר אובמה בחוויותיו בקולג’. אחת המרכזיות שבהן הייתה כשניסה להבדיל את עצמו משחורים אחרים שעקב האינטגרציה בחברה האמריקנית “התבלבלו”, לדבריו, כשסיפרו לו שאינם מרגישים אפליה גזעית נגדם. “נאלצתי לקחת מרחק מהם כדי לשכנע את עצמי שאיני בסכנה – שאני אכן עדיין ער. כדי שלא יחשבו שמכרתי את עצמי, בחרתי את חבריי בקפידה: הסטודנטים השחורים הפעילים יותר פוליטית; הסטודנטים הזרים; הצ’יקנים (מקסיקנים תושבי ארה”ב, א”ל); המרצים המרקסיסטים; הפמיניסטיות מהגל השני ומשוררי הפאנק-רוק. עישנו סיגריות ולבשנו מעילי עור. בלילות, במעונות, דיברנו על ניאו-קולוניאליזם, על [המהפכן המרקסיסט] פרנץ פנון, על אֵירוֹצֶנְטְרִיּוּת ופטריארכיה […] התנגדנו למגבלות החונקות של החברה הבורגנית”[11].

אובמה חולק חוויות עם אנשי ACORN. התמונה פורסמה ב-2004 במגזין Social Policy

בקולג’ פיתח אובמה חברות גם עם שני סטודנטים פקיסטנים, ואהיד חמיד ומוחמד חסן צ’נדו. בביוגרפיה The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama (2010), דייוויד רמניק כותב כי “צ’נדו וחמיד, בין היתר, סייעו ‘להצית’ את אובמה פוליטית”[12]. רמניק ראיין את צ’נדו שסיפר כיצד הם ניהלו עם אובמה שיחות פוליטיות ועודדו אותו להיות הנשיא השחור הראשון. רמניק מוסיף כי שניהם היו סוציאליסטים מרקסיסטים, אם כי הם הגדירו עצמם “אידיאולוגים”.

סול אלינסקי הרדיקל | תמונה: Public Domain-CC-BY-SA-4.0

משם המשיך אובמה ללימודים באוניברסיטת קולומביה בניו יורק (1983). ב”חלומות מאבי”, הודה אובמה בפרט קריטי שמשום מה נעלם מדפי הביוגרפיות ומכתבות הפרופיל עליו. אובמה הודה כי בתקופה שבה שהה בניו יורק השתתף בוועידות סוציאליסטיות: “דיונים פוליטיים, מהסוג שהיו באוקסידנטל, נראו כה אינטנסיביים וחדורי מטרה, קיבלו את הטעם של הוועידות הסוציאליסטיות בהן נכחתי לפעמים במכללת קופר יוניון”[13].

עיון בארכיונים של ארגונים סוציאליסטיים באמריקה חושף כי מכללת קופר יוניון במנהטן, ניו יורק, הייתה משנות ה-80 ועד 2004 מקום המפגש של הכנס השנתי של “ועידת המלומדים הסוציאליסטים” (Socialist Scholars Conference –SSC), כפי שכתב פרופ’ ליאו פניץ’ מאוניברסיטת יורק בקנדה, בראיון שערך עם סוציאליסטים שהשתתפו בוועידה[14].

הוועידה הייתה האספה הסוציאליסטית הגדולה ביותר בארה”ב. לפי אתר הוועידה (שהחליפה את שמה בהמשך ל”פורום השמאלי”) נכחו בה עד 2,000 משתתפים[15]. הדוברים כללו לעתים קרובות חברים מהמפלגה הקומוניסטית של ארה”ב, כמו גם מאואיסטים, טרוצקיסטים, רדיקלים שחורים, פעילים הומוסקסואלים ופמיניסטיות רדיקליות.

ניתן שוב לטעון שהיה מדובר בשלב מוקדם בחייו של אובמה הצעיר ששינה את דעותיו ככל שנקפו השנים. אולם גם אפשרות זו, כפי שניווכח בהמשך, תיראה לא סבירה.

“כללים לרדיקלים”

אחרי ארבע שנים בניו יורק עבר אובמה לשיקגו כדי לעבוד כ”מארגן קהילות”. מטרת התפקיד היא לאחד קהילה מקומית סביב מאבק בנושא מסוים שחשוב לה. השנה הייתה 1985 ואובמה הושפע מאדם בשם סול אלינסקי – מארגן קהילות שנפטר ב-1972 והותיר אחריו “תורה” שלמה. אובמה היה תלמיד, מתרגל ומורה של “שיטת אלינסקי”. ארגון הענק ACORN, המאגד ארגונים ופעילים קהילתיים ברחבי ארה”ב, הזמין את אובמה להרצות בסניף בשיקגו על עקרונותיו של אלינסקי[16]. “ברק הוכיח את עצמו בקרב חברינו”, אמרה מדליין טלבוט, המארגנת המובילה של ACORN בשיקגו, בראיון שנתנה ב-1995 לעיתון Chicago Reader. “אנו מקבלים ומכבדים אותו כרוח מקורבת, כמארגן עמית”[17].

אתר האינטרנט של הקמפיין הנשיאותי של אובמה אף הציג בעבר צילום שלו באחת הסדנאות שהעביר ב-ACORN, מול לוח בו כתב למעלה את נושא היום – “ניתוח כוח” (Power Analysis) – מונח מתורתו של אלינסקי. מאוחר יותר הוסר הצילום על ידי צוות הקמפיין[18].

מי היה אלינסקי? בשני ספריו Reveille for Radicals (“תרועת השכמה לרדיקלים”, 1946) ו-Rules for Radicals (“כללים לרדיקלים”, 1971), הציע אלינסקי שורה של מניפולציות כוחניות שהחלשים בחברה, אלה שאין להם, יכולים לבצע כדי לקחת את הכוח מאלה שיש להם.

צילום של אובמה באחת הסדנאות שהעביר במסגרת ACORN, מלמד עקרונות מתורתו של אלינסקי (הצילום הופיע לראשונה בעמוד הקמפיין של אובמה לנשיאות, אך הוסר בהמשך) | תמונה: Associated Press

ב”תרועת השכמה לרדיקלים” אלינסקי ראה בעצמו רדיקל הנאבק בקפיטליזם וטען כי “רדיקלים רוצים להתקדם מהג’ונגל של לֵסֶה פֶר קפיטליזם (קפיטליזם של שוק חופשי) לעולם שראוי לשם ‘תרבות אנושית’. הם מקווים לעתיד שבו אמצעי הייצור יהיו בבעלותם של כל האנשים במקום אצל קומץ מצומצם”[19].

כדי לנצח במלחמה נגד הקפיטליזם הורה אלינסקי למארגנים קהילתיים בערים שונות להפעיל “טקטיקות כוח” (Power tactics) שעליהן הרחיב בספרו “כללים לרדיקלים”. כמו “כלל 13 – בחר את המטרה למתקפה שלך, הקפא אותה, הפוך אותה לאישית וקטב אותה”[20]. אנשים שהושפעו מתורתו של אלינסקי יצרו רשת כלל ארצית של פעילים שכונתיים. אחד מהם היה ברק אובמה בשיקגו של אמצע שנות ה-80.אלינסקי הודה שלמד חלק מהטקטיקות מהגנגסטר אל קפונה בשיקגו, ובהקדמה לספרו “כללים לרדיקלים” הוא כתב הקדשה לשטן: “בל נשכח לתת הכרה לרדיקל הראשון: מכל האגדות, המיתולוגיות וההיסטוריה שלנו, הרדיקל הראשון הידוע לאדם, שהתמרד נגד הממסד ועשה זאת בצורה אפקטיבית כל כך… לוציפר”.

פרופ’ ג’ואל רוג’רס מאוניברסיטת ויסקונסין שהיה ממקימי ה”ניו פארטי” המרקסיסטית | תמונה: news.wisc.edu

התובנה החשובה ביותר של אלינסקי הייתה שהמארגנים הקהילתיים חייבים לכוון את “טקטיקות הכוח” שלהם כלפי מעמד הביניים, משום שמעמד זה שולט בארה”ב[21]. לדעתו, הבעיה עם מעמד הביניים היא האמונה המושרשת שהדברים ישתפרו עם התמדה ועבודה קשה. לפיכך, כדי לעורר את מעמד הביניים למהפכה, צריך לערער את התפישה הזו. “לפני כל שינוי מהפכני המוני, העם שלנו צריך להיות בעל גישה פסיבית ולא מאתגרת כלפי שינוי. הם חייבים להרגיש כל כך מתוסכלים, כל כך מובסים, כל כך אבודים, כל כך חסרי עתיד בתוך המערכת הנוכחית עד שהם מוכנים להניח את העבר ולתת סיכוי לעתיד”[22].

בספרו “כללים לרדיקלים” מסביר אלינסקי כי לאחר שהאמונה בחלום האמריקני תתערער, השלב הבא הוא להרוס את המוניטין של עסקים ומוסדות ממשלתיים שהמהפכנים הרדיקליים יסמנו כמטרה לשינוי או לחיסול.

כתבה בעיתון Chicago Reader מדצמבר 1995 תיארה סדנה שהעביר אובמה בשיקגו במסגרת ACORN, כעשור קודם לכן, בה ייעץ למאזינים כי האינדיבידואליזם האמריקני הוא מבוי סתום, וכי חברה קולקטיבית היא הכרחית כדי לחולל שינוי אמיתי: “באמריקה יש לנו הטיה חזקה כלפי פעולה אינדיבידואלית”, מצוטט אובמה. “אתם יודעים, אנחנו מאלילים את הגיבור נוסח ג’ון וויין שבא לתקן את העניינים עם שני קנים בוערים. אך פעולות אינדיבידואליות, חלומות אינדיבידואליים, אינם מספיקים. עלינו להתאחד בפעולה קולקטיבית, לבנות מוסדות וארגונים קולקטיביים”[23].

כוח שחור

באותם ימים הושפע אובמה מדמות נוספת – ג’רמיה רייט (Jeremiah Wright) מכנסיית “טריניטי יונייטד צ’רץ’ אוף כרייסט” (בקיצור – טריניטי). אובמה הצטרף לכנסייה לאחר שראיין את המטיפים האפרו-אמריקנים המובילים בשיקגו ובחר ברייט ובכנסייה שלו. הכומר ארתור בראזייה (Brazier) אמר לאחד הביוגרפים של אובמה, דייוויד רמניק, כי אובמה בחר בכנסיית טריניטי משום ש”הכומר רייט היה יותר בעניין של שחרור השחורים”[24].

אכן, הכומר רייט הטיף לתיאולוגיה נלהבת של שחרור שחור, אבל התיאולוגיה שהטיף לה הייתה מבוססת במידה רבה על התיאולוג ג’יימס קון ([25]James Cone). בספרו מ-1969 “תיאולוגיה שחורה וכוח שחור”, טען קון כי מטרתו של האדם השחור צריכה להיות “השמדת אמריקה כפי שהוא מכיר אותה” כדי לשחרר את עצמו מ”הדיכוי הלבן”[26].

תמונה: Scott Olson/Getty Images

קון ביקר ב-1982 בקובה (שנשלטה על ידי פידל קסטרו) יחד עם הכומר רייט (מכנסיית טריניטי) ומאמינים נוספים. שם, הוא הגיע למסקנה שלא ניתן לחסל את הדיכוי הלבן כל עוד אמריקה תיוותר חברה קפיטליסטית. לפיכך, השחרור השחור צריך לשלב “דת שחורה” ו”פילוסופיה מרקסיסטית” שיסללו דרך ל”בניית חברה חדשה לחלוטין”[27].

“במהלך השנים, רייט לא היה רק הכומר של אובמה, אלא גם המנטור שלו”, כתב ריאן ליזה מהשבועון האמריקני “ניו ריפבליק” בכתבת פרופיל שפורסמה ב-2007[28]. “ספרו השני של אובמה ‘תעוזת התקווה’ (The Audacity of Hope, 2006) מבוסס על דרשה של רייט”, הוא מוסיף, שפורסמה באותו השם ב-1988.

כמובן, לא ידוע בוודאות אילו תכנים העביר רייט לתלמידו אובמה. ניתן לטעון שמשנתו לא נכללה בהם. אך שוב, כפי שנראה מיד, חלקי הפאזל שנצברים יוצרים תמונה אידיאולוגית בהירה יותר ויותר, שהופכת את האפשרות הזו ללא כל כך סבירה.

ההיתוך האלקטורלי

ב-1988 הצטרף אובמה לבית הספר למשפט של אוניברסיטת הרווארד. באותם ימים החלו הסוציאליסטים באמריקה לקדם טכניקה המכונה “היתוך אלקטורלי” (Electoral fusion) שאפשרה להם להריץ את המועמדים שלהם כדמוקרטים. היו לכך שני יתרונות: 1. מועמד סוציאליסטי יכול היה לרוץ תחת הטיקט של המפלגה הדמוקרטית ובמקביל בשם מפלגתו הסוציאליסטית. בעודו רץ תחת שני הכובעים, הסוציאליסטים שהצביעו לו חיו בידיעה שהם הצביעו לאחד משלהם ולא למתמודד דמוקרטי מתון. 2. נוסף לכך, זה אפשר למפלגות מהשמאל הרדיקלי לקדם מועמדים מטעמן. אם ברק אובמה, נניח, היה מתמודד דרך המפלגה הדמוקרטית ומקבל 500 קולות, ומועמד דמוקרטי אחר היה מקבל 1,000 – אובמה היה מפסיד. אבל אם אובמה היה רץ גם עם טיקט של מפלגה סוציאליסטית והיה מקבל 600 קולות ממנה, זה ייכלל בחישוב הכולל ואובמה ינצח עם 1,100 קולות[29].

ב-1992 הקים פרופ’ ג’ואל רוג’רס מאוניברסיטת ויסקונסין את מאמץ ההיתוך המוצלח ביותר באותם ימים – ה”ניו פארטי” (New Party)[30]. ברית אלקטורלית שהוקדשה להרצת מועמדים רדיקלים מהשמאל באמצעות המפלגה הדמוקרטית. שלושה ארגונים היוו את עמוד השדרה של המפלגה החדשה הזו: ACORN – אותו ארגון שהוזכר קודם; מפלגת “הסוציאליסטים הדמוקרטים של אמריקה” (DSA) – מפלגה מרקסיסטית המקדמת את רעיונותיהם של מרקס ושל הקומוניסט האיטלקי אנטוניו גראמשי; וקואליציית הארגונים המרקסיסטיים “ועדות ההתכתבות לדמוקרטיה וסוציאליזם” ([31]COCDS).

הכומר ג’רמיה רייט, מורו של אובמה, שהטיף לשחרור שחור מרקסיסטי | תמונה: Tim Sloan/AFP/Getty Images

אבל לא כל אחד יכול היה להתקבל ל”ניו פארטי”. סניף ה”ניו פארטי” בשיקגו היה סלקטיבי בבחינת המועמדים והציב בפניהם שני תנאים, כפי שכתב ברוס בנטלי, חבר ה”ניו פארטי”, באוקטובר 1995 בעיתון “הסוציאליסטים הדמוקרטים של אמריקה” (DSA) בשיקגו: “מועמדים חייבים להיות מאושרים דרך הוועדה הפוליטית של הניו פארטי. לאחר שאושרו, המועמדים חייבים לחתום על חוזה עם הניו פארטי. על פי החוזה, חייב להיות להם קשר גלוי ופעיל עם הניו פארטי”[32]. ברק אובמה היה אחד מארבעה מועמדים שביקשו לקבל את תמיכת סניף ה”ניו פארטי” בשיקגו במהלך ישיבה של המפלגה שהתקיימה ביולי 1995, חשף בנטלי.

“הכרתי את אובמה מהתקופה שהוא הצטרף ל’ניו פארטי’ כדי לקבל את תמיכתנו למרוץ הראשון שלו”, כתב קרל דווידסון, חבר סניף ה”ניו פארטי” בשיקגו. “ביקרתי בביתו, וכמחוקק במדינת אילינוי הוא סייע לתנועה שלנו פעמים מספר. הוא אמר את כל הדברים הנכונים לאנשי ACORN וה’ניו פארטי’, ואנחנו תמכנו בו”[33].

תמונה: Scott Olson/Getty Images

במרץ 1996, מספר חודשים לאחר שאובמה ביקש לקבל את תמיכת ה”ניו פארטי”, פרסם סניף שיקגו של ה-DSA המרקסיסטי הודעת תמיכה באובמה בבחירות לסנאט של אילינוי, לצד שלושה מועמדים נוספים[34]. ובאפריל, לאחר שזכה בבחירות לסנאט מטעם המפלגה הדמוקרטית, הופיע אובמה בפגישה של ה”ניו פארטי” כדי להודות לתומכיו ולהזמין אותם להצטרף ל”כוחות המשימה שלו”, דיווח בנטלי בעיתון סניף מפלגת DSA בשיקגו[35].

שנתיים מאוחר יותר, ב-29 במארס 1998, נערכה הלוויה חשובה בשיקגו. מי שצפה אי פעם בסרטי “הסופרנוס” ו”הסנדק” יכול היה להבחין כי הלוויות נראות תמיד אותו הדבר. סוכני אף-בי-איי יושבים ברכב מרוחק ומצלמים כל בריון בחליפה. ארגון הביון יודע שלוויות הן הזדמנות נהדרת ללמוד על “סדרי הכוחות” של המאפיה, ההיררכיה והיחסים הפנימיים. ההלוויה שנערכה במארס 1998 אמנם לא קברה איש מאפיה שרצח בדם קר, אבל היא בהחלט אפשרה ללמוד על היחסים בקרב האנשים שהגיעו אליה.

המנוח היה סאול מנדלסון, אקטיביסט סוציאליסט בולט שהיה חבר בכמה סיעות טרוצקיסטיות בשנות ה-30 וה-40 לפני שהצטרף ל-([36]DSA). ומי הגיע להספיד? קרל מרקס שייר (Shier), מנהיג ה-DSA המרקסיסטי סיפר: “בטקס האשכבה שנערך בכנסייה האוניטרית הראשונה בדרום וודלון, נואם אחר נואם סיפר על תרומתו של סאול”, הוא כתב בעיתון ה-DSA במאי אותה שנה[37]. “אני דיברתי תחילה ואחריי חברתו של סאול, דבורה מאייר (Deborah Meier)” – טרוצקיסטית וחברה במפלגה הסוציאליסטית של סאול מנדלסון. אחריה עלו שישה דוברים, כולם עם השתייכות סוציאליסטית-מרקסיסטית, בהם לא אחר מאשר הסנאטור ברק אובמה, דיווח שייר.

מדוע שאובמה ירצה לדבר על תרומתו של סאול?

תפנית בערכים

השנה הייתה 2008 וקמפיין אובמה לנשיאות הכיל לא מעט תומכים מהקצוות הרדיקליים ביותר בארה”ב. טים ווילר מבלטימור, למשל, חבר במועצה הלאומית של המפלגה הקומוניסטית של ארה”ב, ראה באובמה אליל וליווה אותו בקמפיין, תוך כדי כתיבת בלוג. במשך 43 שנים שימש ווילר כאחד מעורכי עיתון המפלגה הקומוניסטית People’s Weekly World וכיום הוא הכתב הפוליטי הלאומי של העיתון[39][38].

שני תומכים בולטים נוספים באובמה, גם הם מבלטימור, היו ג’ים ומרגרט בלדרידג’. ג’ים בלדרידג’ הוא חבר במפלגה הקומוניסטית[40]. מרגרט בלדרידג’ הייתה המזכירה המנהלית של המפלגה הקומוניסטית של מדינת מרילנד[41].

הכומר ג’רמיה רייט, מורו של אובמה, שהטיף לשחרור שחור מרקסיסטי | תמונה: Nicholas Kamm/AFP via Getty Images

גם נורמן מרקוביץ’, מרצה להיסטוריה באוניברסיטת רטגרס בניו ג’רזי וחבר (קומרד) מוביל במפלגה הקומוניסטית של ארה”ב המשמש כעורך בכתב העת התיאורטי של המפלגה Political Affairs, תמך באופן גלוי באובמה. בעוד כלי תקשורת רמזו שאובמה הוא “איש מרכז”, “מתון”, מרקוביץ’ היה בטוח שהוא יודע טוב מהם. בכתב העת של המפלגה הקומוניסטית הוא כתב: “ברק אובמה נלחם לשינוי פרוגרסיבי מהותי והוא מחולל שינוי […] כתבתי מאמר ממש לאחרונה על הרקע של אובמה ועל המדיניות שלו, שאני צופה שיפורסם בקרוב במהדורה המקוונת של Political Affairs. בתור ‘אטרקציה מקדימה’ למאמר, הרשו לי לומר שהופתעתי בעת שערכתי מחקר מקדים, עד כמה אובמה כמועמד היה פרוגרסיבי […] אובמה משכנע עוד ועוד אנשים שהוא יכול לענות על השאלה של לנין ‘מה לעשות עכשיו?’ (כותרת ספרו של לנין מ-1902)”[42].

אובמה זכה גם לתמיכתה של ה-DSA המרקסיסטית. “בחירתו האפשרית של הסנטור אובמה לנשיאות בנובמבר מייצגת אפשרות פוטנציאלית לתנועות החברתיות ולתנועות העבודה לייצר מומנטום פוליטי קריטי הנחוץ ליישום סדר יום פוליטי פרוגרסיבי”, נכתב במגזין המפלגה בקיץ 2008[43].

איש ה-DSA המרקסיסט קורנל ווסט | תמונה: Andrew Burton/Getty Images

אובמה מינה לתפקידים בקמפיין שלו גם מספר חברים רדיקלים. חבר ה-DSA חוזה לה לוז (Jose LaLuz) שימש כנשיא לענייני היספאנים אצל אובמה[44]; איש ה-DSA המרקסיסט קורנל וסט (Cornel West) כיהן ב”מועצה המייעצת הלאומית השחורה” של אובמה[45]; ואליסיו מדינה (Eliseo Medina) כיהן ב”מועצה המייעצת הלטינית” של אובמה[46].

כשנשאל על חייו הפוליטיים בעבר, אחת הטכניקות של אובמה הייתה להסיט את הדיון ולעבור במהירות לנושא אחר. בריאיון שנתן למגזין “טיים” ב-2008, הוא נשאל בנוגע להתוודות שלו ב”חלומות מאבי” כי נכח בכנסים סוציאליסטיים. “תמיד הייתי חשדן בכל הקשור לדּוֹגְמָה ולהפרזה של השמאל והימין”, אמר המועמד לנשיאות, וציין שקרא במידה דומה ספרים שנכתבו גם על ידי שמרנים כמו מילטון פרידמן ופרידריך האייק. כתב ה”טיים” קיבל בשקט את התשובה המתחמקת ועבר לנושא אחר[47].

בספרו The Audacity of Hope (2006) מקדיש אובמה פרק שלם לערכים. הוא מספר על הפעם הראשונה שבה צפה מקרוב בבית הלבן, פגש את משפחת בוש, נסע ברחבי מדינת אילינוי, ובסופו של דבר מדבר על ערכים בסיסיים, המשותפים לכולם – ימין, שמאל, מרכז: “שיפור עצמי”, “לקיחת סיכונים”, “משמעת עצמית”, “עבודה קשה”, “אחריות אישית”. “ערכים אלה מושרשים באופטימיזם הבסיסי לגבי החיים ובאמונה ברצון חופשי”, הוא כותב. הם מייצרים ביטחון שכך “כל אחד מאיתנו יכול להתרומם מעל נסיבות לידתו. ערכים אלה גם מבטאים ביטחון רחב יותר שכל עוד האיש והאישה האינדיבידואלים יהיו חופשיים לרדוף אחר האינטרסים שלהם, החברה כולה תשגשג”[48].

כאן בדיוק האתגר. אובמה היה נואם מחונן, כותב בחסד, שהבין כי כדי לזכות בנשיאות עליו להתקרב למרכז ולדבר לליבו של הרוב. ניתן רק לקוות שזה מה שבלבל את כותבי הביוגרפיות וכתבות הפרופיל וגרם להם להשמיט את המידע החסר מעברו: החל מפרנק מרשל דיוויס, המנטור הקומוניסטי שליווה אותו בצעירותו, דרך שנותיו בקולג’ עם חבריו הרדיקלים, ההערצה לסול אלינסקי המהפכן, החברות בכנסיית טריניטי שהטיפה לפילוסופיה שחורה מרקסיסטית, ועד ההצטרפות לניו פארטי הקיצונית ולבסוף הריצה לנשיאות, בתמיכתם של הקומרדים.

  1. Dinner with Barack: Two Teachers, an Army Veteran, a Small Business Owner, and The President, 2011
  2. Obama, Dreams from My Father, p-98
  3. Garen Thomas, Yes We Can: A Biography of Barack Obama (New York: MacMillan, 2008), p-57-61
  4. Ron Jacobs, Obamaland: Who Is Barack Obama? (Honolulu: Trade Publishing, 2009), p-28-29, 147
  5. Patricia Cohen, “In Writings of Obama, a Philosophy Is Unearthed,” New York Times, October 27, 2010
  6. James T. Kloppenberg‏, Obama: Dreams, Hope, and the American Political Tradition, Princeton 2011, p-270-272
  7. James T. Kloppenberg‏, Obama: Dreams, Hope, and the American Political Tradition, Princeton 2011, p-190
  8. Scope of Soviet Activity in the United States,” Hearings Before the Subcommittee to Investigate the Administration of the Internal Security Act and Other Internal Security Laws of the Committee on the Judiciary, 1953 and 1954 Reports of The Commission on Subversive Activities ot the Territory of Hawwaii, p – 2698.
  9. James A. Miller, “Frank Marshall Davis. Black Moods: Collected Poems,” African American Review, Summer-Fall 2003
  10. Paul G. Kengor, professor of political science at Grove City College, and visiting fellow at the Hoover Institution on War, Revolution, and Peace at Stanford University
  11. Obama, Dreams from My Father, 100-101
  12. Remnick, The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama, p-104
  13. Obama, Dreams from My Father, p-122
  14. להלן לינק לראיון שפורסם באתר Heaven On Earth הסוציאליסטי: https://bit.ly/2P1jPqj
  15. LeftForum.org, History: From the Socialist Scholars Conference to Left Forum
  16. See Peter Slevin, “For Clinton and Obama, a Common Ideological Touchstone”, The Washington Post. https://bit.ly/2P0IXx9
  17. Hank De Zutter, “What Makes Obama Run”, Chicago Reader, December 7, 1995
  18. Ryan Lizza, The Agitator, New Republic, March 2007
  19. Saul D. Alinsky, Reveille for Radicals (New York: Vintage Books 1989), p-25-26
  20. Alinsky, Rules for Radicals, p-128,130-138
  21. See “Playboy Interview with Saul Alinsky”, March 1972
  22. Alinsky, Rules for Radicals, xix
  23. Hank De Zutter, “What Makes Obama Run”, Chicago Reader, December 7, 1995, https://bit.ly/34AaBrC
  24. David Remnick, The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama (New York: Alfred A. Knopf, 2007), p-169-174
  25. According to David Remnick, The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama (New York: Alfred A. Knopf, 2007)
  26. James Cone, Black Theology and Black Power (50TH Anniversary Edition), p-3,7
  27. James Cone, My Soul Looks Back (New York: Orbis 2005), p-123,130,138
  28. Ryan Lizza, “The Agitator”, New Republic, March 2007
  29. See Eric Erickson, “Obama and the New Party,” Human Events, June 10, 2008, https://bit.ly/2Y9qiDv
  30. ראו 28
  31. השם המלא הוא Committees of Correspondence for Democracy and Socialism
  32. מתוך עיתון סניף מפלגת DSA בשיקגו הנקרא “New Ground”, גיליון 42, ספט’-אוק’ 1996: “Chicago New Party Update by Bruce Bentley”. https://bit.ly/2OyEOS7
  33. מתוך ארכיון האי-מיילים המרקסיסטי (Marxism mailing list archive) – רשימות תפוצה של מרקסיסטים שהתכתבו ביניהם באימייל בנושא מרקסיזם. כדי להגיע למייל הספציפי שכתב דווידסון לקבוצה יש להזין את הכתובת: https://bit.ly/2rE4oMN
  34. New Ground 45, March-April, 1996, https://bit.ly/2OW3suZ
  35. Bruce Bentley, “New Party Update”, New Ground, July-August 1996, https://bit.ly/34yfEIV
  36. www.saulmendelson.com/about
  37. New Ground 58, May-June, 1998, https://bit.ly/2R6rvKq
  38. https://www.cpusa.org/authors/tim-wheeler
  39. Tim Wheeler, Live Blogging from South Carolina, PA Blog, January 2008
    https://bit.ly/35XLv63
  40. https://keywiki.org/Jim_Baldridge
  41. https://keywiki.org/Margaret_Baldridge
  42. Norman Markowitz, Senator Obama Continues to Mobilize People for Progressive Change, February 2008, https://bit.ly/2Y0kRH7
  43. The magazine of the Democratic Socialists of America, Summer 2008, https://bit.ly/2R1stHX
  44. https://keywiki.org/Jose_LaLuz
  45. https://bit.ly/2RbePBU
  46. https://keywiki.org/Eliseo_Medina
  47. David Von Drehle, The Five Faces of Barack Obama, Time, August 2008
  48. Obama, The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream, p-54

האיש שפיתח חיסון נגד שריפות

$
0
0

תמונה: Shutterstock

זאת הייתה שעת לילה. מצדו השני של הקו היה פרופ’ אריק אפל (Eric Appel), מהנדס חומרים מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה. התקשרתי אליו כדי לברר על החומר המהפכני החדש שהמציא. ניגשתי ישר לעניין.

האם זה נכון שהצלחתם לפתח חיסון נגד שריפות?

“אני חושב שכן, זאת דרך לתאר את מה שאנחנו עושים. זה תיאור שימושי כי להרבה אנשים יש אי הבנה בסיסית לגבי מה שאנחנו מנסים לעשות”.

מה אתם מנסים לעשות? 

“רוב האנשים חושבים ששריפות מתחילות ביער באופן אקראי, אבל מתברר שזה לא בדיוק כך. למעשה, ראינו ששריפות מתחילות בצורה החוזרת על עצמה. לכן המחקר שלנו התחיל בזיהוי טבע הבעיה. היכן מתחילות השריפות ומהן המגבלות של הטכנולוגיה הקיימת. חשבנו שאם נוכל לזהות את האזורים הזקוקים להגנה, ונוכל להגן עליהם נוכל למנוע את השריפה כבר בתחילתה”.

פרופ’ אריק אפל | תמונה: באדיבות פרופ’ אריק אפל

ביום רביעי, ה-23 באוקטובר, קצת לפני השעה 21:30, התחילה להתפתח אש באזור העיירה גייזרוויל שבנפת סונומה שבקליפורניה (מצפון לסן פרנסיסקו). במהרה יצאו העניינים משליטה. עד לשבת, שלושה ימים מאוחר יותר, כבר נשרף שטח של יותר מ-100,000 דונם ולוחמי האש עדיין לא השתלטו על השריפה.

העניינים הסתבכו עוד יותר כשהרוחות באזור הלכו והתעצמו. בשבת בערב, כשהחזאים צפו רוחות בעוצמה של כמעט 130 קמ”ש בהמשך הלילה, הוחלט לפנות מבתיהם כ-90,000 מתושבי האזור, ולנתק את החשמל מכמעט שני מיליון תושבים נוספים.

בשני בבוקר כבר התברר שהאש כילתה שטח של יותר מ-250,000 דונם והרסה כליל 96 מבנים. באותו זמן, עקב הרוחות העזות, התפשטו באזורים אחרים בקליפורניה כעשר שריפות נוספות.

“מרגע שהאש כבר גדולה וקטסטרופלית, אין שום דבר שאנחנו יכולים לעשות כדי לעצור אותה. מנסים רק לרסן אותה עד שתנאי מזג האוויר ישתנו לטובתנו”, אומר לי פרופ’ אפל. במילים אחרות, הדרך הטובה ביותר לעצור את השריפה היא לנסות למנוע ממנה לפרוץ מלכתחילה.

פרופ’ אפל וגיסו, פרופ’ ג’ס אקוסטה מהאוניברסיטה הפוליטכנית שבקליפורניה, נכנסו למעבדה והחלו לתכנן “חיסון” שימנע מהשריפות להתפתח מלכתחילה. התוצאה הייתה חומר חדש, טבעי, שאינו פוגע בצמחייה, שבאמצעות ריסוסו על עשבים יבשים בצידי הדרך ניתן למנוע, לטענתם, את השריפה הבאה. איך הוא פועל והאם נוכל להשתמש בו גם בישראל?

ניצוצות של הבנה

פרופ’ ג’ס אקוסטה עבד במשרתו הקודמת בתור יערן מניעת שריפות בהוואי, ושם לב שצוותי הכיבוי איתם עבד נאלצים לחזור מדי שנה שוב ושוב לאותם המקומות. הוא הבחין שמרבית השריפות פורצות בצדי הדרך, כתוצאה מסיגריות המושלכות מכלי רכב, או בסמוך לקווי מתח גבוה, כתוצאה מניצוצות הניתזים מהקווים. קיימים אמנם חומרים מעכבי שריפות, כמו למשל החומר האדום שמרוסס ממטוסי כיבוי – “אמוניום רב זרחתי” (APP) – אבל מכיוון שהוא מתפזר ונשטף במהירות ניתן להשתמש בו רק בזמן אמת – אחרי שהשריפה כבר משתוללת.

לפני בערך ארבע שנים, כשאקוסטה כיהן כפרופ’ לניהול משאבי טבע באוניברסיטה הפוליטכנית בקליפורניה, עלה במוחו רעיון. אולי גיסו, פרופ’ אפל, מהנדס חומרים המתמחה בפיתוח חומרים המשמשים כ”נשאי תרופות”, יוכל לפתח משהו דומה כ”תרופה” לשריפות. אפל יצר סוגים של מולקולות העוטפות את התרופה ודואגות להעביר אותה למקום ספציפי בגוף. במיוחד, הוא התמקד בפיתוח נשאי תרופות הפועלים לתקופת זמן ממושכת ומבוססים על חומר דמוי ג’ל שבזכותו, לאורך חצי שנה, התרופה מסופקת בגוף בקצב אחיד ואיטי במקום שהמטופל יאלץ ליטול ממנה כל יום מחדש.

כשאקוסטה פנה לאפל הם חשבו יחד האם יוכלו לפתח חומר שירוסס במקומות שבהם ישנה סכנה להתפרצות שריפות וכך ימנע אותן. אתגר נוסף שחשבו עליו הוא שהחומר צריך להישאר יעיל ועמיד לאורך זמן.

“הבעיה הזו, של להעביר את מעכבי השריפה לצמחים כך שהם יישמרו עליהם למשך כמה חודשים היא בעיה דומה מאוד למה שעשיתי בעבודתי עם נשאי התרופות”, מסביר לי פרופ’ אפל, “הדרישות ההנדסיות היו כמעט אותו הדבר. זה התאים טוב מאוד לסוג המחקר שעשינו בדרך כלל. החומר [שירוסס על הצמחים] צריך להיות נקי מרעלנים, בטוח לשימוש ובלתי מזיק לתפקודו של מעכב השריפה עצמו. גילינו שמחקר כזה התאים מצוין למחקרים שכבר ממילא עשינו במעבדה”.

בעצם לקחתם את מעכבי השריפות המקובלים כיום וציפיתם אותם בג’ל שמגן על הצמח?

“לקחנו את מעכב השריפות הפעיל (APP (Active fire retarding agent ופיתחנו משפרי ביצועים (Performance enhancers) חדשים עבורו. אלה תוספים חדשים המשפרים את הדביקות שלו ואת היכולת שלו לעכב שריפות. רצינו שזה יישאר על הצמח לאורך כל עונת השריפות, אבל שלא יישאר לנצח. את הרי לא רוצה שזה יישאר לנצח, אלא רק שיספק הגנה בזמן שאת צריכה אותה. כשהגשמים הגדולים מגיעים, הם כל כך חזקים שהם מסמנים את סופה של עונת השריפות ואז החומרים האלו פשוט יישטפו ויתפרקו באדמה. הנדסנו את החומר כך שהוא יוכל לעמוד בפני 1.27 ס”מ של גשם”.

אני מבינה שהג’ל עצמו מורכב מסיליקון.

“זה מורכב בעיקר מתאית (Cellulose) שמעורבת עם סיליקון. כידוע, גם חול מורכב מסיליקון”.

את הניסויים הראשונים שלהם הם עשו בתנאי מעבדה: הם שרפו קילוגרמים בודדים של שני סוגי צמחים – עשבים מיובשים וגם שיח עשיר יותר, “צ’מיס” (Chamise) בשמו האינדיאני המקובל, או Adenostoma Fasciculatum בשמו המדעי. פרופ’ אפל הסביר לי שהם בחרו דווקא את הצ’מיס בגלל הדחיסות הרבה שלו, המאפשרת לו לייצג לא רע סוגים רבים של עצים במהלך שריפה.

הניסוי הבא, הפיילוט, כבר נעשה בתנאי הסביבה, בשטחי הניסויים של Cal Fire (המחלקה להגנת היערות של קליפורניה). “שם כבר שרפנו מאות קילוגרמים של עשבים יבשים ושל צ’מיס”, הוא מספר. במחקר שפרסמו באוקטובר בכתב העת PNAS (Yu, Hector Hernandez, Kim, +10, 2019) מוצגים סרטוני וידאו של הניסוי בו הם הציתו עשבים יבשים.

משטחי עשבים מיובשים בגודל של בערך 3X3 מטר רוססו בג’ל “החיסון” והושארו להתייבש בשטח. כעבור חודש שטפו החוקרים את העשבים המרוססים במים ודימו מצב של 1.27 ס”מ גשם. ואז שוב נתנו להם להתייבש. כעבור שבועיים נוספים הם חזרו אל המשטחים והציתו אותם במרכזם, וההבדלים ברורים. במשטחי הבקרה – של העשבים שלא “חוסנו”, האש התפשטה, כצפוי, כמו בשדה קוצים. לעומת זאת, סרטוני הניסוי מראים שבמשטחים המחוסנים האש הלכה ודעכה והצטמצמה לשטח מוגבל מאוד.

אם ניקח לדוגמה שכונה הגובלת ביער, האם אפשר יהיה, במקרה של שריפה, לחסום את האש ולמנוע ממנה להגיע לבתים באמצעות הג’ל שלכם?

“זו לא הגישה האופטימלית, והסיבה לכך היא שהדרך העיקרית שבה אש מתפשטת היא לא רק באמצעות בעירה רציפה ומתמשכת, שמספיק כי תסמני קו תוחם באדמה שאותו היא לא תוכל לעבור. שריפות פולטות כל הזמן גיצים, ואלו יכולים לעוף למרחק של קצת יותר מקילומטר. ואם זה נוחת על שדה עשבים יבשים או על כל דבר דליק אחר אז הוא יצית אותו. כך שסימון קו בחול לא בהכרח יעצור שריפת ענק.

“זו גם אחת הסיבות לכך שאנחנו משתמשים בחומרים שלנו כדי לתמוך בשריפות מבוקרות (Controlled burn) שזו אחת הגישות כיום למניעת שריפות. מתחילים שריפה בעוצמה מוחלשת שתעזור לשמור על הבריאות של היער. כי שריפות הן דבר בריא ליער. כשיש יותר מדי עצים, יותר מדי עומס, האש הופכת לאחד מאותם אירועים קטסטרופליים.

“כשאנחנו עושים שריפה מבוקרת ואנחנו רוצים להגן על צמח נדיר כלשהו או על עץ מסוג מסוים, אנחנו יכולים להשתמש בחומר שלנו כדי להגן על הדברים האלו, וזה עובד נהדר. הכבאים מתלהבים מההזדמנות לעשות את השריפות המבוקרות שהן מהירות יותר ויעילות יותר”.

אז במקרה של אש ספונטנית רצינית, מה תהיה רמת האפקטיביות של החומר שלכם? 

“במקרים כמו השריפות שהתרחשו בסונומה, של אש חמה וקטסטרופלית במיוחד, כל חומר שתנסי להשתמש בו כדי לעצור שריפות שכאלו לא יעזור.

“עם זאת, אנחנו יודעים שכעשרה אחוזים מכל השריפות בקליפורניה מתחילות במתקני תשתיות כמו כבל מתח המשחרר ניצוצות או משהו דומה, ושהניצוץ הזה מצית את האש. אז במקום הזה, גישת החיסון שלנו באמת יכולה לעשות את ההבדל. כי אפשר יהיה להקדים תרופה ל’מחלה’ ולרסס את הצמחייה שמסביב לאותם קווי מתח, כך שאפילו אם יוצאים מהם ניצוצות, הם לא יציתו שריפה. לזה אנחנו מתכוונים בגישה של חיסון”.

בישראל אנחנו סובלים בשנים האחרונות מעפיפוני תבערה שהורסים את השדות. אתה חושב שהג’ל שלכם יוכל לעזור?

“אם הייתם יודעים לאן הם מכוונים, הייתם יכולים לטפל מראש באותו אזור. אולי יש אזורים בעייתיים במיוחד שתרצו להגן עליהם, למשל נקודות דליקות במיוחד שאם עפיפון בוער יפול בהן זה עלול להוביל לשריפה גדולה. כנראה שלא תרצו לרסס מאות אלפי דונמים כי אתם לא באמת צריכים את זה”.

למה בעצם? זה עניין כספי או סביבתי?

“זה רק עניין של כסף. החומר ידידותי לסביבה. זה יהיה יקר לרסס שטח גדול כזה”.

כמה יקר? את זה כבר היה קשה לחלץ מפרופ’ אפל, אבל בסופו של דבר הוא הסכים להעריך שריסוס רצועה באורך קילומטר לאורך קו מתח או בצד הכביש יעלה כ-12.5 אלף דולר.

האם לדעתך חומר מהסוג הזה או חומר דומה יוכל לשמש בעתיד כחיסון שיגן על מוקדי חשמל בבית מפני שריפות אפשריות?

“החומרים שלנו מותאמים הרבה יותר לשימוש מחוץ לבית. יש חומרים אחרים למניעת שריפות המותאמים לסביבה הביתית המכילים בתוכם חומרים מונעי שריפות”.

באוגוסט השנה נוסדה חברת Ladera Tech המשווקת את “החיסון” החדש, בעיקר לרשויות כיבוי האש ולגופים הממשלתיים בתחום הכבאות, למשרדי תחבורה ממשלתיים, לסוכנויות ביטוח ולחברות חשמל. פרופ’ אקוסטה מכהן בתור המנהל העסקי של החברה ופרופ’ אפל הוא היועץ הטכני הראשי שלה. מעניין יהיה לעקוב האם הסתיו הבא בקליפורניה יהיה בוער כמו זה של השנה או הרבה פחות, ואם מישהו כאן בארץ ירים את הכפפה.

הקולות ששמע היטלר

$
0
0

תמונה: Hulton Archive/Getty Images

אכלתי ארוחת ערב בתעלה, עם כמה חיילים אחרים. פתאום שמעתי [בראשי] קול שאומר לי: ‘קום ולך למקום אחר’. הקול היה כל כך ברור ועקשני שצִייַתִּי באופן אוטומטי, כאילו שזו הייתה פקודה צבאית. קמתי על רגליי והלכתי 20 יארד (18 מטר) לאורך התעלה, כשאני לוקח איתי את קופסת השימורים של ארוחת הערב. רק התיישבתי להמשיך לאכול וקול נפץ מחריש אוזניים נשמע מאותו מקום בתעלה שממנו התרחקתי. פגז תועה התפוצץ מעל קבוצת החיילים שאיתם ישבתי קודם, וכולם נהרגו”.

את ההתנסות המיסטית הזאת חווה אדולף היטלר, כאשר היה חייל במלחמת העולם הראשונה. הוא סיפר זאת לעיתונאי האמריקני ג’ורג’ וורד פרייס (George Ward Price) שכתב על כך בספרו (I know these dictators[1] (1937.

בזמן אחר במלחמת העולם הראשונה, כששכב היטלר בבית חולים עם עיוורון זמני כתוצאה מחשיפה להתקפת גז, הוא שמע קול נוסף: “כאשר הייתי מרותק למיטה, עלה בראשי הרעיון שאני אשחרר את גרמניה, שאני אפאר אותה. מיד ידעתי שזה יתגשם”[2].

היטלר כחייל בזמן מלחמת העולם הראשונה | התמונה: Hulton Archive/Getty Images

כל הביוגרפיות שנכתבו על הדיקטטור השנוא ביותר בעולם מסכימות על דבר אחד: להיטלר היו ללא ספק בעיות פסיכולוגיות קשות שהובילו אותו לדמיין ולהוציא לפועל את הזוועות שביצע. אולם החוקרים מספקים הסברים שונים למניעים שהובילו אותו לבצע רצח המונים: החינוך הרעיל שקיבל מאביו[3], הסבל שגרמה לו אימו בגיל צעיר[4], המטען הרגשי שנאלץ לסבול בעקבות בעיות הנישואים של הוריו[5], הכעס על הדחייה מהאקדמיה לאמנויות והידיעה שלא יוכל להיות אמן כפי שרצה[6].

“באופן קולקטיבי, ההסברים הפסיכולוגיים האלו אינם מצליחים להסביר את היטלר בצורה מספקת”, כותב ג’ורג’ סקרלט, ד”ר לפסיכולוגיה התפתחותית במאמר שכתב על היטלר: :Spiritual Pathology”
[7]The Case of Adolf Hitler”.

סקרלט מסביר שזה כך משום שהראיות לטיעונים הן דלילות וגם משום שהבעיות שהן מצביעות עליהן הן כה נפוצות עד שהן אינן נושאות את משקל הקריירה המפלצתית של היטלר. “בקיצור”, הוא כותב, “הן לא מסתכמות בהסבר כיצד יכול היה האיש המוזר הזה לפתות אומה משכילה וגבוהה ואז כמעט להשמיד אותה יחד עם מיליוני לא-גרמנים”.

סקרלט מוסיף שגם לא נמצאה סיבה פסיכולוגית מספקת שמסבירה את שנאתו של היטלר ליהודים. “הפסיכיאטר פריץ רדליך הציג את הדברים בצורה הטובה ביותר כשאמר: ‘בעזרת סיווג ה-(DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders של אבחנות אישיות, אני מרגיש לעתים קרובות, ולא רק במקרה של אדולף היטלר, כאילו הייתי בחנות בגדים זולה: שום דבר לא מתאים והכול מתאים’[8]. בניסיונו של רדליך עצמו לספק אבחנה, הוא סיכם בכך שהכיר בממד רוחני – ואיבחן את היטלר “כנביא הרסני ופרנואידי”, כותב סקרלט.

ממד רוחני? נביא הרסני ופרנואידי? נשמע מוזר. אולם ישנן מסתבר ראיות התומכות בכך שהיטלר לא רק שמע קולות שדיברו אליו, אלא גם ציית להם, כפי שעשה ביום שבו שמע לקול שהוציא אותו מהתעלה והציל את חייו.

קולות שטניים

בעוד שרוב האנשים סובלים במלחמות, מלחמת העולם הראשונה עשתה להיטלר רק “טוב”. מאדם חסר זהות ומטרה, מאדם חסר אמונה ששקע בייאוש לאחר שנכשל פעמיים בבחינות הכניסה לאקדמיה לאמנויות בווינה, הוא מצא את עצמו נאבק למען מולדתו, מאמין בעצמו ומאמין במשימתו החשובה. כאמור, מלבד הרגשות הפטריוטים לגרמניה שסיפקו לו משמעות, היטלר החל לשמוע קולות שהרגיש שהדריכו אותו ואף הצילו את חייו.

חוקרים חושבים שזהותו החדשה והפטריוטית של היטלר עברה כנראה טלטלה כשהגיעו אליו החדשות על הפסדה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה. העיתונאי הגרמני יוהכים פסט (Joachim Fest) מתאר את היטלר בספרו “Hitler”, שקוע בייאוש ובוכה: “הוא הביע תחושה של אובדן אישי יותר מאשר לאומי”, הוא כותב[9]. “הוא היה ‘אבוד’ והיה צריך למצוא את עצמו”, מסביר ג’ורג סקרלט במאמרו[10]. לדבריו, האירועים אחרי המלחמה היו רגעים קריטיים להתפתחות “האמונה” של היטלר.

1925, הדיקטטור מצטלם בעודו מקשיב להקלטה של נאומו. אחרי שראה את הצילום, הורה היטלר להיינריך הופמן, הצלם, להשמיד את סרט הצילום. הופמן לא ציית | תמונה: Heinrich Hoffmann/Getty Images

הרמן ראושנינג (Herman Rauschning) שהיה פוליטיקאי וסופר גרמני, חבר במפלגה הנאצית לזמן קצר שאחר כך הפך למתנגד ומבקר חריף של היטלר, תיעד את שיחותיו עם היטלר ופרסם אותן בספר The voice of destruction (1940). בספרו הוא טוען שלאמונתו של היטלר לא היה קשר לאמונה דתית, שכן היטלר סלד מהנצרות. אבל היטלר כן דיבר על רוחניות: “אנחנו לא רוצים אנשים שישמרו עין אחת פקוחה לחיים שלאחר כך. אנחנו צריכים אנשים חופשיים שמרגישים שהם יודעים שאלוהים נמצא בתוכם”, אמר לו לכאורה הדיקטטור לעתיד[11].

אמונתו של היטלר בעצמו, קשורה כנראה לקולות שדיברו אליו: “אני מבצע את הפקודות שההשגחה העליונה הטילה עליי”, אמר היטלר לעיתונאי האמריקני יליד גרמניה, קארל פון ויגנד (Karl von Wiegand), בריאיון שהתפרסם בעיתון קוסמופוליטן (Hitler forsees his end 1939)[12].

“אין כעת כוח בעולם שיכול לערער את הרייך הגרמני”, אמר היטלר בריאיון לעיתונאי האמריקני פייר הוס (Pierre Huss), שהתפרסם אחר כך בספרו (The Foe we face (1942. “זהו רצון ההשגחה העליונה שאני אבצע את השליחות של גרמניה”[13].

הפסיכואנליטיקאי האמריקני וולטר לאנגר, אחד החוקרים המעטים שהביא עדויות מראיונות עם היטלר על הקולות והחזיונות שחווה, התבקש בתקופת מלחמת העולם השנייה להכין פרופיל פסיכולוגי של הדיקטטור עבור סוכנות הביון האמריקנית באותה תקופה, Office of Strategic Services) (OSS), שלימים הפכה לסוכנות הסי-איי-אי. הפרופיל שלאנגר ערך התבסס על מקורות כתובים שמצא, על ראיונות שעיתונאים זרים ערכו עם היטלר ועל הניסיון שהיה לו כפסיכולוג קליני. הדוח שהגיש ל-OSS ב-1943 היה מסווג במשך זמן רב והותר לפרסום ב-1968. בסופו של דבר הוא התפרסם כספר בשם (The Mind of Adolf Hitler: the secret wartime report (1972.

“היטלר מאמין כמעט בוודאות שהוא נשלח על ידי ההשגחה העליונה ושיש לו שליחות ספציפית לבצע”, כתב לאנגר. “איך בדיוק השליחות שלו תתבצע לא ברור לו, אבל זה לא מטריד אותו משום שיש ‘קול פנימי’ שמדריך אותו בצעדים שעליו לעשות”. הטענה של לאנגר מתבססת על דברים שהיטלר אמר במספר ראיונות שהוא נתן לעיתונאים זרים.

“אבל אם הקול מדבר אליי, אני יודע שהגיע הזמן לפעול”, אמר היטלר להרמן ראושנינג[14], שכתב בספרו כי בנוסף לקולות שהיטלר שמע, הוא גם ראה בשנתו חזיונות מפחידים: “נדודי השינה שלו הם יותר מאשר עצבים מתוחים. לעתים קרובות הוא מתעורר באמצע הלילה, קם ומסתובב בחוסר מנוחה הלוך ושוב. הוא דורש שיהיה אור בכל מקום. לעתים המצבים האלה הפכו כנראה למבעיתים. אדם שנמצא בקרבה יומיומית אליו נתן לי את התיאור הבא: היטלר מתעורר בלילה עם עוויתות של צרחות. הוא צועק לעזרה. הוא יושב על קצה המיטה כאילו אינו יכול לזוז. הוא רועד מפחד וגורם לכל המיטה לרעוד יחד איתו. הוא צועק מילים ומשפטים לא ברורים. הוא גונח כאילו הוא מדמה שהוא נחנק”.

בהמשך ראושינג כותב: “האדם שסיפר לי את כל זה, תיאר בפירוט רב מקרה אחד, ואני לא הייתי מאמין לסיפור שלו אם הוא לא היה מגיע ממקור אמין שכזה. היטלר עמד מתנודד בחדרו, מביט לכל עבר בפראות וגונח: ‘הוא, הוא, הוא היה כאן’. שפתיו היו כחולות וזיעה ניגרה מפניו. לפתע הוא התחיל לדקלם בשטף מילים ומשפטים קטועים חסרי כל משמעות. זה נשמע נורא […] פתאום הוא צעק: ‘שם, שם בפינה! מי זה שם?’ הוא רקע ברגליו וצרח בדרך האופיינית לו. אז הראו לו שאין שום דבר בחדר ולאט לאט הוא נרגע”.

פעם אנשים האמינו שאדם יכול להיות נרדף על ידי רוחות רעות או שדים שמשתלטים על גופו וגורמים לו להתנהג בטירוף. כיום אולי יכנו אפיזודות כאלה התקפים פסיכוטיים.

המסקנה של לאנגר בפרופיל שכתב על היטלר בנושא הקולות והחזיונות היא: “ניתוח של כל הראיות מביא אותנו בהכרח למסקנה שהיטלר האמין שהוא נועד להיות אלמותי, נבחר על ידי ההשגחה העליונה להיות הגואל החדש של גרמניה, והמייסד של סדר חברתי חדש בעולם […] התנאי היחיד שזה יתקיים הוא שהיטלר ימלא את הפקודות של הקול הפנימי שהדריך אותו והגן עליו בעבר. השכנוע הפנימי הזה אינו מבוסס על נכונות הרעיונות שהוא מעביר, אלא על שכנוע עצמי בגדולה של עצמו”.

  1. הסיפור מופיע בספרו של פרייס (I know these dictators (1937
  2. מתוך כתבה שהתפרסמה בעיתון הגרמני Pariser Tages Zeitung (ינואר 1940)
  3. Miller, A. For Your Own Good: Hidden Cruelty in Child-Rearing and the Roots of Violence; Farrar-Straus-Giroux: New York, NY, USA, 1989
  4. Fromm, E. The Anatomy of Human Destructiveness; Rhinehart & Winston: New York, NY, USA, 1973
  5. Stierlin, H. Adolf Hitler: A Family Perspective; Psychohistory Press: New York, NY, USA, 1976
  6. When Hitler Tried (and Failed) to Be an Artist, History, Sep 13, 2019
  7. Spiritual Pathology: The Case of Adolf Hitler, w. George Scarlett, Eliot-Pearson Department of Child Development, Tufts University, 2012
  8. Redlich, F. Hitler: Diagnosis of a Destructive Prophet; Oxford University Press: New York, NY, USA, 1999
  9. Fest, J. Hitler; Harcourt Brace: New York, NY, USA, 1973
  10. ראו הערה 7
  11. Herman Rauschning, The Voice of Destruction, 1940
  12. ויגנד היה העיתונאי האמריקני הראשון שראיין את היטלר
  13. פייר הוס ראיין את היטלר פעמים מספר ב-1930 וב-1940
  14. ראו הערה 11

איך לשלוט בחלומות שלנו

$
0
0

מהארכיון:

תמונה: Shutterstock

זו הייתה שעת בוקר, השעון המעורר צלצל בחוזקה וטים פוסט, דוקטורנט הולנדי צעיר, ניסה טריקים שונים שיאפשרו לו להישאר בתוך החלום שבו שהה דקות ארוכות, אך רעש השעון האפיל על הכול. הוא פקח את עיניו ובפעולה אוטומטית, ממש כאילו היה צריך לשטוף את פניו, שלף עט והחל לכתוב את החלום שהתעורר ממנו ביומן החלומות שהוא מחזיק על השידה שליד המיטה:

“מצאתי את עצמי בחדר שינה קטן. אור דלק על הקיר לצדי. הסתכלתי סביבי והנחתי בפשטות שזה היה חדר השינה שלי. באופן מוזר, בחדר לא היו חלונות. הוא נראה יותר כמו מערה, כאילו שהייתי בתוך בועה העשויה מאבן חול חלקה.

“הסתכלתי סביב ושמתי לב שלחדר לא הייתה דלת. איך הגעתי לכאן? ואיך אני יוצא? התחלתי לדאוג. מכיוון שהתכוננתי למצבים כאלו, הסתכלתי על שעון היד שלי וביצעתי בדיקת מציאות. השעון זז והשתנה כמו משוגע. כמובן שחלמתי”.

חלומו של פוסט המשיך לכיוונים מעניינים אותם תיאר באתרו, המוקדש כולו לקהילה מיוחדת במינה: “החולמים הצלולים” – אנשים היודעים להישאר צלולים ומודעים לעצמם בזמן שהם חולמים.

פוסט מגדיר את עצמו בתור חוקר חלומות צלולים, עיסוק שהוא מנסה לגשת אליו מהפן המדעי, ומתייחס אליו במלוא הרצינות מאז שהיה בן 17 וקרא את כל הספרים והמחקרים שאפשר היה לקרוא בנושא. “ריתק אותי לדעת שאנשים יכולים להיות מודעים בחלומות שלהם, להיות מודעים בשעה שהם עדיין חולמים ובכך גם לשלוט בחוויית החלום שלהם”, הוא אומר בריאיון לאפוק טיימס. “אתה בונה לעצמך את העולם הווירטואלי שלך, שבלתי אפשרי לבנות או להשיג בחייך היום-יומיים בגלל חוקי הפיזיקה, החברה וכו'”.

הוגים וחוקרים רבים בכל התרבויות התנסו בחוויית החלום המיוחדת הזו. החל מתקופת יוון העתיקה, דרך הבודהיסטים בטיבט ועד לאנשים ברחבי העולם הכותבים בלוגים ונפגשים בפורומים באינטרנט. כולם מציעים טכניקות שונות להישארות במצב צלול בחלום ומתארים חוויות אישיות.

במיוחד משכה את תשומת לבו של פוסט גישה אחת לחלומות צלולים – גישתו המדעית של החוקר והמדען האמריקני סטפן לה ברג’. בשנות ה-80 הצליח לה ברג’ להוכיח לראשונה שניתן להיות צלולים בחלום ושלא מדובר בחוויה הנמצאת רק בדמיונם הפרוע של קומץ אנשים. פוסט מתייחס לעצמו כתלמידו וידידו של לה ברג’, ומצהיר שלחלום צלול הוא בשבילו לא מטרה כשלעצמה, אלא אמצעי. “זה כלי פסיכולוגי לצמיחה אישית”, הוא מסביר, “זה לא רק בשביל הכיף של הדבר כמו לעוף, או לעשות דברים טיפשיים שגיבורים על טבעיים עושים בסרטים, אלא כדי לחוות משהו חדש שתלמד ותיישם וישפר את חיי הערות שלך”.

איך תדעו שאתם לא בחלום עכשיו

מדענים רבים נותרו ספקנים לגבי יכולתו של האדם להיות מודע בחלומו. הרי כל העניין בחלום הוא שקורים לנו דברים שאיננו מודעים אליהם ושאין לנו שליטה עליהם. רבים מאיתנו עדיין חושבים כך, בעיקר בגלל השפעת הפסיכואנליזה והשיטות לניתוח חלומות. אבל לסטפן לה ברג’, מדען שחלם חלומות צלולים רבים בעבר, לא היה ספק שזה אפשרי וגם שיוכל להוכיח זאת מדעית.

לה ברג׳ נזכר במחקר שערך אוג’ין אסרינסקי ב-1971, שהראה שישנה התאמה בין תנועת העיניים שלנו בזמן חלום לבין תזוזת העיניים של גופנו כשהוא ישן. אם, לדוגמה, אדם החולם שהוא צופה במשחק טניס מזיז את עיניו ימינה ושמאלה בתוך החלום, גם עיניו במציאות יזוזו בהתאם מצד לצד.

תמונה: Fotolia.com

הניסוי עניין מאוד את לה ברג’ שחשב כי אם קיים קשר כזה, אולי אפשר לגרום לאנשים שהשתתפו במחקר, היודעים ורגילים לחלום צלול, לבצע תזוזת עיניים מסוימת בחלום, ובכך לתקשר עם החוקר הצופה בגוף הישן שלהם. אחרי מספר ניסויים גרם לה ברג’ לחולמים לסמן תנועות מסוימות עם העיניים, בעודם במצב חלום, ובכך הוכיח שהם נשארו צלולים וזכרו שזה מה שהם צריכים לעשות.

הכניסה לחלום במצב צלול כרוכה באימון, התרכזות וויתור על לילה של שינה רצופה. יש כמה שיטות להיהפך למודע בחלום וכולן מבוססות על העיקרון שכדי להישאר צלול צריך להתכוונן לכך במחשבה ולשפר את הזיכרון, כדי שברגע הכניסה למצב חלום, נזכור שאנו רוצים להישאר בו צלולים. חולמים צלולים מנוסים כמו פוסט ולה ברג’ כבר מגיעים למצב בו הם כמעט לא צריכים להתכוונן, אלא אם הם רוצים להיכנס לחלום מסוים, פרקטיקה שנדבר עליה בהמשך.

את הסמינר שמעביר לה ברג’ לחולמים צלולים הוא פותח בשאלה: “איך אנחנו יכולים להיות בטוחים שאנחנו לא נמצאים כרגע בחלום?” כשאחד מתלמידיו משיב שבחלום אנחנו יכולים לעשות מה שנרצה, כמו לקפוץ מחלון ולעוף, עונה לה ברג’: “האם ניסית לקפוץ מהחלון עכשיו, בסמינר הזה, ולא הצלחת? לא, נכון? אז איך אתה יודע שאתה לא בתוך חלום? אולי אתה יכול לעוף ופשוט לא ניסית. ולמה לא ניסית? כי אתה מאמין שאתה ער ולא חולם”.

לה ברג’ טוען שבחלום, כמו במציאות, קיימת תחושה שהוא מציאותי ולכן המושגים שלנו לגבי יכולתנו לעשות דברים בחלום, מגבילים אותנו בדיוק באותה מידה. לכן לא נקפוץ מהחלון בחלום, כפי שלא נקפוץ במציאות. כך שתשובתו של התלמיד לשאלה “כיצד אנחנו יכולים להיות בטוחים שאיננו נמצאים כרגע בחלום”, אינה מדד מספיק טוב.

הדרך היעילה ביותר לגלות אם אנו חולמים או ערים, מסביר לה ברג’, היא לנסות לקרוא משהו מדף נייר פעמים מספר. במציאות אנו יכולים לעשות זאת, אבל בחלום מה שכתוב או אפילו הנייר עצמו ייעלמו כשנתבונן בהם שוב.

לה ברג’ מלמד גם מספר שיטות המאפשרות להישאר בתוך חלום, ובעזרת כוח המודעות והמחשבה ליצור בתוכו כיד הדמיון. תלמידו, טים פוסט, מיישם את השיטות האלה ובעצמו מאמן אנשים איך לשפר את חייהם באמצעות חלומות צלולים.

איך לשלוט בחלומות

טים פוסט | תמונה: Gijs Van Ouwekerk

האם חלום צלול דומה למה שמתואר בסרט “התחלה”? (Inception) – מצב שבו אתה יוצר לעצמך תפאורות ופוגש אנשים שאתה רוצה? מה בדיוק אפשר לעשות בחלום צלול? אני שואלת את פוסט.

“בחלום צלול יש לך כוח לשלוט על החלום ולשנות דברים שונים, כמו אדם מסוים שהיית רוצה שיופיע, או לשנות סצנות המתרחשות בו. אך בין אם את משנה דברים ובין אם לא, בחלומות צלולים, וגם בחלומות שאינם כאלה, את נמצאת במצב תמידי של זרימה. כך שאפילו אם אין לך כוונה לשנות את החלום, החלום משתנה מעצמו כל הזמן. את יכולה להיות בפארק ואז פתאום לשים לב שכל העצים הופכים לבניינים ואת הולכת בתוך עיר. זה האופי היוצר של המוח שלנו שמגורה מכל מיני דברים. זה משהו שהתת-מודע שלנו עושה”.

אז פעמים רבות אתה בעצם מופתע ממה שאתה יוצר בעצמך.

“כן, ובשביל מי שחולם חלומות כאלה זה החלק המעניין. אתה לא צריך שתהיה לך שליטה של 100 אחוז בחלום. אתה יכול להיות צלול ורק לאפשר לחלום להיווצר. אם אתה רוצה, אתה יכול לשנות דברים מסוימים – משינוי קטן של הוספת דמות ועד הכיוון הכללי של החלום”.

אילו חלומות צלולים אתה חולם?

“זה מגוון. למשל, ראיתי סרט בקולנוע וחשבתי לעצמי שאני רוצה לחוות אותו בעצמי, אז בלילה הספציפי הזה אני מכוונן את עצמי לחלום על זה והופך להיות הדמות הראשית בסרט”.

אתה נכנס ממש לתפאורה המסוימת הזאת?

“כן. את יכולה לעשות סימולציה של הסרט בחלום ולהיות הדמות הראשית ולחוות את זה. זה הצד הכיפי של החלומות האלו. עם זאת, אני גם חותר לסוג של חלומות צלולים שאני יכול ללמוד מהם כדי להעשיר את חיי הערות שלי. אלו חלומות הרבה יותר אישיים הקשורים לאתגרים שאני עובר ולחיזוק הביטחון שלי. אני יכול לפתור ויכוח משפחתי שמדאיג אותי. אני יכול להשתמש בחלום הצלול כדי להבין את הרגשות והמחשבות שלי. אם רבתי עם אבא שלי, אנסה בחלום לתקן את מערכת היחסים שלי איתו ולשפר אותה. אני יכול להתכונן למבחן נהיגה, למשל”.

איך מתכוננים למבחן נהיגה בחלום?

“זה תלוי. אחרי שאימנו את התלמידים שלנו להיהפך לצלולים, אנחנו מבקשים מהם להגדיר לעצמם מטרות בחלום, כמו להתכונן למבחן נהיגה. אנחנו מנסים לברר מה בדיוק הם רוצים להצליח לעשות. אולי הם מרגישים חסרי ביטחון ביחס למבחן עצמו, ואז המטרה היא פסיכולוגית ולא קשורה ביכולת. אדם אחר ירצה להתאמן על חנייה, כי זה דבר שהוא מתקשה בו.

“חשוב לחשוף את המטרה המסוימת. אם המטרה קשורה במוטיבציה, אין צורך לעצב חלום שבו האדם ינהג ללא הפסקה ויתאמן למבחן, אלא לעצב חלום שבו האדם יפגוש את הבוחן ויבקש ממנו לחזק אותו ולתת לו מוטיבציה להצליח”.

איך אתה מעצב חלום כדי לפתור סכסוך עם אבא שלך? האם אתה מחליט על סצנה מסוימת?

“זה עדין מאוד. זה לא שלפני כן את לגמרי יוצרת תסריט שלפיו את משחקת, אלא שאת הולכת לישון ואז חולמת על אבא שלך, פוגשת אותו בחלום הצלול שלך, ושואלת אותו: ‘אבא, למה אני כל כך כועסת עליך?’ או כל שאלה שתנסח את הבעיה. את שואלת את זה בצורה ישירה ובידיעה שאלו הן רק הציפיות שלך עצמך מההיכרות איתו. את יודעת שזה לא באמת אבא שלך, רק ההשתקפות שלו, ומאפשרת לחלום למלא את החסר. האבא החלומי שלך יכול לעשות משהו כמו לחבק אותך או להגיד משהו שיהיה טריגר בשבילך לחשוב על היחסים שלכם באופן שונה”.

האם קורה שמתבלבלים בין חלום ומציאות? נניח שיש לך בעיה עם אבא שלך והכול יפה בחלום אבל אז המציאות שונה ואתה מתאכזב.

“זה לא קורה ואני חושב שהסיבה היא שבחלום צלול, גם בתוך התפאורות האלו, את מודעת לעובדה שזה רק חלום. זה כמו שאת רואה סרט בקולנוע, את יודעת שזה סרט אבל עדיין הסרט מלמד אותך ואולי גם עוזר לך לשפר את חייך”.

במציאות כמו בחלום

האם קיימת סכנה שמישהו ירצה להישאר בעולם החלומות – מקום שבו הוא יכול לפגוש אנשים שהוא אוהב ומתו, או להתחבר למשהו נעים?

“אין דבר ממכר בלחלום צלול, בניגוד לסמים או אלכוהול. יש הרבה חולמים צלולים בכל העולם החולמים חלומות כאלו מבלי להתמכר. ברוב המקרים הם משתמשים בחלומות ככלי לשיפור חיי הערות שלהם. זה אגב בניגוד למשחקים כמו Xbox או פלייסטיישן שבהם אתה לוחץ על כפתור ונכנס לעולם וירטואלי שבו אתה יכול לשחק משחק”.

מדוע פסיכולוגים לא משתמשים בחלומות צלולים כדי לסייע למטופלים להתגבר על מצוקות?

“יש כמה סיבות. הראשונה היא שההוכחה המדעית לחלומות צלולים חדשה יחסית. זה הוכח רק בשנות ה-80, כאשר רוב התופעות הפסיכולוגיות שעובדים איתן היום הוכחו בתחילת המאה ה-20. רק כעת חוקרים איך אפשר להשתמש בחלומות צלולים כדי לשפר את החיים. מבחינה קלינית, צריכים להיות הרבה יותר מחקרים וידע לפני שאפשר יהיה לשלב את זה בתחום הרפואה ובפסיכותרפיה.

“סיבה אחרת היא שאם יש לך מטופל ואת רוצה ללמד אותו להשתמש בחלומות צלולים, ייקח בערך חודש עד שהמטופל יחווה חלום צלול בתכיפות. אם המטופל צריך להתגבר על הפרעה פסיכולוגית מדובר בתקופה יחסית ארוכה. כדי לחלום צלול צריך לתרגל הרבה ולאורך זמן”.

לה ברג’ מסביר שכאשר אנחנו מתחילים לחלום צלול, אם אנחנו רוצים, למשל, להצליח לעבור דרך קיר, אנחנו חייבים לשנות את הציפיות שלנו ואת המושגים שלנו מהחיים האמיתיים האומרים לנו שאי אפשר לעבור דרכו. ברגע שנעשה זאת, נוכל לעשות כל דבר בחלום, כולל לעבור דרך קיר.

אתה חושב שאם בחיים האמיתיים נשנה את המחשבה שלנו לגבי העולם שסובב אותנו ולגבי היכולות האמיתיות של האדם, אולי כבני אדם נצליח לעשות דברים נוספים, אולי אפילו לעוף?

“זאת באמת מחשבה מעניינת”, אומר פוסט וצוחק, “אני מאוד אוהב את ההנחה הזאת, זה כמו ב’מטריקס’, סרט שגרם לי להתעניין יותר בחלומות הצלולים. את יכולה לראות שם שכשהשחקן הראשי מודע שהציפיות שלו הן אלו שמגדירות את המציאות שלו, הוא משנה את הציפיות ופתאום הוא יכול לעוף בסרט.

“מההיבט הפסיכולוגי, ולא מההיבט הפיזי, כמו הליכה דרך קירות, השאלה שלך נוגעת בתועלת החלום הצלול במהותו. בחלום צלול את לומדת לקחת אחריות על המחשבות והרגשות שלך. דרך לקיחת אחריות על המחשבות והרגשות שלך את מעצבת את המציאות הפנימית שלך, את מצב הרוח שלך, את הדרך בה את מתקשרת עם אנשים, מביעה אמפתיה, חמלה וכו’. החולמים הצלולים מתאמנים כדי לשנות את הציפיות שלהם מעצמם, ודרך זה הם משפרים את איכות החיים שלהם”.

האם לדעתך לחולם, בשל היותו מודע, יש אחריות אתית בחלום? או שהוא יכול לעשות כל דבר?

“בשבילי זאת שאלה בסיסית שאני שואל לעתים קרובות כדי לעורר מודעות אצל התלמידים. אפשר לומר, מה זה משנה אם אני הורג הרבה אנשים בחלומות הצלולים, הרי חיים אמיתיים לא נהרסים מכך, זאת הרי פנטזיה. אבל כמורה, אני רוצה שהתלמידים שלי יצאו מעבר להבנה השטחית הזאת לגבי חלומות. העובדה שחלומות הם רק פנטזיה, לא אומרת שהם אינם משמעותיים. החלומות שלנו משמעותיים באופן כזה שהם באמת מצביעים לנו על עולמנו הפנימי. כחולם צלול אני חושב שצריך לקחת אחריות על הדברים שעושים וחווים.

“אני חושב שאם אנחנו חווים דברים טובים בחלומות, אנחנו מעתיקים אותם אחר כך לחיי המציאות. אם את שמחה בחלום, כך גם תתעוררי. וההיפך גם נכון – אם תעשי דברים שליליים, תביאי את אותם רגשות ואותה גישה לחיי הערות שלך. אם מישהו רוצח אנשים בחלום שלו, הוא לא רק הורג בפנטזיה, הוא הורג חלק מעצמו. כל דבר שאת פוגשת בחלום הוא חלק מעצמך. אני חושב שכבני אדם אנחנו צריכים לכבד את עצמנו ואת האחרים. אנחנו יכולים וצריכים להתייחס לחלומות שלנו כאמיתיים”.

החוש (השישי) המגנטי

$
0
0

תמונה: Shutterstock

מדענים באוניברסיטת קל-טק בקליפורניה בנו חדרון מבודד החוסם קרינה אלקטרומגנטית לא מבוקרת. לתוך החדרון הם הכניסו נבדק שישב שם לבדו בשקט, בחשיכה, במשך שעה. על ראשו הונחה קסדת אא”ג שאפשרה למדענים “להקשיב” לתוך מוחו, בשעה שהושפע משדה מגנטי שהם יצרו, המדמה את השדה המגנטי של כדור הארץ[1].

הניסוי, שבו השתתפו עשרות אנשים, אמור היה לבחון כיצד יגיבו הנבדקים לשינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ, המגן על הכדור שלנו מהקרינה הקוסמית ומאפשר לנו, בני האדם, וליצורים החיים בכדור הארץ, להתקיים.

עד היום הראו מחקרים שהשדה המגנטי מסייע לעופות נודדים לנווט את דרכם בעת הנדידה השנתית[2]. האם יכול להיות שהוא משפיע גם על פעילותם ועל התנהגותם של בני אדם?

תרשים החדר המבודד בקלטק, בו נבחנה היכולת האנושית לחוש את השדה המגנטי | תמונה: “Center of attraction,” by C. Bickel

כדי לבחון את השפעותיו על המוח, חילקו החוקרים בקל-טק את הנבדקים לשלוש קבוצות וביצעו מניפולציות שונות בשדה המגנטי של כל קבוצה. מכשיר האא”ג דגם את גלי המוח של הנבדקים וחשף אילו אזורים במוח פעילים ובאיזה קצב. קצב איטי יחסית (גלי אלפא) מעיד על מצב רגוע ואילו קצב מהיר מעט יותר (גלי בטא) מעיד על עיסוק בפעילות יום-יומית. זהו “מצב עבודה”.

החוקרים גילו כי שינויים מבוקרים בשדה המגנטי הובילו לשינויים בגלי המוח. למעשה, נראה שאזורים רבים במוח יצאו ממצב המנוחה ועברו למצב ערני יותר, דבר הרומז כי באופן תת מודע הנבדקים חשו בשינויים בשדה המגנטי. “נדהמתי. לא חשבתי שאי פעם נמצא משהו ברור כל כך, ועוד כזה שניתן לכמת ולשחזר בניסויים נוספים”, אמר אייזק הילבורן מהמחלקה למדעים גאולוגיים ופלנטריים בקל-טק בריאיון למגזין The [3]Scientist.

הילבורן ושותפיו מקל-טק אינם היחידים שחוקרים את השפעותיהם של שדות מגנטיים על גוף האדם. ד”ר ויקטור סטולק (Viktor Stolc) מנאס”א ושותפיו בדקו בשנה שעברה כיצד שינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ משפיעים על מערכת העצבים שלנו. לשם כך הם עקבו אחר פרמטר בשם (HRV (Heart Rate Variability שבשנים האחרונות עוזר במקרים רבים לאמוד את מצב מערכת העצבים. הפרמטר מודד את השינויים בקצב הלב, כלומר עד כמה מהר משתנים פרקי הזמן שבין פעימה לפעימה[4].

חוקרים מאיטליה גילו שהשדה המגנטי של כדוה”א משפיע על לחץ הדם שלנו | תמונה: Shutterstock

במערכת העצבים קיימים שני מרכיבים חשובים המשפיעים על קצב הלב שלנו ועל השינויים שבו. הראשון הוא “מערכת העצבים הסימפתטית” – המתעוררת במצבי סכנה ומעלה את לחץ הדם ואת הדופק. מנגד, פועלת “מערכת העצבים הפאראסימפתטית” – המתעוררת במצבים אחרים ומכניסה את הגוף למצב של רוגע.

כששתי המערכות נמצאות באיזון, מדד ה-HRV גבוה והגוף מתאים את עצמו בגמישות יחסית לשינויים בסביבה. מחקרים מהשנים האחרונות גם מדגימים שמדד HRV גבוה מעיד על יכולת גבוהה לווסת תגובות רגשיות כמו כעס[5]. כשמדד ה-HRV נמוך הוא מתקשר למצבי חרדה ולמחלות לב[6].

סטולק ושותפיו רצו לבדוק כיצד גורמים המשפיעים על השדה המגנטי של כדור הארץ, כמו קרינה קוסמית או פעילות מוגברת של השמש, משפיעים על מדד ה-HRV. למחקר גויסו עובדות של מרכז בריאות הלב “הנסיך סולטן” בעיר אַל חוֹפוּף שבערב הסעודית. במהלך חמישה חודשים, פעם בשבוע, למשך 72 שעות, הם רשמו ברציפות את מדד ה-HRV של כל אחת מהן. בו בזמן אספו החוקרים נתונים על השדה המגנטי של כדור הארץ ועל הגורמים המשפיעים עליו. את הנתונים הם לקחו ממאגר של נאס”א, ממצפה הכוכבים של אוניברסיטת אוֹאוּלוּ שבפינלנד וממקורות אחרים.

כתם שמש הוא בעצם מערבולת מגנטית עצומה על פני השמש | תמונה: Shutterstock

מהמחקר עלתה התאמה בין שינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ (ובגורמים המשפיעים עליו), לבין שינויים במדד ה-HRV. חלק מהמשתתפות הגיבו לשינויים בצורה חזקה יותר מהאחרות. החוקרים גילו, למשל, שעלייה בעוצמת הקרינה הקוסמית, כלומר גידול במספר החלקיקים המגיעים אלינו במהירויות גבוהות מרחבי החלל, משפיעה לטובה על ה-HRV. מנגד, רוח סולרית, כלומר חלקיקים טעונים המגיעים אלינו מהשמש, דווקא קשורה לעלייה בקצב הלב, כלומר קשורה למצבי לחץ.

כנראה שלא רק מערכת העצבים שלנו מושפעת משינויים בשדה המגנטי. מחקרים אחרים מראים שמושפעת מהם גם המערכת האנדוקרינית האחראית על הפרשת ההורמונים בגוף. קבוצת חוקרים בהובלת פרופ’ מייקל יוסט מאוניברסיטת וושינגטון שבארה”ב רצתה לבחון את השפעת השינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ על הפרשות מלטונין[7]. מלטונין, הנקרא גם “הורמון החושך”, מווסת את השעון הביולוגי הפנימי שלנו. בלוטת האצטרובל שבמוח היא זו שמפרישה אותו, בעיקר בשעות החשיכה[8]. המחקר (בו השתתפו 153 גברים) מצא שככל שעוצמת השדה המגנטי של כדור הארץ גבוהה יותר, כך מופרש לגוף פחות מלטונין, דבר שעלול לשבש את תפקוד השעון הביולוגי שלנו וכך לפגוע, למשל, בשעות השינה.

חוקרים מאוניברסיטת פיזה שבאיטליה חיפשו קשר דומה בין השדה המגנטי ללחץ הדם. כדי לבדוק את זה הם ניתחו נתונים שנשמרו במרפאת החוץ שהם מנהלים לטיפול ביתר לחץ דם, בשנים 1996-1992. הם התמקדו בעיקר בנתונים של 447 מטופלים שבמהלך ביקורם במרפאה נדגם לחץ הדם שלהם ברציפות במשך 12 שעות לפחות. מתברר שבתקופות שבהן השדה המגנטי של כדור הארץ היה גבוה יחסית, גם לחץ הדם הממוצע שנמדד בקרב כלל הנבדקים היה גבוה יותר[9].

אם מערכת העצבים, ההורמונים בגופינו ואף לחץ הדם מושפעים כולם משינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ, האם ייתכן שיש לשדה הזה השפעה גדולה אף יותר? האם הוא יכול להשפיע, למשל, על התפרצות אירועים אלימים? גם את זה הלכו מדענים לחקור.

השדה שמחולל מהפכות

צוות חוקרים אוקראיני הסתקרן וחיפש התאמה כלשהי בין פעילות השמש ועוצמת השדה המגנטי של כדור הארץ לבין שכיחותם של פיגועי טרור, בעיקר פיגועי התאבדות[10]. במחקר מפתיע, הם אספו נתונים בנוגע ליותר מאלף פיגועים שאירעו בשנים 2008-1994, מקצתם בישראל ובאפגניסטן, רובם המכריע בעיראק. עבור כל פיגוע, בחנו החוקרים את מצב השדה המגנטי של כדור הארץ, מה הייתה רמת הפעילות של השמש וכן מספר פרמטרים נוספים במהלך חמשת הימים שקדמו לפיגוע ובחמשת הימים שלאחריו.

החוקרים מצאו דפוס שחזר על עצמו: השדה המגנטי הבין-פלנטרי (Interplanetary Magnetic Field) הנמצא מחוץ לכדור הארץ, במרחב שבין כוכבי הלכת, התחיל להתחזק ביום שקדם לפיגוע והגיע לשיאו ביום הפיגוע עצמו. ואילו השדה המגנטי של כדור הארץ היה, בממוצע, בפיגור קל מאחוריו. כשבוחנים לגבי כלל 1,062 פיגועי ההתאבדות שהם בדקו, עוצמת השדה המגנטי של כדור הארץ החלה לעלות משמעותית ביום הפיגוע עצמו והגיעה לשיאה ביום המחרת.

אלכסנדר צ’יזבסקי מסביר על הקשר בין מחזוריות השמש לאירועים ההיסטוריים על כדור הארץ

עד כמה שזה מפתיע, מחקרים מהסוג הזה – המחפשים התאמות בין פעילות השמש ועוצמת השדה המגנטי, לבין תופעות חברתיות המתרחשות על כדור הארץ – אינם חדשים כלל. בספרות המדעית החלו לעקוב אחר תופעות כאלו כבר בתחילת המאה ה-20. ב-1924, למשל, פרסם המדען הרוסי הרב תחומי אלכסנדר צ’יזבסקי (Alexander Chizhevsky) מאמר שבו ניסה למצוא קשר בין המחזוריות של פעילות השמש לבין השתלשלות האירועים ההיסטוריים כאן בכדור הארץ[11].

לצורך מחקרו, חזר צ’יזבסקי לדפי ההיסטוריה ואסף נתונים לגבי אירועים כמו מלחמות, מהפכות, עליית מנהיגים חדשים והגירות המוניות ממגוון ארצות ברחבי העולם, החל מהמאה ה-5 לפנה”ס ועד לשנת 1917. מול אלו, הוא גם אסף נתונים לגבי הופעתם של כתמי שמש – כתמים כהים המופיעים על פני השמש ומעידים על פעילות מגנטית נמרצת שלה.

מאז פיתוח הטלסקופים הראשונים בתחילת המאה ה-17, כבר מ-1610, מנוהל באירופה מעקב מסודר אחר כתמי השמש. כדי ללמוד על כתמים מוקדמים יותר נעזר צ’יזבסקי בתיעוד סיני. מתברר שאסטרונומים סינים הבחינו לראשונה בכתמים האלו כבר במאה הרביעית לפנה”ס ותיעוד מסודר שלהם השתמר ברשומות הסיניות החל משנת 28 לפנה”ס. במערב, הערבים הם אלו שזיהו לראשונה את הכתמים האלו במאה ה-9[12]. באמצע המאה ה-19, בעקבות תצפית כמעט יום-יומית על השמש במשך 17 שנה, זיהה האסטרונום הגרמני היינריך שוואבה (Heinrich Schwabe) מחזוריות של 11 שנה בהופעת הכתמים האלו[13], אם כי לפעמים מופיעים מחזורים ארוכים או קצרים מעט יותר.

צ’יזבסקי השתמש במחקרו ההיסטורי במחזוריות הזו, וגילה שרבות מהמלחמות והמהפכות פרצו בתקופות בהן הפעילות המגנטית הגיעה לשיאה, כמו למשל “אביב העמים” – גל ההפיכות שפקד את אירופה ב-1848; מהפכת אוקטובר – “המהפכה הבולשביקית” ברוסיה ב-1917; ומרד הקומונה הפריזאית באביב 1871[14]. צ’יזבסקי ראה גם שהגירות גדולות כמו למשל תחילת נדידת העמים בשנת 374 לספירה כשההונים החלו לפלוש לאירופה[15] או עלייתם של מנהיגים חשובים כמו ז’אן דארק ב-1429[16] הופיעו בשנות שיא בפעילות המגנטית של השמש. צ’יזבסקי טוען במאמרו ששנות שיא שכאלו בפעילות השמש הובילו לשינויים הגדולים בהיסטוריה האנושית.

לימים התברר שהמחקר עלה לצ’יזבסקי ביוקר. ב-1942, כשמנהיג בריה”מ ג’וזף סטלין גילה את המאמר, הוא דרש מצ’יזבסקי לחזור בו מהפרסום[17] שהרי במאמר הוא מציע הסבר פיזיקלי לפרוץ המהפכה הבולשביקית, מעבר לזעם ההמונים. צ’יזבסקי סירב לחזור בו ובמהרה מצא עצמו במחנה עבודה בכפייה באזור הרי אורל עד לשנת 1950. אפילו כששוחרר הוא נאלץ לחיות בגלות, בקזחסטן, לשמונה שנים נוספות.

אבל המחקר בתחום לא נעצר. לאורך השנים, מגוון קבוצות מחקר נוספות הראו שקיים קשר מפתיע בין כתמי השמש והפעילות המגנטית של כדור הארץ לבין מלחמות[18], פשיעה אלימה[19], התקוממויות[20] ועוד.

“מאז הזמנים הקדומים אנחנו יודעים על חמישה חושים בסיסיים שמשפיעים עלינו: ראייה, שמיעה, מישוש, ריח וטעם”, כותבים החוקרים בעמוד המחקר של קל-טק[21], אבל, החוש המגנטי “זהו גילוי של חוש אנושי חדש בזמנים המודרניים. במחקרים עתידיים אנחנו רוצים לדעת מה החוש המגנטי עושה לנו”.

  1. Wang, Hilburn, Wu +7, “Transduction of the Geomagnetic Field as Evidenced from alpha-Band Activity in the Human Brain”, eNeuro, 2019
  2. Gunther, Einwich, Sjulstok, Koch + 4, “Double-Cone Localization and Seasonal Expression Pattern Suggest a Role in Magnetoreception for European Robin Cryptochrome 4”, Current Biology, 2018
  3. Wilke, Can Humans Sense Magnetic Fields? The Scientist, March 2019
  4. Campos, Heart rate variability: A new way to track well-being, Harvard Health Publication, 2017
  5. Geisler, Cardiac vagal tone is associated with social engagement and self-regulation, Biol Psychol, 2013
  6. ראו הערה 4
  7. Olcese, Reuss, Vollrath, “Evidence for the involvement of the visual system in mediating magnetic field effects on pineal melatonin synthesis in the rat”, Brain Res. 1985
  8. Melatonin, Encyclopedia Britannica
  9. Ghione, Mezzasalma, Del Seppia, “Do geomagnetic disturbances of solar origin affect arterial blood pressure?”, Journal of Human Hypertension, 1998
  10. Grigoryev, Rozanov, Vaiserman, “Heliogeophysical factors as possible triggers of suicide terroristic acts”, SciRes, 2009
  11. “Physical Factors of the Historical Process”, – תרגום לאנגלית של מאמרו המקורי של אלכסנדר צ’יזבסקי
  12. The observation of sunspots, UNESCO Courier, 1988, https://bit.ly/388j0Vs
  13. Samuel Heinrich Schwabe, Encyclopedia Britannica
  14. List of solar cycles, Wikipedia
  15. European Hun Empire – 375-469 AD, globalsecurity.org, 2011
  16. Julien Théry, “How Joan of Arc turned the tide in the ‘Hundred Years’ War”, National Geographic, 2017
  17. Alexander Leonidovich Chizhevsky, prabook, 2018
  18. Persinger, “Wars and increased solar-geomagnetic activity”, 1999
  19. Becker, “Geomagnetic Activity and violent Behavior”, Subtle Energies, 1990
  20. Ertel, “Space weather and revolutions chizevsky’s heliobiological claim scrutinized”, DFG ,1996
  21. Human Magnetic Reception Laboratory – MagLab, Caltech, 2019

האם דרווין טעה?

$
0
0

תמונה: Shutterstock

קשה לחשוב על תיאוריה מדעית שהצליחה להשפיע על ההשקפה האנושית כמו שהצליחה תורתו של דרווין. מאז שפורסמה באמצע המאה ה-19 היא עיצבה את האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו ואת היחסים שלנו עם העולם, וכבר עשורים רבים שהיא מקובלת בערוצים רבים כאמת שאין עליה מחלוקת. תלמידי חטיבות הביניים בישראל ובעולם לומדים על התפתחות המינים[1], וכשאני שואלת מדענים לגבי הכוחות הפועלים מאחורי התפתחות התאים והרקמות, התשובה המוכנה והמובנת מאליה היא “אבולוציה” – מעין כוח סמוי אך מוכר המנהל את העולם.

אחד הדברים שבולטים בתיאוריה הזו, לפחות בגרסתה המקורית, היא הפשטות שלה. בבסיסה, היא נשענת על ההנחה שכל החי והצומח שאנחנו רואים בעולם התחיל מאב קדמון יחיד ומשותף. אם נרד לפרטי העלילה, זה אומר שהחיים התפתחו בהדרגה, שלב אחר שלב, מיצורים חד תאיים שחיו במים ליצורים רב תאיים שמאוחר יותר עברו ליבשה, התפתחו לזוחלים ובהמשך הופיעו היונקים ומשם הקופים והלאה אלינו – לבני האדם.

למעשה, התיאוריה טוענת שכדי להסביר את ההתפתחות של כל היופי, העושר והתחכום שאנחנו רואים בטבע, צריכים להתקיים שני עקרונות מנחים בלבד: הראשון הוא שיתחוללו שינויים אקראיים בתכונותיהם של היצורים השונים שיניעו את תהליכי ההתפתחות שלהם. היום השינויים האקראיים מוכרים בשם “מוטציות אקראיות”, ובזכותם, לפי דרווין, יצורים שחיו במים יכולים להתפתח ליצורים שזוחלים על היבשה, ובהמשך אף לבני אדם.

צ’רלס דרווין ב-1882, באיורו של מגסין פיטורסק | תמונה: Shutterstock

העיקרון השני הוא “הברירה הטבעית” לפיו תכונה מועילה, המשפרת את סיכויי ההישרדות של הפרט, תתפשט באוכלוסייה של מין מסוים ואולי תוביל להתפתחותו. לעומת זאת, תכונה מזיקה, שתקשה על בעליה לשרוד, לא תצליח להתפשט ותיעלם במהרה. כך, כפי שמסביר לנו דרווין, תהליכים אקראיים הובילו לכל העושר שמסביבנו. נשמע כמעט קסום בפשטותו.

אבל מה אם זה לא נכון? את התיאוריה המפורטת פרסם דרווין ב-1859, בספר “מוצא המינים”. מאז זרמו מים רבים בנהר של מדעי החיים והתגלו תגליות חדשות. נזכיר רק את החשובות שבהן, כמו חוקי התורשה של מנדל מתחילת המאה ה-20, המסבירים אילו תכונות נירש בסופו של דבר מכל אחד מההורים שלנו. הבנה חשובה אפילו יותר התגבשה ב-1953, כשפוענח מבנה הדי-אן-איי – אותן מולקולות השוכנות בגרעיני התאים ומכילות את כל המידע התורשתי המועבר מדור לדור. המולקולות מרכיבות את “ספריית” הוראות הייצור של החלבונים בגוף. רק מאותו שלב יכולנו להבין את המוטציות האקראיות המייצרות תכונות חדשות וכך מניעות קדימה את תהליכי האבולוציה. רק אז יכולנו להבין אלו טעויות אקראיות קורות בתהליך ההעתקה של המידע המקודד בדי-אן-איי.

ופה בדיוק הבעיה – ככל שמתבהרים עוד ועוד פרטים בפאזל המופלא הזה של התפתחות החיים, מתברר שהוא כלל אינו פשוט. נהפוך הוא – המורכבות הולכת וגדלה, ובסדרי גודל עצומים. בעשורים האחרונים התברר שהתיאוריה של דרווין מסבירה רק חלק מהתופעות. מלבד המוטציות האקראיות שמשנות את המידע הרשום בגנים עצמם, (ומשמשות כאחד משני התנאים להתפתחות המינים בתורתו של דרווין), גם למנגנונים המווסתים את תפעול הגנים, המפעילים ומכבים את הגנים (“מנגנונים אפיגנטיים”), יש תפקיד חשוב בתכונות הבאות לידי ביטוי ואף באלו המועברות לדורות הבאים[2].

המהדורה המקורית של “מוצא המינים”, 1859

אם לא די בכך, ממצאים מהשנים האחרונות[3] מראים שהמוטציות האקראיות שבבסיס תורתו של דרווין, הן על פי רוב הרסניות. אפילו כשהן מובילות להתאמה טובה יותר של הפרט לסביבה החדשה שלו, זה בדרך כלל כרוך בהרס של תפקודים קיימים. למשל, כשדוב הגריזלי התאים את עצמו לסביבת הקוטב והתפתח לדוב קוטב לפני כ-400 אלף שנה, זה היה בעיקר באמצעות הרס של גנים האחראים לפיגמנטים הצובעים את פרוותו, והרס של גנים אחרים המווסתים את צריכת השומן בגופו של דוב הגריזילי[4]. האם המוטציות האקראיות, שפעמים רבות כל כך גורמות להרס של תפקודים קיימים, יכולות לבנות מינים חדשים, מתקדמים ומורכבים יותר? ובמילים פשוטות – האם מוטציות אקראיות בקוף, למשל, יכולות להוביל להתפתחות אדם?

שאלות מטרידות נוספות עולות גם מנקודת מבט הסתברותית. היום, כשכבר ברורה המשמעות של מוטציה גנטית המובילה לפיתוח של חלבון חדש, מתברר שמבין כל החלבונים היכולים להתפתח, הסיכוי לייצור אקראי של חלבון יציב המסוגל לתפקד ולמלא את אחריותו הם זעומים. ד”ר דאגלס אקס מאוניברסיטת קיימברידג’ חישב וגילה שהם עומדים על 1:1077[5]. זה אומר שהסיכוי למוטציה מועילה בגן קיים הוא נמוך להדהים ולמעשה אפסי.

הבעיה ההסתברותית הזו מתחדדת אפילו יותר לאור העובדה שהתפתחות החיים כאן כלל לא הייתה הדרגתית ובקצב אחיד ואיטי, כפי שטען דרווין, אלא מתגלים בה לעתים פרקים של התפתחות מואצת. עד לפני כ-580 מיליון שנה רמת המורכבות של החיים שהיו כאן הייתה נמוכה למדי – לכל היותר מושבות של יצורים חד תאיים שהתפתחו בהדרגה במשך כ-3 מיליארד שנים. אך בפרץ התפתחות מפתיע, תוך כ-80 מיליון שנה בלבד, בתקופה המכונה “המפץ הקמבריוני”, הופיעו לפתע מיני חיים רב תאיים רבים כמו מגוון רכיכות ובעלי קונכיות. התפתחות מואצת שכזו מאתגרת אפילו יותר את הסבירות שהתהליכים האלו אקראיים[6] ולמעשה אפילו כבר את דרווין עצמו הטרידה המשמעות של המפץ הקמבריוני.

אז איך קרה שתורה פשוטה כל כך וכללית, שפעמים רבות מסתפקת בהסברים כלליים, מובילה את השקפת העולם המדעית כבר כמעט 160 שנה, ומעצבת את השקפת העולם המודרנית? מה היו המהלכים שהובילו לקבלה המהירה והגורפת שלה?

מה שכולם חיכו לו

למעשה דרווין, שפיתח את התיאוריה שלו לקראת אמצע המאה ה-19, לא היה הראשון שהעלה את הרעיון האבולוציוני, לפיו מגוון החיים התפתחו מאב קדמון משותף. החל מאמצע המאה ה-18 הופיעו ארבעה חוקרים שהקדימו את דרווין והציעו רעיונות דומים[7]. הראשון היה חוקר הטבע והמתמטיקאי הצרפתי ז’ורז’ לואי לקלר (Georges-Louis Leclerc) שבשנים 1788-1749 פרסם סדרת ספרים מקיפה בת 35 כרכים בשם “Histoire Naturelle”, שבה פירט את כל מה שהיה ידוע באותם ימים על עולם הטבע. לאורך הסדרה הוא העלה את השערתו שהמינים החיים השתנו במהלך השנים במסגרת תהליכי ההתאמה שלהם לשינויים סביבתיים. לקלר אף העמיק והציע שכלל מיני היונקים בעולם התפתחו מ-38 צורות חיים מקוריות[8]. צ’רלס דרווין התייחס לפועלו של לקלר וציין שהוא היה “המחבר הראשון בתקופה המודרנית שהתייחס לנושא התפתחות המינים מנקודת מבט מדעית… אבל הוא לא הסביר את הגורמים או את האמצעים שהובילו להתפתחות המינים”[9].

השני שהציע התפתחות הדרגתית כזו של המינים היה לא אחר מסבו של דרווין, הרופא והממציא ארסמוס דרווין (1802-1731) שבספרו “זואונומיה” שפורסם בשני כרכים (1796-1794) העלה את ההשערה ש”כל בעלי החיים בעלי הדם החם התפתחו מנִימָה (Filament) חיה אחת ‘שהגורם הראשוני הגדול’ העניק לה חיוּת ואת היכולת לרכוש חלקים חדשים ותכונות מיוחדות בהנחייתם של גירויים, תחושות, בחירות והתאגדויות”[10]. דרווין לא הספיק להכיר את סבו. הוא נולד שבע שנים לאחר מותו.

ז’ורז’ לואי לקלר : תמונה: François-Hubert Drouais (1727–1775/CC-PD-Mark

בהמשך, חוקר הטבע הצרפתי ז’אן-בטיסט דה לאמארק (Lamarck) הציע בספרו “פילוסופיה זואולוגית” (1809) הסבר למנגנון המאפשר את התפתחות המינים, לפיו שינויים פיזיים המתרחשים במהלך חיי היצורים, כמו למשל התפתחות מואצת של איבר שנעשה בו שימוש נרחב, יכולים לעבור בתורשה לצאצאים[11]. כך למשל, כפי שהסביר לאמארק, נאלצו הג’ירפות, בשל שינויים סביבתיים, להתאמץ ולהגיע לענפים גבוהים יותר בעץ כדי לאכול מהם, נטייה שגרמה להארכה הדרגתית של צווארן והורשתו לצאצאיהן. אלו היו רעיונות יפים, אך היה חסר להם הסבר מעמיק ומקיף יותר.

“שרידים מן ההיסטוריה הטבעית של הבריאה” (Vestiges of the Natural History of Creation, 1844), שיצא לאור תחילה כספר אנונימי, עורר סערה רחבה בציבור והפך במהרה לרב מכר. הוא קיבץ מגוון רעיונות שהועלו עד לאותם ימים והציע שכל דבר הקיים בעולמנו: סלעים, צמחים, דגים ויונקים – הכול התפתח מצורות קדומות יותר. “קיים שינוי הדרגתי בתוך משפחות החיים, הן בממלכת הצומח והן בממלכת החי, החל מחזזית פשוטה דרך חיידק ועד לעצים וליונקים מהסדר הגבוה ביותר”[12]. אך עם ההתעניינות הרחבה בספר, הוא גם עורר לראשונה מחלוקות מול הממסד השמרני, הן בקרב הקהילה הדתית והן בקרב מדענים שהטיחו בו ביקורות נוקבות. רק 40 שנה מאוחר יותר, ב-1884, התברר שמי שחיבר את הספר הוא העיתונאי והגאולוג הסקוטי רוברט צ’מברס (1871-1802). אמנם הספר לא ידע לענות על שאלות נוקבות לגבי המנגנונים המובילים להתפתחות המינים, אך הוא הגביר את הציפיה להסברים קונקרטיים יותר, כמו זו שהביאה איתה התיאוריה של דרווין.

כך, באמצע המאה ה-19 ההתעניינות בבריטניה בתורות התפתחות שכאלו הייתה רחבה. עניין שלא נבע רק מסקרנות מדעית. בעקבות עידן הנאורות, רעיונות ליברליים של חירויות הפרט ושחרור מהדת ומהמונרכיה זכו לפופולריות רבה בשעה שהנוכחות בכנסיות הלכה ודעכה לאורך הזמן[13]. רעיונות התפתחותיים מהפכניים כמו אלו שהציעו לאמארק וצ’מברס הציגו חלופה חילונית חדשה והסבר מדעי שאינו תלוי יותר בכוחות נשגבים כמו אלוהים.

המסע של דרווין

דרווין נולד ב-1809 בעיר שרוסברי שבמערב אנגליה, למשפחה אינטלקטואלית ומשפיעה. אימו נפטרה כשהיה בן 8 ואחיותיו הגדולות הן אלו שגידלו אותו[14]. בגיל 16, לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר המקומי, שלח אותו אביו ללימודי רפואה באוניברסיטת אדינבורו, שם הוא נחשף למגוון רעיונות חדשניים שריתקו אותו. רוברט אדמונד גראנט, למשל, מתלמידיו של ז’אן-בטיסט דה לאמארק הצרפתי, היה המנטור של דרווין בשנת הלימודים השנייה שלו באדינבורו. גראנט הציג בפניו קשרים בקרב מינים שונים של חסרי חוליות ימיים ועורר את סקרנותו לגבי הקשרים של אלו להתפתחותם של מינים מורכבים יותר.

אבל דרווין הצעיר לא אהב את לימודי הרפואה ועזב אותם אחרי שנתיים. אביו, שחשש מהרעיונות הרדיקליים שאליהם הוא נחשף – של לאמרק ושל הוגים אחרים, החליט הפעם לשלוח אותו דווקא ללימודי כמורה במכללת Christ (כרייסט) שבקיימברידג’. שם האווירה הייתה שונה מאוד. לימודי התאולוגיה הנינוחים אפשרו לדרווין להתפנות לדברים שעניינו אותו: רכיבה על סוסים, שתייה, ירי ואיסוף ותיעוד של מיני חיפושיות[15]. בלימודיו במכללת כרייסט הוא נחשף גם לגישה השמרנית יותר בחקר הטבע המערבת את ההשגחה העליונה בבריאת המינים.

טביעה של היצור החי טרילוביט בסלע מסוף “המפץ הקמבריוני” – פרק זמן קצר להפליא בו התפתחו לפתע לראשונה מינים רבים של יצורים חד תאיים | תמונה: Shutterstock

משסיים את לימודיו בקיימברידג’ משכה אותו הצעה מפתיעה במיוחד – להפליג סביב העולם באוניית הוד מלכותה “ביגל”. בדצמבר 1831 הוא הצטרף לרב החובל הצעיר רוברט פיצרוי למסע שנמשך כחמש שנים שבו הקיפו את העולם כשהפליגו לאורך חופי אמריקה הדרומית ומשם מדרום לאוסטרליה ולאפריקה. במהלך ההפלגה קרא דרווין ספר שעורר את סקרנותו אותו קיבל מפיצרוי: “עקרונות הגאולוגיה” (Lyell, 1830). הספר הציע שהעולם קדום הרבה יותר בהשוואה להשקפה המקובלת באותם ימים – 6,000 שנה. הספר גם תיאר את ההשתנות הבלתי פוסקת של פני כדור הארץ.

כשה”ביגל” נעצרה לתקופות ממושכות בנמל מסוים, הזדמן לדרווין לצאת למסעות יבשתיים, למשל בג’ונגלים של ברזיל ובהרי האנדים. ריתקו אותו התרבויות האנושיות השונות שפגש והוא תיעד במסעותיו מינים רבים של חיים: חרקים, ציפורים, צמחים, מאובנים ועוד.

כבר בתחילת מסעו, בביקורו באיים הקנריים, הסתקרן דרווין לראות את הדמיון בין מאובנים של חסרי חוליות שמצא בסלעי החוף לבין היצורים בעלי הקונכיות שגודשים כעת את חופי האי[16]. בהמשך המסע, כשהגיעו לאזור עיר החוף הארגנטינאית באיה בלנקה, הוא גילה תופעה דומה: הוא חשף מאובנים קדומים של יונק ענק וקדום וגילה שהם דומים מאוד לאלו של הארמדילו, המאכלס כיום את דרום אמריקה. מאלו הסיק דרווין שקיים דמיון מסוים, אם כי לא בהכרח זהות, בין מינים קדומים שחיו באזור מסוים לבין המינים המאכלסים אותו כיום.

ננדו הפונה, המוכר גם בכינויו “הננדו של דרווין” | תמונה: John Gould/CC-PD

בהמשך, במסעותיו היבשתיים ברחבי דרום אמריקה, עלתה סוגיה מסקרנת נוספת: הננדו הוא עוף דרום אמריקני גדול, קצת דומה ליען המוכר לנו, וגם הוא אינו מסוגל לעוף. בחלקיה הצפוניים של דרום אמריקה מופיע “ננדו מצוי”, שגובהו מגיע עד ל-1.35 מ’ וצבעו אפרפר, ואילו באזורים הדרומיים של היבשת, כמו פטגוניה, מופיעה גרסה שונה במעט של הננדו, “ננדו הפונה”. הוא קטן יותר, גובהו לא עולה על מטר וצבעו חום. כאן סיקרן את דרווין להבין את הקשר בין מיני חיים שונים שבכל זאת דומים ביניהם, המחליפים אלו את אלו באזורים גאוגרפיים שונים.

בהמשך המסע, כשהגיעו לאיי הגלפגוס שבאוקיאנוס השקט, ממערב לחופי אקוודור, הוא הבחין בשינויים דומים רק בקנה מידה קטן הרבה יותר. למשל בהבדלים הקטנים שראה אצל זני ציפור החקיינית שמופיעים באיים השונים, ובהבדלים הקטנים שמצא אצל השריונות של צבים ענקיים המופיעים באיים השונים של הארכיפלג. הוא הגיע למסקנה שההבדלים הקטנים האלו שראה באיי הגלפגוס הם בעצם השלבים ההתחלתיים בהתפתחותם של מינים שונים מאב משותף יחיד.

אבל גם אם מינים עוברים תהליך הדרגתי של התפתחות ממין אחד לאחר, מה המנגנון שמאחורי כל זה? לדרווין עדיין לא היה ברור. הוא התחיל להתמקד בשאלה הזו ב-1836, כשחזר ממסעו חובק העולם. לאחר מספר ניסיונות כושלים להבין את המנגנון, ספר שקרא ב-1838, דווקא מהתחום הכלכלי, עורר בו השראה. הספר “על עיקרון האוכלוסייה” (1798), של הדמוגרף והכלכלן הבריטי תומאס מלתוס, טען כי בעוד שאוכלוסיית העולם גדלה בסדרי גודל מעריכיים (מכפילה את עצמה) מדי מספר שנים, ייצור המזון העולמי גדל בקצב איטי יותר. עובדה שגרמה לדרווין לחשוב על המאבק המתמיד שנגלה אליו בטבע, בקרב המינים השונים וגם בקרב הפרטים השונים. באוטוביוגרפיה שלו הוא כתב שבעקבות הספר “הבנתי שבנסיבות [תחרותיות] שכאלו לפרטים בעלי יתרון תהיה נטייה להישמר בעוד שפרטים שחסרים להם יתרונות שכאלו יושמדו, וכתוצאה מכך יתפתחו מינים חדשים”[17]. וכך בעצם גובש אצל דרווין עיקרון הברירה הטבעית.

אבל גם כשכבר פיתח את התיאוריה, חשש דרווין לפרסם אותה. בספרו האוטוביוגרפי הוא מספר: “כך בסופו של דבר השגתי את התיאוריה שמסבירה כיצד זה עובד. אבל כל כך פחדתי מדעות קדומות שקיבלתי החלטה שבמשך זמן מסוים לא אכתוב אפילו טיוטה קצרה שלה”[18].

המהדורה הראשונה של המגזין Nature שהקימו מדענים השותפים לתיאוריה של דרווין

רק ביוני 1842, לאחר שכבר הספיק לפרסם שלושה ספרים שונים על ממצאיו ממסעותיו הוא העז ורשם את הטיוטה הראשונה לתיאוריה שלו. בה בעת הוא גם הקפיד ליצור קשרים עם מדענים מובילים בעלי רעיונות דומים לשלו כדי לצבור תמיכה. הוא צבר לו שלושה בני ברית חשובים. הראשון היה צ’רלס לייל, מחבר הספר “עקרונות הגאולוגיה” שהשפיע על דרווין כבר במהלך מסעו על סיפון ה”ביגל”. דרווין חשף את לייל לעיקרי התיאוריה שלו. עם הבוטניקאי הבריטי ג’וזף דלטון הוקר התיידד דרווין במהלך שנות ה-40 ואת הביולוג תומס האקסלי (Huxley), בעל ברית חשוב נוסף, דרווין הכיר בשנות ה-50.

בסופו של דבר, ב-1856 הוא החל לכתוב את הגרסה המלאה של הספר, אך גם כשזה הושלם, עדיין חשש דרווין לפרסם אותו, עד שכבר לא הייתה לו ברירה. ב-18 ביוני 1858, הביולוג הבריטי אלפרד ראסל וולאס (Wallace) שלח לדרווין מאמר שכתב כדי לקבל את חוות דעתו ובו רעיונות דומים מאוד לאלו שהגה. דרווין הבין שאם ימשיך להתמהמה עם פרסום התיאוריה שלו, הקרדיט עלול להגיע רק לוולאס. לכן בהליך מזורז, ב-1 ביולי 1858, יצא דרווין לציבור עם התורה שלו, במאמר משותף שחיבר עם וולאס, “On the Tendency of Species to form Varieties”. קצת יותר משנה מאוחר יותר, ב-24 בנובמבר 1859 יצא לאור הספר המלא של דרווין המתאר את תהליכי האבולוציה – “מוצא המינים”.

תצלום של צ’רלס דרווין מ-1854: תמונה: Henry Maull (1829–1914) and John Fox (1832–1907) (Maull & Fox)/CC-PD

למה לקח לדרווין זמן כה רב לפרסם את התיאוריה שלו? למה הוא פרסם אותה רק כשכבר אי אפשר היה להתמהמה יותר?

ייתכן שלפרסום הספר “שרידים מן ההיסטוריה הטבעית של הבריאה” שכתב כאמור רוברט צ’מברס (1844) היה חלק בזה. רב המכר שעורר סערה ציבורית ספג ביקורות נוקבות, חלקן מגורמים דתיים, אבל מה שהטריד את דרווין עוד יותר היו הביקורות שהטיחו בו מדענים. ההיסטוריון הבריטי ג’ון בורוו (Burrow) כתב בהקדמה למהדורת “מוצא המינים” שפורסמה ב-1985: “דרווין התייחס לספר ‘שרידים’ כאל הבלים ותגובתו של האקסלי לספר הייתה נוראה. החשש שיתייחסו גם לספר שלו כמו אל ספקולציה אבולוציונית נוספת הבעיתה את דרווין וגרמה לו לנקוט בזהירות רבה בהכרזתו על עמדותיו, ובסבלנות יתרה בחשיפת הראיות שלו”.

אחרים מציעים שמחלה ממנה סבל מאז שחזר ממסעו ולמעשה עד יום מותו הגבילה אותו לאורך השנים והובילה לעיכוב הפרסום. במכתב למכרו ג’ון הנסלו הוא סיפר: “לאחרונה כל דבר שמסעיר אותי מביא אותי בהמשך לתשישות מוחלטת וגורם לי לרעידות קשות בלב”[19].

ההיסטוריונית האמריקנית הידועה והמוערכת גרטרוד הימלפארב (Himmelfarb) הציעה שהעיכוב קשור לעובדה שלשותפיו של דרווין, צ’רלס לייל, ג’וסף הוקר ותומאס הקסלי, שליוו אותו לאורך השנים, ושעימם הוא התייעץ רבות לאורך התקופה, היו ספקות לגבי נכונות התיאוריה, ושגם לדרווין עצמו היו ספקות[20].

היסטוריון המדע פרופ’ רוברט ריצ’רדס מאוניברסיטת הרווארד חושב גם הוא שדרווין חשש לפרסם את התיאוריה כי הוא בעצמו לא היה בטוח שהתיאוריה שלו יכולה להסביר את כל התופעות[21]. בספר “מוצא המינים”, דרווין רושם הערה לגבי החרקים החברתיים, כדוגמת הנמלים והדבורים: “קיים כאן קושי מיוחד, שבהתחלה נראה לי ככזה שלא ניתן להתגבר עליו והוא למעשה פטאלי לכל התיאוריה שלי”. דרווין התקשה להסביר את האופן שבו מתפתחות הפועלות העקרות – כיצד ייתכן שהן עברו את תהליכי הברירה הטבעית כשהן בכלל עקרות ולמעשה שונות כל כך במאפיינים שלהן מהמלכות או מהזכרים[22].

דבר נוסף שהטריד את דרווין היה החשש שהתיאוריה שלו תתקשה להסביר את “העין”. העין היא איבר חישה מורכב כל כך, הדורש את פעולתם המתואמת של מגוון מנגנונים נפרדים. איך תיתכן במנגנוני הברירה הטבעית התפתחות הדרגתית של מנגנונים כה רבים התלויים הדדית זה בזה? במכתב לידידו הקרוב, הבוטניקאי האמריקני אסא גריי, הוא התוודה: “לגבי הנקודות החלשות, אני מסכים. [המחשבה] על העין עד היום מעוררת בי צמרמורת”[23].

למרות כל זאת, לאחר תלאות רבות, “מוצא המינים” פורסם וסימן את תחילתו של מאבק ציבורי על דעת הקהל.

שומר הראש

לאור מצבו הבריאותי הירוד, דרווין נמנע פעמים רבות ממגעים חברתיים, שלא לדבר על אירועים פומביים. פרופ’ גרטרוד הימלפארב מתארת בספרה Darwin and the Darwinian Revolution (1959) שאפילו ביקור של חבר בשעות אחר הצהריים הותיר אותו עם כאבי ראש קשים שריתקו אותו למיטה ליום המחרת[24]. לאורך השנים התייעץ עם מספר רופאים שלא הצליחו לאבחן את שורש הבעיה. הימלפארב אף טוענת בספרה שלמעשה נוירוזה היא שעמדה בשורש הסימפטומים החוזרים ונשנים.

אך החזית לקידום התיאוריה לא נותרה ריקה. במהרה היא נתפסה על ידי דמות נועזת הרבה יותר, חברו האנגלי של דרווין, תומס הנרי האקסלי.

האקסלי למד אנטומיה כבר מגיל 16, בין היתר בבית החולים Charing Cross שבלונדון. אף שגדל להורים אנגליקנים מאמינים, כבר מצעירותו התעניין ברעיונות נון-קונפורמיסטיים ועקב אחר קולות הקוראים לקץ השליטה הדתית במוסדות הציבוריים[25]. בדומה לדרווין, גם הוא יצא להפלגה ממושכת (1850-1846). כך התאפשר לו לחקור את האנטומיה של מיני חיים רבים בהם נתקל בגינאה החדשה, בשונית הגדולה של אוסטרליה ועוד.

תומאס הנרי הקסלי | תמונה: Hulton Archive/Getty Images

הקשר עם דרווין נוצר ב-1856, כשהאקסלי הגיע לביקור בביתו הכפרי של דרווין. מצד אחד, האקסלי העריך מאוד את חשיבות התיאוריה. ב-1860 הוא כתב עליה “שהיא ממש רובה וויתוורת’ [רובה בריטי חדיש ומשוכלל באותם ימים] בארסנל של הליברליזם”. אך מצד שני, לאורך כל הדרך היו לו התלבטויות לגבי הפרטים הקטנים שלה. ההיסטוריונית שרי ליונס (Lyons), מחברת הספר “Thomas Henry Huxley, the Evolution of a Scientist” תיארה את ההסתייגויות שהיו להאקסלי מחשיבותו של עיקרון הברירה הטבעית: “הוא לא השתכנע שברירה טבעית מסוגלת לבצע את כל אותם הדברים שדרווין ייחס לה. לטענתו, עד שיודגמו שינויים [במאפייני מינים חיים] באמצעות ברירה מלאכותית… הבסיס הלוגי של עיקרון הברירה הטבעית לוקה בחסר”[26].

העימות המתוקשר ביותר בחזית לביסוס התיאוריה התרחש במוזיאון אוניברסיטת אוקספורד. זה קרה ב-30 ביוני 1860, במהלך פגישת האיגוד הבריטי לקידום המדע. סיפור האגדה המוכר שההיסטוריונים נהנים להזכיר הוא שהבישוף של אוקספורד, סמואל וילברפורס, נאם נאום ארוך שגינה את התיאוריה של דרווין וסיים את נאומו בשאלה מתריסה שהופנתה להאקסלי: “מאיזה צד במשפחתך, סבך או סבתך, אתה צאצא של קוף?” לפי אותו סיפור, הקהל הריע, והאקסלי השיב במהרה שהוא מעדיף להיות צאצא של קוף מאשר של בישוף שמעוות את האמת. בשלב זה הקהל התלהב אף יותר והתמיכה בהאקסלי ובטיעוניו הייתה גורפת.

פרופ’ ג’ונת’ן סמית’ מאוניברסיטת מישיגן-דירבורן, טוען שהסיפור האמיתי קצת שונה מהעלילה הזו. הוא מסביר שהחל משנות ה-80 של המאה ה-20 היסטוריונים החלו להבין שזהו תיאור מוגזם, אגדה של ממש, ואף שכתוב של ההיסטוריה: חילופי הדברים היו במסגרת שיחה צדדית וספונטנית שרק צופים בודדים האזינו לה, ולמעשה היא זכתה לכיסוי תקשורתי מוגבל ביותר. הטיעונים של וילברפורס כנגד הדרוויניזם היו מדעיים בעיקרם והאווירה בשיחה הייתה סובלנית הרבה יותר[27].

אבל זאת כן הייתה יריית הפתיחה למאבק ציבורי. הביולוג האנגלי ריצ’רד אוון (Owen) נחשב למדען המרכזי שהתנגד לתיאוריה לאחר שטען שיש הבדלים בין המוח האנושי לזה של גורילה. לאוון לא הייתה בעיה עם הרעיון הכללי של התפתחות המינים. הפריע לו בעיקר הרעיון שהאדם התפתח מהקוף.

כדי להאיץ את תהליך קבלת התיאוריה, השתמש האקסלי גם בערוצים נוספים. ב-1864 הוא הקים את ה-X Club שכלל תשעה חברים, כולם מדענים או מתמטיקאים מובילים שתמכו בתורתו של דרווין. רובם היו חברים “בחברה המלכותית” – האקדמיה למדעים של בריטניה. הם היו נפגשים לארוחה משותפת ולתיאום עמדות פעם בחודש בעיתוי קבוע – שעתיים לפני המפגש החודשי של מועצת החברה המלכותית[28].

חברי מועדון ה-X לא הסתפקו בהשפעה על התנהלותה של החברה המלכותית. חשוב היה להם גם להשפיע בטווח רחב יותר, על דעת הקהל. לשם כך הם ייסדו ב-1869 כתב עת מדעי, הלא הוא ה-Nature. בגיליונות הראשונים מרבית המאמרים שפורסמו בו נכתבו על ידי חברי הקבוצה.

ערוץ חשוב נוסף בו השקיע האקסלי זמן רב היה מערכת החינוך האקדמית. בעיקר בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-19 הוא שקד על רפורמות שלה[29], במטרה לבסס את הביולוגיה כענף מחקר עצמאי, המנותק מהשפעות הממסד הדתי. ב-1869 המציא האקסלי את המונח “אגנוסטי” והסביר שאין על האדם לומר שהוא בטוח באמיתות האובייקטיבית של הנחה כלשהי, אלא אם כן הוא מסוגל לספק הוכחה שמצדיקה את הוודאות הזו[30].

מונח המתנגש עם תיאוריית האבולוציה. כפי שהראתה הכתבה עד כה, לדרווין עצמו היו עניינים לא פתורים עם התיאוריה שלו, ואפילו לתומך הכי נלהב שלו היו הסתייגויות, לצד מוטיבציה גבוהה לקדם ערכים ליברליים וחילוניים. מתווספים לכך הגילויים החדשים בתחומים השונים במדע ובגנטיקה, גילויים שלדרווין היה קשה ואף בלתי אפשרי לקחת בחשבון בזמנו, כמו למשל תגליות חדשות לגבי מורכבותו של תא חי.

“התא הוא מכונה מורכבת באופן בלתי ייאמן ולא הבנו את המורכבות שלו בכלל”, טוען ד״ר דיוויד ברלינסקי, ביולוג מולקולרי, פילוסוף ומתמטיקאי, מחברם של יותר מעשרה ספרים. “בכל פעם שאנחנו מסתכלים נראה שיש שכבה שונה של מורכבות חדשה […] המטרה הנצחית היא להסביר את ההופעה של המורכבות הזאת, ואם אנחנו כל הזמן [נמצאים] מאחורי העקומה כי המורכבות גדלה יותר ויותר, בכל פעם שאנחנו מסתכלים, המטרה הנצחית הזו מתרחקת מאיתנו, לא מתקרבת. זה הופך להיות יותר ויותר קשה לבנות לזה תיאוריה”[31].

פרופ׳ ג׳יימס טור מאוניברסיטת רייס שביוסטון, טקסס, המלמד כימיה, מדעי המחשב, הנדסת חומרים וננו-טכנולוגיה ורשם על שמו 75 פטנטים, טוען שברמה הכימית, המולקולרית, עם מה שיודעים היום קשה להבין איך עובדת התיאוריה של דרווין.

״אם מישהו יכול להבין את האבולוציה זה אמור להיות אני״, הוא אמר לי בריאיון, ״כי אני מבין איך ליצור מולקולות. אין אדם אחר בעולם שיודע טוב ממני כיצד ליצור מולקולות. אני לא אומר שאין מדענים שמבינים את זה, אני טוען שאין כימאים שמבינים את התהליכים האלו. אם תשאלי כימאי על המנגנון, הוא צריך להראות לך מולקולות. בתחומי מחקר אחרים מראים לך מולקולות ומבנים שבהם הדברים הופיעו. כשאני מבקש תיאור כיצד הכול התפתח באמצעות התהליך הדרוויניסטי, אף כימאי לא יודע את זה.

“הרבה ביולוגים שמסבירים את זה ‘טסים’ בגובה של עשרה קילומטרים אבל לא יורדים לפרטים של המבנים המולקולריים, איך כל זה יכול היה לקרות […] מתרחשים שם כל כך הרבה דברים וברמה המולקולרית קשה מאוד לתאר איך זה קורה״[32].

כמובן, ניתן לטעון כי גם אם קשה להסביר את המורכבות העצומה של התא בהתבסס על התיאוריה של דרווין, אי אפשר להסיק מכך שהתיאוריה שגויה. טענה נכונה, מן הסתם, אם מתייחסים לתיאוריה של דרווין כפי שהיא באמת – תיאוריה.

  1. הוראת אבולוציה בתכנית הלימודים הרשמית בישראל ובעולם, ד”ר איתי אשר, ינואר 2015
  2. Epigenetics, Encyclopedia Britannica
  3. Behe, Darwin Devolves, HarperCollins, 2019
  4. Liu, Lorenzen, Fumagalli, Population Genomics Reveal Recent Speciation and Rapid Evolutionary Adaptation in Polar Bears, Cell, 2014
  5. Axe, Estimating the prevalence of protein sequences adopting functional enzyme folds, J Mol Biol, 2004
  6. Gelernter, Giving Up Darwin, Claremont Institute, 2019
  7. Four Books on Evolution Published Before Darwin’s”, Real Clear Science, 2015″
  8. ראו הערה 7
  9. AN HISTORICAL SKETCH, https://bit.ly/34HGajb
  10. Zoonomia, https://bit.ly/2DNBFbf
  11. Lamarckism, Encyclopedia Britannica
  12. Vestiges of the Natural History of Creation, https://bit.ly/2OEueci
  13. Matthew White, The Enlightenment, The British Library, 2018
  14. Charles Darwin, Encyclopedia Britannica
  15. ראו הערה 14
  16. Niles Eldredge, Charles Darwin’s evidence for evolution, Khan Academy
  17. The Autobiography of Charles Darwin, https://www.gutenberg.org/files/2010/2010-h/2010-h.htm
  18. ראו הערה 17
  19. Letter To J. S. Henslow 14 October at [1837]. https://bit.ly/34M4tNa
  20. Himmelfarb, “Darwin and the Darwinian Revolution”, Chatto & Windus, 1959
  21. Richards, Why Darwin delayed, or interesting problems and models in the history of science, J Hist Behav Sci, 1983
  22. Darwin, Origin of Species 1859, p111-112, https://bit.ly/37YoXE8
  23. Letter To Asa Gray [8 or 9 February 1860], https://bit.ly/2OCvBIy
  24. ראו הערה 20
  25. Thomas Henry Huxley, Encyclopedia Britannica
  26. Lyons, “A Most Eminent Victorian: Thomas Henry Huxley”, openedition.org, 2012
  27. “Jonathan Smith, “The Huxley-Wilberforce ‘Debate’ on Evolution, branch, 30 June 1860
  28. MacLeod, The X-Club a Social Network of Science in Late-Victorian England, Notes and Records of the Royal Society, 1970
  29. Thomas Henry Huxley, Encyclopedia Britannica
  30. Agnosticism and Christianity, Huxley, 1899
  31. Mathematical Challenges to Darwin’s Theory of Evolution. Hoover Institution, 2019, 10:50
  32. המדענים שיוצאים מהארון של דרווין, אפוק טיימס, נובמבר 2015

עלות דרכון פורטוגלי –האם כדאי לבצע את התהליך באופן עצמאי או בליווי עורך דין?

$
0
0

https://depositphotos.com

דרכון פורטוגלי עלות ומרכיבים

עלות הפקת דרכון פורטוגלי מורכבת ממספר סעיפי הוצאות ביניהן: איסוף, תרגום ואישור מסמכים, תשלומי אגרות וייצוג בידי אנשי מקצוע. ככלל בדומה להוצאת דרכונים אירופאים אחרים העלות להוצאת דרכון פורטוגלי משתנה ומורכבת מתעריפים קבועים כמו אגרות ומתעריפים משתנים הנובעים מפניה לגורמים שונים. להלן פירוט סעיפי ההוצאות שלב אחר שלב.

השלב הראשון- הוצאות הכרוכות בגין הפקת המסמכים

על מנת לקבל אזרחות פורטוגלית יש להוכיח את קשרי דם וזיקה ליהדות. זאת ניתן לעשות על ידי מציאת אילן היוחסין המשפחתי. בשלב זה ייתכן ונדרש יהיה לערב אנשי מקצועי כמו גנאלוגים, שיחקרו את שורשי המשפחה עבורכם.

השלב השני- הוצאות הכרוכות בגין תרגום המסמכים

בטרם העברת המסמכים לאישור עקרוני של הקהילה היהודית בפורטו או בליסבון נדרש לשלם למתרגם מקצועי על מנת שזה יבצע את התרגום לשפה הפורטוגזית. בכדי למצוא מתרגם איכותי תוכלו להיעזר ברשימת המתרגמים העובדים עם שגרירות פורטוגל בישראל.
השלב השלישי- אישור המסמכים והעברתם בשילוח למשרד החוץ הפורטוגלי.
לאישור העקרוני מטעם הקהילה היהודית בפורטוגל יש להקנות תוקף חוקי- תוקף זה ניתן רק על ידי הוספת חותמת אפוסטיל. במקרה זה יש לשלח את המסמכים דרך דואר ישראל לקהילה היהודית ולהוסיף עלויות שילוח המסמכים למשרד החוץ הפורטוגלי.
בשלב זה יש לשלם אגרות שונות (אגרה לקהילה היהודית העומדת על מאתיים וחמישים אירו ואגרה למשרד החוץ העומדת על כשישים אירו)

השלב הרביעי- עלויות הכרוכות בטיפול השוטף של הבקשה

בין אם מדובר על נסיעה לפורטוגל וזירוז הבקשה מול משרד הפנים הפורטוגלי, ובין אם מדובר בהסתייעות באנשי מקצוע המכירים את רזי החוק הפורטוגלי ביניהם נוטריונים ומשרדי עורכי דין. היעדר ההיכרות עם התחום ועם הגורמים הפועלים בפורטוגל מביאים רבים מהזכאים לפנות אל משרדי עורכי דין, שזהו תחום התמחותם- הוצאת דרכון פורטוגלי בפרט ואזרחות אירופאית בכלל.

האם כדאי לבצע את התהליך באופן עצמאי או באמצעות פניה לעורך דין הבקיא ברזי החוק?

ככלל, החוק הפורטוגלי מאפשר לכל אדם החפץ בכך לבצע את התהליך בכוחות עצמו. רבים אכן עושים זאת אבל מוצאים שמדובר בדרך ארוכה ומורכבת. קיימת כדאיות כלכלית לבצע את הליך הוצאת הדרכון דרך פנייה אל משרד עורכי דין הבקיא ברזי החוק ומפעיל בין היתר שלוחה מקומית בפורטוגל. היתרון המרכזי בא לידי ביטוי בחיסכון במשאבי זמן וכסף. העלויות ידועות מראש, והבקשה מטופלת בידי הנציגות המקומית של המשרד המייצג. דורש הדרכון מלווה במקצועיות על ידי גורם שמבין ויודע להנחות אותו בכל שלב ושלב.

כאשר הזכאי מיוצג על ידי משרד עורכי דין הוא זוכה למענה מהיר ולסיכוי גבוה יותר לממש את זכאותו לדרכון פורטוגלי, והסיבות לכך ברורות:
1. בשל הייצוג המקומי
2. בשל הגשת הטפסים בהתאם לדרישות החוק המתעדכן מעת לעת (מידע זה לעיתים לא מגיע למי שבוחר לבצע את ההליך בכוחות עצמו). לסיום, את העלויות תוכלו להוזיל בשתי דרכים עיקריות:
1.פנייה לחברה, שתאגד את שירותי איסוף המסמכים, התרגום והכנת עצי המשפחה
2. הגשת הבקשה באופן משפחתי, כך שהמחקר ההיסטורי יבוצע פעם אחת בלבד ויהיה תקף לכולם.

מכשירי עיסוי –עולם שלם שלא הכרתם

$
0
0

עיסוי הוא כבר מזמן לא פריבילגיה של בעלי הון מפונקים. כיום למשל ברור שמדובר על שיטת טיפול אפקטיבית, שבעזרתה ניתן להמריץ ולשפר את זרימת הדם בגוף וגם את זרימת הלימפה. בנוסף, הטכניקה של טיפול במגע שמבוססת על חיכוך, שפשוף ולחיצה בנקודות שונות מעניקה לרקמות ולשרירים גמישות וכך מונעת התכווצויות.

בטווח הארוך, עיסוי מפחית דלקות וכאבים, משפר את טווח התנועה של המפרקים ומערכת השלד עבור גברים ונשים בכל הגילאים ומקנה תחושת רוגע ושקט נפשי. כתוצאה מכך, כולנו פחות או יותר אוהבים מסאז’ ורק מחפשים הזדמנות לקבל אותו.

החדשות הטובות הן שיש עולם שלם של מכשירי עיסוי שאותם אולי לא הכרתם. על רקע היכולת של המכשירים הללו להשתלב אצלכם בבית, בעבודה ואפילו ברכב, כל יום שעובר בלי שתשתמשו בהם הוא יום מבוזבז. אז אם גם אתם סובלים מכאבי גב ומחפשים דרך טובה לשפר את איכות החיים, כדאי שתכירו את מכשירי העיסוי המובילים:

1. כרית עיסוי שיאצו

כרית עיסוי שיאצו היא מכשיר עוצמתי שבתוכו משולבות שתי מנורות חימום אינפרא אדום גדולות. המכשיר מגיע עם ידית אחיזה ארוכה במיוחד, מה שמאפשר עיסוי עצמי ללא מאמץ פיזי והתאמה אידיאלית גם למבוגרים.

בכרית שיאצו יש שני זוגות של ראשי עיסוי שמאפשרים להגביר או לצמצם את האינטנסיביות של פעולת העיסוי. לפיכך, הכרית משלבת בין עיסוי עמוק ועוצמתי לבין מגע נעים על פני השטח בלבד. מבחינה פיזית, כרית עיסוי שיאצו מיועדת לשיפור ההרגשה, לטיפול בכאב ממוקד או כמסאז’ לשרירים לפני ואחרי אימון גופני ופעילות ספורטיבית.

במקור, שיאצו היא שיטת טיפול במגע שמבוססת על דיקור וטווינה. כאן אין צורך בטכניקות כאלה, אבל כרית עיסוי שיאצו בהחלט עשויה להשפיע לטובה על תסמינים של כאב, לחץ או רפיון ואף לשחרר חסימות אנרגיות בנקודות קריטיות בגוף האדם.

2. מכשיר עיסוי שייפר

מכשיר עיסוי שייפר פועל בצורה שונה ואפשר למצוא אותו בחדרי הכושר המובילים בארץ ובעולם. ראשית, זהו מכשיר שתפקידו ליצור רטט שמדמה מצב של פעילות גופנית. בניגוד למכשירי עיסוי רגילים, השייפר מסייע בשריפת קלוריות, משפר סיבולת לב ריאה ותורם לחיטוב הגוף.

שנית, הרטט שיוצר מכשיר עיסוי שייפר מסייע לזרימת הדם ולהפגת עייפות ושחרור שרירים תפוסים. כמו מסאז’ שרירים עמוק שעושה שימוש בתנועות ייחודיות לצורך ריכוז זרימת הדם בשריר או במרכזי שרירים, גם עם מכשיר עיסוי שייפר השאיפה היא לתרום בהיבט הפיזיולוגי לא פחות מאשר הנפשי.

כמו כן, כדאי לדעת שמכשיר עיסוי שייפר מציע 3 מצבי פעילות גופנית – הליכה, ג’וגינג וריצה – שנקבעים לפי צורת העמידה על המכשיר. מבחינתכם, זה אומר שרק צריך להציב את המכשיר הזה בבית ולהתחיל לראות תוצאות.

3. מכשיר עיסוי לרגליים

מכשיר עיסוי לרגליים מעניק תחושה משחררת באופן מיידי. הוא מתאים למי שסובל מכאבי גב תחתון ועליון, משרירים תפוסים אחרי פעילות גופנית או מהתקשחות של השרירים בחורף ויש בו 18 ראשי עיסוי שמדמים את פעולת המסאז’ המושלמת.

המשטח העליון של מכשיר העיסוי לרגליים עשוי בד נושם ונעים למגע והוא מגיע עם פונקציית חימום שניתנת להפעלה בנפרד. בגלל שמומלץ להשתמש בו יחפים, המכשיר גם מאפשר את בחירת זווית המשטח על ידי רגליות מתכווננות.

הטכנולוגיות החדישות להגברת היעילות של תוספי ויטמין D

$
0
0

המחסור בוויטמין D הוא אחד מהחוסרים התזונתיים האופייניים ביותר למאה ה-21. אורח החיים המודרני – שבו ממעטים להיחשף לשמש, שוהים שעות ארוכות במשרד ומשתמשים בתכשירי הגנה – מגביר את המחסור בוויטמין.

ויטמין D מקושר למצבים בריאותיים רבים והוא נמצא כחיוני למגוון רחב של מערכות בגוף.
מה שרבים לא יודעים הוא שוויטמין D הוא למעשה סוג של הורמון, המיוצר בגוף בעיקר באמצעות החשיפה לקרני השמש, אשר סוגי המזונות שמכילים אותו מעטים מאוד (וזאת בשונה מוויטמינים רגילים שמקורם במזון ואינם מיוצרים כלל בגוף). בשל כך, החיים המערביים והחשש המוצדק מסרטן העור, מגבירים את המחסור בוויטמין D. בנסיבות הללו, יותר ויותר אנשי מקצוע ממליצים ליטול את הוויטמין באמצעות תוסף תזונה.

מה התחדש בתחום תוספי ויטמין D?

בטבע ישנם שני סוגי ויטמין D: ויטמין D2 וויטמין D3. יעילותו של ויטמין D3 גבוהה משמעותית מזו של D2. ויטמין D3 מיוצר בעור באופן טבעי כתוצאה מחשיפה לקרני השמש, בעוד D2 מיוצר בעיקר בפטריות, והוא אינו פעיל בגוף האדם ולכן כדי להיות אפקטיבי הוא צריך לעבור המרה לצורתו הפעילה. כמו כן, ויטמין D2 מתפנה מהגוף במהירות יחסית לאחר ספיגתו.

בענף התוספים מיוצרים תוספי ויטמין D משני הסוגים. עבור רבים העדיפות היא לבחירת מוצרים ממקור טבעי, שאינם צריכים לעבור תהליכי המרה לחומר הפעיל.

תוספי ויטמין D2 מיוצרים באופן מלאכותי ועליהם לעבור בגוף תהליך שיהפוך אותם לזמינים לניצול על ידי הגוף, ולכן רבים נמנעים מליטול תוספים אלו בשל חסרונותיהם.

לעומת זאת ויטמין D3 מופק בעיקר ממקורות טבעיים. במשך שנים ארוכות יוצרו תוספי ויטמין D3 מן החי, בעיקר מצמר כבשים או מכבד דגים. החידוש בתחום שפותח בשנים האחרונות, מאפשר כיום לייצר ויטמין D3 טבעי, איכותי ובזמינות גבוהה ממקור צמחי – מחזזית. זוהי חדשה משמחת מאוד עבור רבים שמעדיפים תוספי תזונה טבעיים, ובמיוחד עבור צמחונים וטבעונים שנמנעו עד כה מנטילת ויטמין D3.

הטכנולוגיה הליפוזומלית ועדכון המינונים

תוספי ויטמין D3 חדשניים אף מבוססים על הטכנולוגיה הליפוזומלית המתקדמת, אשר מגדילה משמעותית את הזמינות הביולוגית של החומר הפעיל של הוויטמין בגוף. באמצעות טכנולוגיה זו, הוויטמין נישא בתוך בועיות שמשמשות כמערכת הובלה מיקרוסקופית השומרת עליו מפני פירוק מוקדם, מובילה אותו בקלות לאורך מערכת העיכול ומשפרת את ספיגתו אל מחזור הדם.

בשנים האחרונות ממליצים חוקרים רבים להעלות את מינון הוויטמין. במחקרים עדכניים רבים מומלץ מינון יומי של 1,000 עד 2,000 יחידות בין-לאומיות (יחב”ל) ויטמין D מדי יום, ואף גבוה מכך, בהתאם לרמת המחסור. רבים מהתוספים מציעים מנות של 400 יחב”ל, אך תוספים מתקדמים יותר מותאמים למנה של 1,000 יחב”ל.

ויטמין D3 של אקוסאפ

ויטמין D3 של אקוסאפ מיוצר בשיטות העדכניות ביותר, הוא מגיע בנוזל ומבוסס על הטכנולוגיה הליפוזומלית לצורך הגברת הספיגה והזמינות הביולוגית של הוויטמין. זהו ויטמין 3D היחיד בישראל שמופק ממקור טבעי וצמחי, ולכן מתאים גם לצמחונים ולטבעונים. כל מנה מכילה 1,000 יחב”ל של הוויטמין בטעם לימון-ליים טעים וקל לנטילה, למבוגרים ולילדים. מוצרי אקוסאפ משווקים ברשתות המובחרות, בבתי מרקחת ובבתי טבע או בהזמנת משלוח עד הבית.

 

למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים הנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

הטבה לקוראי אפוק טיימס:

הקלידו את הקוד EPOCH בדף התשלום באתר אקוסאפ ותיהנו מהנחה מיוחדת על כל המוצרים באתר, כולל כפל מבצעים.

  • ההטבה תקפה עד 20.2.20 באתר האינטרנט בלבד.

 

 

הפטנט ששינה את עולם תוספי הברזל

$
0
0

מינרל הברזל הכרחי לקיומם של תהליכים יסודיים בגוף והמחסור בו עשוי לגרום לשלל תסמינים, ובמקרים רבים אף לאנמיה. בארגון הבריאות העולמי מעריכים שאחת מתוך 4 נשים סובלת מאנמיה, ושכמיליארד אנשים בעולם מתמודדים בתקופה כלשהי בחייהם עם מחסור בברזל.

למרות חשיבותו, רבים נמנעים מליטול תוסף ברזל מחשש לתופעות לוואי, זו הסיבה לכך שהדור החדש של תוספי הברזל מיוצר בטכנולוגיה שמונעת תופעות לוואי ומעצימה את הזמינות הביולוגית של הברזל בגוף.

המינרל ברזל נספג באזור התריסריון, בו נספגים גם מינרלים נוספים כמו מגנזיום, סידן ואבץ. מינרלים אלו מתחרים ביניהם על הספיגה בשטח המצומצם, לכן רמת הספיגה שלהם עשויה להיפגע, וביחוד, רמת הספיגה של הברזל. בנוסף לכך, גם מזונות מסוימים מעכבים את ספיגת הברזל.

הטכנולוגיה בשירות תוספי הברזל

החברהAlbion Minerals  פיתחה את טכנולוגיית ה-TRAACS פורצת הדרך, שבה חומצת האמינו גליצין נקשרת לברזל בתהליך ייחודי הנקרא: קילציה (ספיחה). בזכות תהליך זה הברזל יכול להיספג באזורים נרחבים לאורך המעי המיועדים לספיגת חלבונים, וכך ספיגתו מתעצמת. חומצת האמינו גליצין אף היא ניתנת לניצול של הגוף, ושילובה מונע תופעות לוואי כמו עצירות וכאבי בטן שמאפיינות תוספי ברזל מהדור הישן.

תוסף הברזל IRON MAX מבית EcoSupp מבוסס על ברזל קל לעיכול ועל טכנולוגיית TRAACS. כתוצאה מכך רמת הספיגה של IRON MAX גבוהה מאוד, הוא לא גורם לתופעות לוואי, והוא אינו מושפע ממאכלים שידועים כמעכבים את ספיגת הברזל כמו חלב, קפאין ועוד. IRON MAX מכיל ויטמין C התורם אף הוא לשיפור הספיגה של הברזל והוא אינו מכיל גלוטן, סוכר, ממתיקים מלאכותיים וחומרים משמרים. הוא בטוח לשימוש, היפואלרגני ואין בו חומרים מהחי ולכן מתאים גם לצמחונים ולטבעונים.

IRON MAX BABY

התוסף IRON MAX BABY המיועד לתינוקות מיוצר מפורמולציה עדינה ומשופרת, המשלבת את יתרונותיו של IRON MAX יחד עם תכונות ייחודיות נוספות. הוא קל לעיכול ומותאם למערכת העיכול העדינה של תינוקות, נספג היטב ולא גורם לאי נוחות ולתופעות לוואי. התוסף מכיל תמציות תפוח ואוכמניות המשמשות כנוגדי חמצון טבעיים ובריאים. אפשר למהול את IRON MAX BABY במים, בתמ”ל או במיצים טבעיים.

ניתן להשיג את מוצרי אקוסאפ בבתי מרקחת ובבתי טבע נבחרים או בהזמנת משלוח עד הבית.

למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

הטבה לקוראי אפוק טיימס:

הקלידו את הקוד EPOCH בדף התשלום באתר אקוסאפ ותיהנו מהנחה מיוחדת על כל המוצרים באתר, כולל כפל מבצעים.

  • ההטבה תקפה עד 20.1.20 באתר האינטרנט בלבד.

רגע לפני החורף: בואו נדבר על ויטמין C

$
0
0

החורף כבר מעבר לפינה, ואיתו ההצטננויות המתסכלות האופייניות לעונה. אין זמן מתאים מזה לדבר על ויטמין C.

מתוצאות מחקרים מהשנים האחרונות עולה כי מאחר ומדובר בוויטמין המשתתף בלמעלה מ-300 תהליכים ביולוגיים בגוף, ובזכות השפעתו נוגדת החמצון העוצמתית, השתתפותו בתהליכי בקרת דלקת והשפעתו החיסונית – יש לו פוטנציאל רב בהגנה רחבה על הגוף.

איך בוחרים תוסף ויטמין C?

כיום ישנו מגוון גדול של תוספי ויטמין C, כאשר רמת הספיגה בגוף והזמינות הביולוגית שלהם משתנות, ומושפעות משלושה גורמים עיקריים: הרכיבים הפעילים, תהליך הייצור ואיכות חומרי הגלם.

נטילת מינון גבוה של ויטמין C עלולה לגרום לגירוי במערכת העיכול, אולם תופעה זו נפוצה רק בוויטמין C פשוט (חומצה אסקורבית) שיכול להעלות את חומציות הקיבה ולגרום לתופעות לוואי עיכוליות. ניתן להתגבר על בעיה זו בנטילת ויטמין C ליפוזומלי שמצופה במעטפת שומנית שמסייעת למנוע גירוי במערכת העיכול.

 הפיתוח החדשני שמשדרג את הוויטמין

הטכנולוגיה הליפוזומלית היא פיתוח מתקדם שיעילותו הוכחה במחקרים רבים ובשנים האחרונות הוא מיושם גם בייצור של ויטמין C. טכנולוגיה זו מגבירה משמעותית את רמת הספיגה והזמינות הביולוגית של החומר הפעיל במחזור הדם.

ליפוזומים, בהגדרתם, הם מבנים כדוריים מיקרוסקופיים שנוצרים בתוך נוזל. הם מורכבים ממעטפת דו-שכבתית שומנית, העשויה מפוספוליפידים – הרכיבים מהם בנויים קרומי התאים של כל היצורים החיים. הליפוזומים הראשונים יוצרו בהצלחה לפני יותר מארבעים שנה עבור תעשיית התרופות והיוו למעשה את תחילתה של רפואת הננו. כמערכות הובלה מיקרוסקופיות, הליפוזומים נחקרו באין ספור מחקרים קליניים בהקשר של מגוון רחב מאוד של תרופות.

כיום, משתמשים בליפוזומים כבועיות מיקרוסקופיות הנושאות בתוכן רכיבים תזונתיים (ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן או רכיבים צמחיים שונים) במטרה להגן עליהם מפני התפרקות בסביבה החומצית  ולשפר את ספיגתם במערכת העיכול.

ויטמין C ליפוזומלי – יתרונות:

  • הטכנולוגיה הליפוזומלית מעניקה יכולת ספיגה מוגברת וזמינות ביולוגית גבוהה.
  • המבנה הליפוזומלי מונע גירוי של מערכת העיכול ואת תופעות הלוואי הנגרמות בעקבותיו.
  • התוסף אינו חומצי, ולכן מתאים גם לאנשים הסובלים מחומציות יתר בקיבה ומתאים לנטילה גם במינונים גבוהים.
  • התוסף הליפוזומלי הוא נוזלי, ולכן נוח לנטילה לילדים ולמבוגרים המתקשים בבליעת כדורים.
  • התוסף בטעם תפוז עדין ואינו מכיל סוכר וממתיקים מלאכותיים.
  • ויטמין C של אקוסאפ משווק בבקבוקים העשויים זכוכית כהה לשמירה על איכותו, וניתן לרכוש אותו בשני גדלים: 250 מ”ל ו-125 מ”ל.
  • את התוסף אפשר להזמין עם משלוח עד הבית או להשיג בבתי טבע ובבתי מרקחת.
  • באתר ecosupp.co.il תוכלו לקרוא מחקרים על ויטמין C ועל הטכנולוגיה הליפוזומלית.

למען הסר ספק, התוכן במאמר זה בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי, אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

 

שיעור בתקינות פוליטית משוודיה

$
0
0

תמונה: Swedish Church of Malmo

כל אדם דתי שיישאל “מדוע הסירה הכנסייה ציור המתאר גן עדן הומוסקסואלי” אמור לספק תשובה ברורה ופשוטה מאליה הנובעת ממסורת דתית ארוכת שנים. אבל בשוודיה של ימינו, בה אני מתגוררת, אין תשובות פשוטות לשום דבר, כיוון שעל שוודיה השתלטה “התקינות הפוליטית”, שכבר החליפה את הדת הלאומית – הנצרות הלותרנית.

הסיפור מתחיל כך: בסוף נובמבר האחרון נחשף ציור בשם “גן עדן” שנתלה מעל מזבח כנסיית סנט פול בעיר מלמו שבדרום שוודיה. מדובר בכנסייה ותיקה שנבנתה ב-1882. אבל במקום שהציור יציג את אדם וחווה, כמקובל לפי המסורת, הוא הציג מיניות הומוסקסואלית וטרנסג’נדרית בקרב מספר דמויות בגן העדן הזה. העיתונים צהלו ודיווחו כי לראשונה התקבל “קישוט מזבח של הקהילה הלהט”בית בשוודיה”.

לפני שנתלה בכנסייה, ציור “גן העדן” של האמנית הלהט”בית אליזבת אולסון וואלין (Elisabeth Ohlson Wallin) היה תלוי בבית פרטי. יום אחד החליטו בעליו לתרום אותו לכנסייה ובסיוע שני כמרים שביקשו לתלותו מעל המזבח, נעתרה הכנסייה לבקשה, מתוך אמונה שהציור יקנה לה רגעי תהילה וניצחון יחצ”ני בחזית התקינות הפוליטית.

הכּוֹמְרָה של הכנסייה, סופיה טונברו (Sofia Tunebro), עטויה בצעיף כמורה ארוך עשוי משי בצבעי הקשת, סיפרה לעיתונות השוודית שהציור מייצג את כולם ומתאים למסורת הלותרנית המקדמת דמוקרטיה. טונברו אף ציינה כי הכנסייה שלה בנויה במבנה מעגלי כסמל לדמוקרטיה. היא הוסיפה כי הגישה הפתוחה והחיובית כלפי מיניות הייתה משמחת את לותר עצמו, וכי הציור מהדהד עם יצירתו של צייר הרנסנס לוקאס קראנאך (Lucas Cranach) שצייר בין היתר את “תור הזהב” מ-1530 – בו נראים גברים ונשים עירומים בשדה ובטבע, מחזיקים ידיים ונהנים.

“אני חושבת שאין-ספור אנשים ינשמו נשימה גדולה לרווחה [בידיעה] שהם סוף סוף מיוצגים בכנסייה”, אמרה טונברו בריאיון לעיתון השוודי “אקפרסן” (Expressen). “לא משנה כמה אנו מטיפים לאנשים שלכולם ערך זהה, אנו זקוקים לתמונות מוחשיות שנוכל להזדהות איתן. לא משנה את מי אנו אוהבים או עם מה אנו מזדהים, כולנו כלולים באהבת האל”.

טונברו לא לקחה בחשבון בעיה אחת: התקינות הפוליטית היא ישות בלתי צפויה שכמו בומרנג יכולה לפגוע בחזרה בכנסייה. הציור מציג זוגות מעורבים גזעית של הומואים ולסביות עירומים. מבחינת התקשורת בשוודיה ומבחינת הכנסייה עצמה – עד כאן אין בעיה. אז היכן הבעיה? בציור מוצגת אישה טרנסקסואלית על עץ ופלג גופה התחתון הופך לגוף של נחש.

אף על פי שהציירת היא אמנית לסבית מהקהילה הלהט”בית, ואף על פי שהכנסייה ניסתה להתנהג בצורה “תקינה פוליטית”, מפלצת התקינות הפוליטית האשימה את הכנסייה בתלייה של ציור טרנספובי. בתוך ימים ספורים פרצו מספר הפגנות מחאה בשוודיה נגד תיאור האישה בעלת גוף הנחש.

לאחר חשבון נפש עז ומייסר, ובתוך שלושה שבועות מאז שנחשף לציבור, הוסר הציור. הכנסייה הסבירה שהנחש, המייצג את הרוע, נקשר עם דמותה של הטרנסקסואלית שבציור – דבר העלול לרמוז כי אנשים טרנסקסואלים הם רעים.

בהודעה לעיתונות הצהירה הכנסייה על מחויבותה למטרה הלהט”בית. היא הדגישה כי הציור עצמו, המתאר את המיניות הגאה בגן עדן, “לחלוטין אינו שנוי במחלוקת”, אלא רק החלק עם האישה והנחש – “דבר העשוי להתפרש שאדם טרנסקסואל הוא רשע או אפילו השטן”.

“בהתחלה לא קלטתי את המורכבות”, אמר פר סוונסוֹן (Per Svensson), כומר בכנסיית סנט פול, בריאיון לתחנת הטלוויזיה השוודית SVT. “אבל לאחר מחשבה ודיון קפדניים עם הנהגת הכנסייה, איננו רואים שום ברירה אלא להסיר את הציור”.

סוונסון, בתמימותו, חשב שכאן תסתיים הפרשה. כמו הכומרה של הכנסייה, גם הוא לא הבין את מנגנון התקינות הפוליטית שחזר להכות בכנסיית סנט פול. כעת, הציירת וואלין יצאה בביקורת חריפה נגד הכנסייה. לטענתה, הכנסייה רק מתיימרת להראות שאכפת לה מטרנספוביה, אבל בעצם מסתירה את כוונתה האמיתית ואת חששותיה מתגובת הימין הקיצוני (בשוודיה, כל מי שמתנגד לפרסום ציור כזה בכנסייה מתויג כימין קיצוני).

וואלין עובדת בינתיים על ציור חדש בנושא גן העדן, ללא נחשים טרנסקסואלים. את הציור היא מתכננת לשלוח לכנסייה כדי לבחון את סבלנותה, ולדרוש ממנה לתלות אותו במקום הציור השנוי במחלוקת. מה שרומז כי הפרשה רחוקה מסיומה.

מוסד הכנסייה בשוודיה מונה חמישה מיליון חברים ונחשב לארגון הדתי הגדול ביותר במדינה, ובעל הזרם הלותרני הגדול ביותר באירופה. בכל שוודיה מצאתי רק התנגדות דתית אחת לציור, מבישוף ששמו יוהאן טירברג (Johan Tyrberg) שאמר: “אין שום מקום לציור גנוסטי בכנסייה השוודית”. איך נאמר פעם? מעט מדי, לאט מדי ומאוחר מדי. מי שמוותר על מסורתו בשביל להיתפש “תקין פוליטית”, שלא יתפלא שיום אחד התקינות הפוליטית תשתלט על ערכיו.

* סיליה פרבר מתגוררת בשוודיה. היא כתבה עבור מספר מגזינים ועיתונים, בהם Harper’s Magazine, Esquire, Rolling Stone ועוד

לאיפה נעלמו המהנדסות?

$
0
0

תמונה: Shutterstock

עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית, פרסמה בגאווה המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג) ש-59 אחוז מהסטודנטים בישראל הם נשים. המל”ג שמה דגש מיוחד על שילוב נשים בתחומי ההנדסה ומדעי המחשב, מקדישה לכך תשומת לב רבה ותקציבים גבוהים, ושָֹמחה להודיע על הצלחה גם בתחומים אלו. הפרסום הרשמי של המל”ג הכריז: “מאז תחילת העשור הוכפל מספרן של הסטודנטיות הלומדות תואר ראשון במדעי המחשב, מ-2,622 ל-5,602. גידול משמעותי נרשם גם בלימודי ההנדסה: מ-8,581 סטודנטיות בשנת 2010 ל-10,389 בשנת 2019”.

הניסוח הזה עורר את חשדי. בכל הפרסום הזה של המל”ג נמדדו שיעורי הסטודנטים בתחומים השונים באחוזים. למה פתאום עברה המל”ג לדבר במספרים מוחלטים? האם ייתכן שהיא רצתה להסתיר משהו? בדקתי את הנתונים, וגיליתי כצפוי שגם מספר הסטודנטים הגברים בתחומים האלו עלה מאוד בעשור האחרון, כך ששיעור הנשים לא השתנה בהרבה. בשנת 2010, 29 אחוז מהסטודנטים למדעי המחשב היו נשים ו-27 אחוז מהסטודנטים להנדסה, וב-2019 – 33 אחוז ו-30 אחוז בהתאמה. שיעור הנשים לא “הוכפל”, אלא עלה בשלושה-ארבעה אחוזים. למרות המאמצים הגדולים והתקציבים המיוחדים שהוקצו למוסדות כדי שיצליחו להעלות את שיעור הנשים במקצועות טכנולוגיים, הנשים אינן נוהרות למקצועות אלו.

ישראל אינה חריגה בנושא הזה: נתונים דומים מתגלים בכל מדינות המערב. פרופ’ סוזן פינקר, בספרה “פרדוקס המינים”, הראתה שככל שיש במדינה מסוימת יותר רווחה ויותר חופש כלכלי, כלומר, ככל שיש לנשים בה יותר בחירה – כך פחות מהן בוחרות במקצועות טכנולוגיים והנדסיים. ביפן, בקנדה ובגרמניה רק חמישה אחוזים מהנשים בוחרות במדעי הטבע כקריירה. בפיליפינים, ברוסיה ובתאילנד השיעור הוא 30־35 אחוז. בבריה”מ הקומוניסטית היה כמעט שוויון בשיעור המהנדסים בין נשים לגברים. נשים אינן פחות מוכשרות במקצועות האלו, אך בדרך כלל הן אינן רוצות לעבוד בהם, אלא אם מכריחים אותן.

המקצועות הטכנולוגיים פתוחים היום בפני נשים, ובכל זאת רובן אינן נוטות לבחור בהם. ההסבר התקין פוליטית הוא שמתחת לפני השטח עדיין רוחשות הבניות חברתיות נסתרות, הַסְלָלוֹת דַכְּאָניוֹת ותקרות זכוכית מגבילות. אך יש עוד מקצועות שנחשבו בעבר גבריים, למשל, רפואה. ברגע שהמקצוע הזה נפתח בפני נשים – הן הסתערו עליו. כל ההבניות, ההַסְלָלוֹת והתקרות קרסו מיד, וכיום רוב הסטודנטים לרפואה הן בעצם סטודנטיות. אז למה זה לא קרה בהנדסה? העולם המערבי משקיע עשרות מיליארדים בניסיון נואש לדחוף נשים דווקא למקצועות האלו. ורק הנשים, מה לעשות, בדרך כלל פשוט אינן מעוניינות. אני לא מצליח להבין מה רע בזה. מחקרים שנעשו לאורך עשרות שנים, מסכמת פינקר, מלמדים שבדרך כלל “נשים מגלות עניין בעבודה עם אנשים ודברים חיים, וגברים מגלים עניין בעבודה עם דוממים ועם תהליכים פיזיים”.

בממוצע, נשים ניחנו ביותר אמפתיה מאשר גברים. הן נהנות יותר מאינטראקציות משמעותיות עם בני אדם מאשר בעיסוק בחפצים. ההבדלים האלו ניכרים כבר אצל תינוקות. מספר ימים לאחר הלידה מעדיפות רוב הבנות להתבונן בפני אדם ולא במובייל מכני, ואצל הבנים המצב הפוך. מחקרים מלמדים שמגיל צעיר גברים נוטים גם להיות תחרותיים יותר, מוכנים לקחת יותר סיכונים, וזה משתקף בבחירות הקריירה שלהם. פינקר טוענת שמשום כך הרבה יותר גברים שואפים לקריירה פוליטית או אקדמית, אף שרק מעטים זוכים להצלחה גדולה בתחומים האלו. נשים מעדיפות לא לקחת את הסיכון. בתור גבר שלא פנה לתחומי ההנדסה או המחשבים, וגם לא לקריירה פוליטית או אקדמית, אני תוהה מה לא בסדר בזה.

האובססיה להעלות את שיעור הנשים במקצועות טכנולוגיים מניחה שאין הבדלים מוּלדים בין גברים לנשים, וגם מניחה שנתיב הקריירה הכי מוצלח הוא תמיד הנדסה ומחשבים. שתי ההנחות האלו אינן נכונות. יש הבדלים בין גברים לנשים, ויש בעולם הרבה מקצועות טובים ומועילים. כדאי להפסיק לנסות לדחוס את המציאות למיטת סדום של תיאוריות מפוקפקות מתחומי מדעי החברה הביקורתיים, ולתת לגברים ולנשים לבחור בעצמם את עתידם. מורים ומורות, פסיכולוגים ופסיכולוגיות, אחים ואחיות, חשובים לעתידנו לא פחות מאשר מהנדסים ומהנדסות. ואם רוב הנשים ימשיכו להעדיף עבודה עם אנשים על פני עבודה עם מכונות, אין שום סיבה שיתנצלו על כך.


האם דובי הקוטב דווקא משגשגים?

$
0
0

תמונה: Shutterstock

דובי הקוטב הם נקודת מחלוקת על עוצמת ההתחממות הגלובלית והשלכותיה. אחת הטענות השכיחות ביותר היא שההתחממות הגלובלית מובילה להִמַּסּוּת הקרחונים ועקב כך למותם של דובי קוטב רבים כיוון שהם ניצבים על רובד הקרח בשעה שהם צדים, והקרח מהווה סביבת גידול ומחייה עבורם. הטענות הושמעו כבר בתחילת שנות ה-90, במיוחד על ידי הסנאטור הדמוקרטי לשעבר, אל גור. הצטרפו אליו ארגונים שונים, כמו הקרן העולמית לשימור חיות הבר (WWF), המעריכים כי אוכלוסיית דובי הקוטב תצנח בכ-30 אחוז עד שנת 2050 עקב ההתחממות הגלובלית. סיבה נוספת להצטמצמות מספר הדובים היא צייד.

אולם כעת, קבוצות אינואיטים קנדית (אחד משבטי האסקימוסים) טוענת כי דובי הקוטב באזורם דווקא משגשגים. מתצהירים משפטיים שהוגשו לבית המשפט הפדרלי של קנדה והובאו לידיעת הציבור בנובמבר האחרון, באמצעות אתר חדשות קנדי[1], עולה כי “האינואיטים לא הבחינו בירידה משמעותית בבריאותם של דובי הקוטב”. על הציטוט חתום יו”ר מִנְהָל חיי הבר בחבל נוּנַאוִויק – הנקודה הצפונית ביותר של פרובינציית קוויבק בקנדה שכ-90 אחוז מתושביו הם בני שבט האינואיט. “למעשה, האינואיטים בנונאוויק דיווחו כי נדיר לראות דוב רזה, ורוב הדובים הנצפים נראו בריאים”, נכתב בתצהיר.

התצהיר הוא חלק מדוח שהגיש “מנהל חיי הבר בחבל נונאוויק” לבית המשפט לאחר שמשרד איכות הסביבה הקנדי קרא להכין תוכנית להקטנת ציד דובי קוטב במטרה להגן על אוכלוסיית הדובים הפגיעה[2]. על פי האיגוד הבין-לאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע (IUCN), יש כיום בין 22 ל-31 אלף דובי קוטב ברחבי העולם הרשומים כזן פגיע.

למעשה האינואיטים תושבי נונאוויק לא רק שלא ראו דובי קוטב רעבים ולא הבחינו בירידה בכמות הדובים, אלא טוענים שקיימת עלייה באוכלוסיית דובי הקוטב ו”עלייה ניכרת במיוחד מאז שנות ה-80″. שתים עשרה מאוכלוסיות המִשְׁנֶה של דובי הקוטב בעולם נמצאות בעיקר באזור זה.

“כל הראיונות שנערכו בקרב היישובים בדרום מפרץ הדסון [באזור נונאוויק] חלקו את הדעה שאוכלוסיית דובי הקוטב גדלה במידה מסוימת משנות ה-60 ועד לשנות ה-80, וכי ניכרת עלייה מתמשכת מאז אותה תקופה”, נכתב בדוח. השורה התחתונה של הדוח היא זו: דובי הקוטב “לא עומדים להיכחד” ואין כל מחסור בדובי קוטב, לפחות בצפון קנדה.

בשנים האחרונות מסוכן לטעון כי דובי הקוטב אינם נכחדים. מי שטוען כך מותקף בתקשורת ומכונה “מכחיש אקלים”. בסוף 2017 תפס את תשומת לבם של מיליוני צופים סרטון שבו נראה דב קוטב רזה ורעב המחטט בפחי אשפה בחיפוש אחר מזון, באזור נוּנַאווּט שבצפון קנדה. הסרטון, שצולם על ידי הנשיונל ג’יאוגרפיק עבור ארגון השימור SeaLegacy, הופץ באתרי חדשות שונים וברשתות החברתיות ושימש כלי לניגוח מכחישי משבר האקלים. “כך נראה שינוי האקלים”, נכתב בנשיונל ג’יאוגרפיק.

אבל שוב, לא כולם הסכימו עם מה שראו. “כולם כנראה המומים לראות דוב רזה, אבל זו לא הפעם הראשונה שאני רואה משהו כזה”, אמר באותם ימים לרשת CBC ליאו איקאצ’יק, פקח דובי קוטב באזור. “לא הופתעתי לגמרי. הדברים האלה קורים. אימא טבע הולכת לעשות חלק מזה. אתה יודע, זה חלק ממחזור החיים”.

איקאצ’יק עוקב מאז 2010 אחר פעילות דובי קוטב באזור. הוא עובד עם ארגונים שונים, כמו הסניף של הקרן העולמית לשימור חיות הבר בקנדה, כדי למנוע מהדובים להתקרב לאזורי אוכלוסיות אנושיות. לדבריו, ככל הנראה שינויי האקלים לא הם מה שגרמו לדב להיראות כך. “לא הייתי מאשים באמת את שינויי האקלים. זה פשוט חלק מהחיים של החיה הזאת, חלק ממה שהם עוברים”, אמר. “מכיוון שאני מהצפון, לא הייתי הולך שולל אחר הסרטון”.

גם מייסדת ארגון SeaLegacy (שעבורו בוצע הצילום), כריסטינה מיטרמאייר, ציינה: “אנחנו לא יכולים לקבוע בוודאות שזה נגרם כתוצאה משינויי האקלים. אי אפשר לדעת מדוע הוא היה במצב הזה. זה עשוי לנבוע מפציעה או ממחלה. אבל הנקודה היא שהוא היה מורעב, ואנחנו רוצים שאנשים ידעו איך דוב קוטב מורעב נראה, כיוון שככל שנאבד את הקרח באזור הארקטי דובי הקוטב ילכו וירעבו”.

הנה השורה התחתונה: המציאות האקלימית היא נושא סבוך ומורכב. בניגוד לדעה הרווחת במרבית כלי התקשורת בעולם, לא קיים קונצנזוס לגבי השלכות המצב האקלימי, אפילו בנושא דובי הקוטב של קנדה. כל שנותר לנו לעשות הוא לפתוח עיניים, לחשוב על הדברים ולשקול אותם בצורה רציונלית. איך הולך המשפט הידוע? דוב טוב, הכול טוב.


* איזבל ואן-ברוגן היא עיתונאית זוכת פרסים שעבדה עבור גופי תקשורת כמו The Times, London Evening Standard ו-Daily Express

  1. https://bit.ly/2F74XC6
  2. https://nmrwb.ca

איך לנקות את הסביבה –בלי ממשלה גדולה

$
0
0

תמונה: The Ocean Cleanup

ויאן סלאט הוא מייסד ומנכ”ל The Ocean Cleanup – חברה שעושה שימוש בטכנולוגיה חדשנית כדי להוציא פלסטיק מהאוקיאנוסים בעולם. את המיזם הוא ייסד בגיל 18 בארץ מולדתו – הולנד.

באוקטובר 2019, העביר סלאט מצגת המדגימה את המכונה פורצת הדרך של החברה בשם The Interceptor (“המיירט”) – דוברה מסוג קטמרן שנועדה לצוף על פני נהרות ו”ליירט” את פסולת הפלסטיק בטרם היא נשפכת לאוקיאנוס.

הפיתוח הוא פלא טכני: הוא פועל ללא צורך בחיבור לרשת, מופעל לחלוטין על ידי אנרגיה סולארית, אוגר אנרגיה בסוללות ליתיום-יון לשימוש בלילה, מודד ישירות את כמות הפסולת שנאספה ויכול למדוד את תנאי מזג האוויר המקומיים. מרגע הפעלתו, מיירט יחיד יכול לנקות כ-50 טון פלסטיק ביום מהנהר – נתון השווה בערכו למיליון בקבוקי סודה מפלסטיק. המיזם של סלאט מומן ברובו מתרומות, ונכון לשנת 2017 גייס יותר מ-31.5 מיליון דולר.

בימינו לא חסרות כתבות העוסקות בהשפעת האדם על כדור הארץ. מרבית האנשים מסכימים שניתן לעשות יותר כדי לצמצם את הפגיעה שלנו בסביבה, אך מגוון הפתרונות הקיימים מעוררים מחלוקות רבות.

מחלוקת כזו היא למשל רעיון “הגרין ניו דיל” בארה”ב וגם בישראל (הצעתה של חברת הכנסת סתיו שפיר). מטרת התוכנית היא לעצור את ייצור האנרגיה באמצעים הנתפסים מזהמים ולעבור לייצור 100 אחוז מהאנרגיה באמצעות מתקנים של “אנרגיה מתחדשת” (רוח, מים, סולארי). התוכנית תשאב כמות עצומה של כסף מהמדינה (ארה”ב), תגרום להתייקרות של יותר מ-30 אחוז בהוצאות החשמל של כל משק בית עד שנת 2040, ותביא לאובדן של כמיליון משרות בשנה. ובסופו של יום, השפעתה על הטמפרטורה תהיה זניחה, כפי שהראו אנליסטים ממכון החשיבה הריטג’ (Heritage). מה כן תעשה התוכנית? תאסוף הון עצום מכספי משלם המִסים ותחלק אותו מחדש לידיהם של פוליטיקאים שאינם מיומנים כלל לטפל בנושאים סביבתיים. רעיון סוציאליסטי יפה ותו לו.

ההישג של סלאט, לעומת זאת, הוא הדגמה חיה לכך שהעולם אינו זקוק למדיניות סוציאליסטית פולשנית, בנוסח ממשלה גדולה, כדי לשמור על סביבה בריאה. סלאט היה פחות או יותר בגילה של גרטה טונברי כשהבחין בצורך לפתור נושאים שכאלה. אך במקום להטיף בהתנשאות לעולם על איך כוכב הלכת צריך להיראות, הוא נקט בפעולה ויזם בעצמו את השינוי שהוא היה רוצה לראות.

הצוות של סלאט ערך מחקר וקבע כי 80 אחוז מהפלסטיק שנשפך לאוקיאנוסים בעולם מגיע מאלף נהרות בלבד. החברה שלו מתמקדת באותם נהרות ומקווה לסיים לטפל בפסולת הפלסטיק שבהם עד 2025. שני מיירטים של סלאט כבר אוספים פסולת באינדונזיה ובמלזיה, ומיירט שלישי יוכנס בקרוב לווייטנאם. מיירט רביעי יישלח לנהר אוסאמה ברפובליקה הדומיניקנית.

החברה של סלאט עושה שימוש גם במערכות שנועדו ללכוד ולסלק פלסטיק שכבר עשה את דרכו לאוקיאנוס. על פי אתר האינטרנט של החברה, יש יותר מ-5 טריליון חתיכות פלסטיק המזהמות את האוקיאנוסים בעולם. רוב הפלסטיק מרוכז בחמישה שטחי פסולת ימית באוקיאנוסים, הגדול שבהם קרוי “כתם הפסולת הגדול של האוקיאנוס” (Great Pacific garbage patch) וממוקם בין הוואי לקליפורניה.

המערכות של סלאט נועדו להשלים – ולא להחליף – את השיטות הקיימות לניהול פסולת. החברה של סלאט מעריכה כי ביכולתה לנקות 50 אחוז משטח הפסולת של האוקיאנוס השקט בתוך חמש שנים בלבד, והיא צפויה לעשות זאת בעלות מזערית בהשוואה לשיטות הניקוי המסורתיות. פריסת מערכות אלה ברחבי העולם תביא תמורה אדירה למערכות האקולוגיות בעולמנו.

סלאט מראה שלא תמיד צריך רעיונות גדולים ומנופחים בניחוח סוציאליסטי. דווקא מיזמים פרטיים יכולים להיות הדרך היעילה ביותר והנכונה ביותר מבחינה מוסרית להתמודדות עם האתגרים הסביבתיים שלנו, בדרך לעולם נקי ובריא יותר.

* אדריאן נורמן הוא פובלציסט שכותב עבור גופי תקשורת בארה”ב

סוד המיטוכונדריה

$
0
0

מערך נורות LED אדומות לריפוי היד. טורונטו, קנדה, פבר’ 2019 | תמונה: Shutterstock

הניסוי של פרופ’ טאי הופקינס מאוניברסיטת בריגהאם יאנג שביוטה היה קצת אכזרי. לטובת הניסוי הוא גייס 22 סטודנטים שאותם פצע: באמצעות נייר זכוכית הוא יצר שני פצעי שפשוף בזרוע הלא דומיננטית של כל אחד מהם. שטחם של כל אחד מהפצעים היה 1.27 סמ”ר ולפרופ’ הופקינס היה חשוב שהפצעים האלו ידממו מעט.

למה לעשות דבר כזה? כבר משנות ה-70 הצטברו עדויות שהקרנת לייזר עדינה של אור בתדרים מסוימים, בעיקר באורכי גל ארוכים יחסית כמו של אור אדום ושל אינפרה אדום, יכולה לעזור לפצעים להירפא מהר יותר. הופקינס רצה לבדוק עד כמה הטכניקה הזו המכונה כיום “פוטוביומודולציה” (Photobiomodulation) מבוססת.

מחצית מהנבדקים בניסוי קיבלו טיפולי לייזר (קבוצת הלייזר) באורכי גל של 800 ננומטר, כלומר אור אינפרה אדום על אחד משני הפצעים בזרוע הלא דומיננטית. ואילו קבוצת הבקרה קיבלה טיפול דמה שנראה לכאורה זהה לטיפול הלייזר אך למעשה היה אור אקראי וחסר מיקוד על אחד הפצעים (כלומר אצל כל נבדק היה פצע שלא קיבל שום טיפול). המשתתפים לא ידעו לאיזו קבוצה הם השתייכו.

כך במשך עשרת הימים הבאים, חזרו הנבדקים מדי יום למעבדה וקיבלו שוב ושוב את אותו טיפול (לייזר או דמה, בהתאם לקבוצה אליה השתייכו), פצעיהם צולמו (כדי להעריך את קצב הריפוי שלהם) ונחבשו מחדש. 20 יום לאחר הפציעה היזומה, חזרו הנבדקים למעבדה לצילום אחרון של האזור שכבר נרפא.

כפי שחשד פרופ’ הופקינס, הפצעים שנרפאו הכי מהר היו אלו שקיבלו ישירות את טיפול הלייזר – כעבור עשרה ימים שטח הפצע שלהם היה הקטן ביותר. אך מה שמפתיע הוא שגם הפצעים שלא קיבלו טיפול ישיר אצל הנבדקים בקבוצת הלייזר, נרפאו מהר יחסית. הפצעים של נבדקי קבוצת הביקורת, שקיבלה רק טיפולי דמה, נרפאו לאט יחסית[1].

טיפול לייזר לדליות ברגל | תמונה: Shutterstock

“האור עוזר לתאים שלנו לייצר יותר אנרגיה”, מסביר לי בריאיון פרופ’ גלן ג’פרי, מהפקולטה למדעי המוח ביוניברסיטי קולג’ שבלונדון. פרופ’ ג’פרי אמנם לא קשור למחקר הספציפי הזה על ריפוי הפצעים בבני אדם, אך מזה כעשור הוא חוקר כיצד אור לייזר אדום בתדרים מסוימים מאט את תהליכי ההזדקנות של תאי המוח ומערכת הראייה, ועוזר להם לשמור על בריאותם. “אנחנו נותנים פּוּלְס שנותן הבזק של אור, ושלוש שעות אחר כך, לא משנה אם זה עכבר, זבוב, או אדם, רמות האנרגיה בתאים מגיעות לשיאן. אני חושב שזה מעורר שרשרת שלמה של מסרים למגוון חלקים של התא. ותחשבי שזה כמעט לא עולה כלום ואין לזה תופעות לוואי”.

נשמע קסום? אולי אפילו מיסטי? בשנים האחרונות מתחילה להתבהר התמונה. מי שממלא תפקיד חשוב בתהליכים האלו נקרא “מיטוכונדריון”, או ברבים “מיטוכונדריה” – אברונים (איבר בתא) המספקים לתאים את האנרגיה הנדרשת. הם שוכנים במעמקיהם של כמעט כל התאים בגוף שלנו, ובאיברים שצורכים יחסית הרבה אנרגיה, כמו תאי המוח או הכבד, יש הרבה מאוד מהם.

בתוך המיטוכונדריון מתרחש תהליך מורכב בתדירות גבוהה שבו המזון שאנחנו צורכים והחמצן שאנחנו נושמים מנוצלים להפקת מולקולות הנקראות ATP, המשמשות בתור “מטבע האנרגיה” של התא. אלו יוצאות מהמיטוכונדריה ומתפזרות ברחבי התא בדיוק במקומות שזקוקים לאנרגיה.

“אנחנו יודעים שאור בתדרים הנכונים מעלה את רמת ה-ATP בתאים ואנחנו יודעים שאם משפרים את ה-ATP, חל שיפור בהתמודדות עם הרבה מחלות (נושא שנגיע אליו מיד, ר”ת)”, מסביר לי פרופ’ ג’פרי.

היבט נוסף בתהליכי הפקת האנרגיה בתאים שלנו מתרחש כאשר המיטוכונדריה יוצאת מאיזון, מצב שמוביל להתפתחות דלקות. כדי להמחיש זאת, פרופ’ ג’פרי מעלה הקבלה מפתיעה. “בגלל שברשתית יש רמת פעילות מטבולית גבוהה כל כך, היא קצת כמו מכונית ספורט – סובלת משימוש תדיר, ואחד הדברים שקורים ברשתית כשאנחנו מזדקנים זה שמתפתחות בה דלקות. דלקות מתונות. כשאנחנו מסתכלים למשל על העכברים בניסויים שלנו, רואים שאפשר [באמצעות פוטוביומודולציה] להפחית במידה משמעותית את הדלקתיות הזאת. ולא מדובר רק על הרשתית, כשיש יותר מדי דלקתיות גם פצעים לא ירפאו כהלכה”.

מרץ 1930: קבוצת ילדים מטופלת באמצעות מנורות גדולות במכון לטיפולי קרינה | תמונה:Fox Photos/Getty Images

גם בהקשר של הזדקנות יש לפרופ’ ג’פרי מה לומר. “יש הרבה סיבות הגורמות לאדם להזדקן. אחת התיאוריות המובילות לגבי זִקנה – ‘תיאוריית המיטוכונדריה של ההזדקנות’ (The Mitochondria Theory of Aging) אומרת שכשהמיטוכונדריה מזדקנת היא מייצרת פחות אנרגיה ויותר מרכיבים דלקתיים וזה גורם להזדקנות. המחקרים שלנו תואמים לתיאוריה הזאת. אנחנו רואים שכשאנחנו מקרינים אור [באורכי הגל המתאימים] התאים מייצרים יותר אנרגיה, מתוך המיטוכונדריה, וגם מיוצרים פחות מרכיבים דלקתיים. לכן אנחנו מניחים שיש כאן פוטנציאל טוב לטיפול באוכלוסיות מזדקנות”.

מחקרים של קבוצות מחקר אחרות גילו שאור אינפרה אדום יכול לעזור גם בהתאוששות משבץ. פרופ’ יאיר למפל, מהמרכז הרפואי וולפסון, הדגים ב-2007 שטיפול בלייזר כזה הניתן תוך 24 שעות מרגע שהתרחש שבץ מוחי, משפר משמעותית את הסיכויים להתאושש מהשבץ[2]. פרופ’ ג’והן מיטרופניס (Mitrofanis) מאוניברסיטת סידני שבאוסטרליה הדגים השנה במחקר קטן וראשוני בתחום על שישה חולי פרקינסון שטיפולי לייזר של כ-20 דקות ביום, למשך כשנה, עצרו את קצב ההתדרדרות של מרבית הסימפטומים ולגבי רבים מהסימפטומים אף שיפרו את מצב החולים[3].

כשלא מצליחים לטפל במחלה עצמה, מתברר שבמקרים רבים טיפול פוטוביומודולציה עוזר לפחות להקל על כאבים. פרופ’ פרנצ’סקה וולונה (Vallone), מאוניברסיטת גנואה שבאיטליה, השוותה במחקר על 100 נבדקים הסובלים מכאב כרוני בגב התחתון מהו הטיפול המועדף. כל הנבדקים ערכו למשך שלושה שבועות מדי יום אימון גופני. אבל כמחצית מהם נוסף על האימונים הגופניים עברו שלוש פעמים בשבוע גם טיפול פוטוביומודולציה באור אינפרה אדום. כעבור שלושה שבועות ההפחתה בכאבים הייתה משמעותית הרבה יותר בקרב הקבוצה שקיבלה גם טיפולי לייזר[4].

בברזיל, ד”ר ג’ואאו רוארו (João Ruaro) מאוניברסיטת Estadual do Centro-Oeste בדק כיצד טיפול לייזר באור אדום משפיע על חולי דאבת השרירים (פיברומיאלגיה). במחקר שלו השתתפו 20 נבדקים שמחציתם קיבלו סידרת טיפולים כאלו וניכר שהטיפולים הקלו משמעותית על הסימפטומים בהשוואה למחצית שקיבלה טיפולי דמה בלבד[5].

הלייזר שמרפא פצעים

כבר מאמצע המאה ה-19 ועד לעשורים הראשונים של המאה ה-20 הדגימו מגוון חוקרים כיצד סוגים מסוימים של אור קשורים מצד אחד לגדילה ולהתפתחותם של מגוון יצורים פשוטים כמו למשל ראשנים של צפרדעים[6], ומצד שני משפיעים גם על בני אדם בהאצת קצב הנשימה, הן ברמה של כלל הגוף והן ברמה התאית[7].

רק בשנות ה-60, כשהלייזרים אפשרו למקד את האלומה באורך גל יחיד, ואפשרו לאור להגיע לרבדים עמוקים יותר בגוף, אפשר היה לעשות סדר במחקר וללמוד על ההשפעות המגוונות של אורכי הגל (הצבעים) השונים על הגוף.

פרופ’ גלן ג’פרי, יוניברסיטי קולג’ לונדון

פרופ’ אנדרה מסטר (Mester, 1984-1903) מבית הספר לרפואה באוניברסיטת זֶמֶלְוַויְיס שבבודפשט, הונגריה, היה חלוץ המחקר בתחום, כשניסה ב-1965 להשתמש בלייזר בעוצמה נמוכה כדי להתמודד עם גידולים סרטניים שהחדיר באמצעות ניתוח לחולדות המעבדה שלו. הניסוי לא ממש הצליח, הגידולים המשיכו לשגשג, אבל להפתעתו, במקרים רבים העור הפצוע של החולדה באזור הניתוח נרפא מהר יותר בהשוואה לחולדות אחרות שלא זכו לטיפולי לייזר. פרופ’ מסטר הסתקרן והמשיך את המחקר, ובשנים הבאות גילה שטיפולים כאלו יכולים לעזור לכוויות, לכיבים הנובעים מסכרת, לפצעים מזוהמים ועוד. בהמשך הוא גילה גם את יכולתם של טיפולים כאלו להתמודד ביעילות עם מגוון דלקות[8].

המחקר בתחום המשיך גם אחריו, אבל בעיקר בגוש המזרחי. פרופ’ טינה קארו (Karu) מהאקדמיה למדעים ברוסיה נכנסה לתחום ב-1981 וצללה לרבדים עמוקים יותר של התהליך. היא חיפשה את הפרמטרים שישיגו את היעילות המרבית: מהן עוצמות האור הדרושות, משך ההקרנה המיטבי, אורכי הגל המועילים ביותר ועוד[9].

אבל היא עשתה יותר מכך. פרופ’ קארו התעניינה במיוחד בפיענוח המנגנונים הביוכימיים מאחורי תהליכי הריפוי וחילוף החומרים המואץ. היא זיהתה שהם קשורים לתהליכי הפקת מולקולות ה-ATP ואף ידעה לציין מהו החלבון שקולט את האור וכך מגביר את קצב ייצור ה-ATP. היא טענה שמדובר בחלבון בשם cytochrome C oxidase  (CCO).

שחקן קבוצת הכדורגל טוטנהאם הוטספר מקבל טיפול באור חם במועדון הקבוצה, לונדון, 1939 | תמונה:London Express/Getty Images

עד תחילת שנות ה-2000 ההתעניינות בתחום נשארה בעיקר באזור רוסיה ומזרח אירופה. “הרוסים חוקרים את התחום הזה כבר לא מעט זמן, אבל במערב התעלמו מהמחקר הזה. הרבה אנשים לא מפנים תשומת לב למה שעושה המדע הרוסי”, אומר לי פרופ’ ג’פרי.

הוא עצמו נכנס למחקר בתחום די במקרה. כבר שנים רבות שהוא חוקר את מערכת הראייה במוח ואת תהליכי ההזדקנות של רשתית העין. ב-2009 נשלח לו מאמר בנושא פוטוביומודולציה כדי שיסקור אותו במסגרת “ביקורת עמיתים”, לקראת פרסום המאמר. “בתמצוּת, המאמר הזה אמר: ‘גרמנו נזק למוח, הארנו את המוח באור באורך גל של 670 ננומטר (בתחום האור האדום) והפציעות השתפרו מהר מאוד’. הכרתי את האנשים שכתבו אותו והבנתי שהם אומרים את האמת. למעשה, אחד מהעמיתים שלי התבדח ואמר שאין להם דמיון מפותח מספיק כדי לשקר לגבי זה.

“אז התחלתי לחשוב – אם הם אומרים את זה, כדאי שאפנה לזה תשומת לב. התחלתי מניסויים קטנים בעכברים ולהפתעתנו קיבלנו תוצאות טובות”. מאז, חלק גדול ממחקרו מתמקד בהשפעות של אור באורך גל של 670 ננומטר על רשתית העין ועל מערכת הראייה.

“כשרק התחלתי עם הניסויים היה לי די קשה לפרסם מאמרים. כיום כבר אין לי בעיות כאלו כך שבשבע השנים האחרונות אנחנו לאט לאט מקבלים יותר תשומת לב. היום אנשים בדרך כלל כבר כן לוקחים אותנו ברצינות”.

מדריך למשתמש

פרופ’ ג’פרי מתמקד במחקרו בתחום הראייה. הוא בוחן כיצד טיפול פוטוביומודולציה משפר את הראייה של אנשים מבוגרים יחסית. עד כה הוא גילה שאם מקרינים את האור למשך דקה לפחות, זה משפר את הראייה, בין היתר למשל את ההבחנה בניגודיות של הצבעים, והשיפור נשאר באותה רמה למשך שלושה ימים. אבל אז, ביום הרביעי המצב פתאום חוזר לקדמותו, כאילו לא היה טיפול בכלל.

“יש כאן מתג כלשהו והמתג הזה מחזיק מעמד למשך ארבעה ימים. אם תקריני 15 דקות תקבלי אותה השפעה כמו לחשיפה של דקה, אבל אם מקרינים את האור יותר מדי זמן – האפקט מתחיל להיחלש”, מסביר פרופ’ ג’פרי. גם לאורכי הגל של האור המוקרן, במילים אחרות לצבעים שלו, יש השפעה על יעילות הטיפול. במעבדה של פרופ’ ג’פרי אמנם עורכים את מרבית המחקרים על אורכי גל של 670 ננומטר, אבל לדבריו, הטווח המתאים רחב יותר – “בסביבות 660 ועד ל-1,000 ננומטר”, כלומר באורכי גל של אדום ואינפרה אדום.

במחקר שפרסם לפני חודשים ספורים, גילה פרופ’ ג’פרי שהדרישות של המיטוכונדריה לפעולה מיטבית אפילו ספציפיות יותר: יש לה שעות המועדפות עליה. את המחקר הזה הוא ערך על זבובים. במשך שבוע הוא הקרין עליהם אור באורך גל של 670 ננומטר למשך 20 דקות. לחלקם הוא הקרין את האור הזה בשעות הבוקר ולאחרים בשעות אחר הצהריים. מתברר שהטיפולים האלו יעילים הרבה יותר בשעות הבוקר – כמות מולקולות ה-ATP שהופקה בקרב הזבובים שקיבלו את הטיפול בשעות הבוקר הייתה גבוהה ב-40 אחוז בהשוואה לאלו שטופלו בשעות אחר הצהריים[10].

אור השמש מכיל גם את אורכי הגל הקצרים כמו סגול וכחול, שפחות מועילים לנו | תמונה: Shutterstock

“ראינו שלמיטוכונדריה יש שעון ביולוגי משלה”, אומר פרופ’ ג’פרי. “שמנו לב לזה לא מזמן, כשסיימנו ניסויים קליניים לגבי מחלות עיניים דלקתיות, וראינו שאצל שלושה נבדקים זה פשוט לא עבד. אז חזרנו אליהם ושאלנו אותם לגבי אופן השימוש שלהם במכשיר (לייזר ביתי, ר”ת), והתברר שהם לא עשו מה שביקשנו מהם, הם לא עשו את הטיפול בשעות הבוקר. הם השתמשו בזה בשעה אקראית ביום, על פי רוב בשעות אחר הצהריים”.

אולם למרות הידע שהצטבר מהניסויים השונים, עד היום המדענים לא באמת הצליחו להבין מהם האלמנטים במיטוכונדריה שקולטים את האור ואיך פועלת הדינמיקה של כל התהליך. שנים האמינו לתגליתה של המדענית הרוסייה, פרופ’ טינה קארו, שטענה כי מה שקולט את האור הוא אנזים השוכן במיטוכונדריה בשם cytochrome c oxidase (CCO בקיצור) הממלא תפקיד חשוב “בפס היצור” של מולקולות ה-ATP. כעת מתברר שהיא טעתה. “זה מה שכתוב בכמעט כל מאמר שתפתחי, גם אני פרסמתי מאמרים שאומרים את זה”, אומר פרופ’ ג’פרי, “אבל היום אני כבר יודע שזה לא נכון”.

“האסימון” נפל לפרופ’ ג’פרי לפני כשנה כשהוא נחשף למאמר שפרסמה קבוצה של פיזיקאים כימיים מאוניברסיטת אסקס (Essex) שבבריטניה. במאמר הם הדגימו שאור באורך גל של 670 לא נקלט על ידי ה-[11]CCO.

ד”ר אנדרי סומר (Sommer) מאוניברסיטת אולם (Ulm) שבגרמניה הציע רעיון חלופי, שמתבסס על “מצב הצבירה הרביעי” של המים שהתגלה בשנים האחרונות וכתבנו עליו בעבר[12]. בשנים האחרונות התגלה שבסמיכות למשטחי פנים, כמו למשל ממברנות (קרום) של תאים או זו של המיטוכונדריה, המים נוטים להיות צמיגיים יותר. ד”ר סומר טוען שהמים הצמיגיים הסמוכים לממברנת (מעטפת) המיטוכונדריה הם אלו שקולטים את הפוטונים (את האור), וכשזה קורה, זה הופך אותם לפחות צמיגיים. למה זה קריטי? כי בדיוק שם פועלים האנזימים שמייצרים את ה-ATP. אנזים מרכזי בתהליך הזה נקרא “ATP סינתאז”, הפועל בדומה למנוע רוֹטוֹרי המסתובב במהירות של כ-9,000 סיבובים בדקה. כפי שמסביר ד”ר סומר, הפחתה כזו בצמיגות מקלה על “המנוע הרוטורי” להסתובב מהר יותר, וכך להגביר את קצב ייצור ה-[13]ATP.

“זה רעיון מעניין מאוד אבל אני עדיין לא יודע אם הוא נכון. אני אוהב אותו כי הוא מגיע מבית ספר להנדסה. שם חושבים קצת אחרת מאתנו”, אומר פרופ’ ג’פרי. “כך שבסיכומו של דבר, אנחנו עדיין לא יודעים איך הפוטוביומודולציה בדיוק עובד, אלא רק יכולים לומר שזה עובד – אנחנו רואים שזה משפר את עוצמת הסוללה”.

כשהתחלתי לקרוא על הנושא זה הזכיר לי קצת את הפוטוסינתזה של הצמחים. האם יש קווי דמיון בין שני התהליכים האלו?

“אתמול ישבנו שלושה בחדר והתווכחנו בדיוק על הנקודה הזאת. אנחנו לא יכולים עדיין לראות את כל הפרטים הקטנים, אבל התמונה הרחבה היא שאנחנו משתמשים באור באורך גל של 670 ננומטר שזה גם אורך הגל שצמחים אוהבים. 670 זה אורך גל מקובל מאוד במובנים של פוטוסינתזה. אנחנו רואים שגם המיטוכונדריה אוהבת את אורך הגל הזה. נראה שיש משהו בכל צורות החיים שראינו, הנעות בכל הטווח שבין צמחים ועד לבני אדם, שאוהבות את אורך הגל הזה – אז כנראה שיש כאן משהו משותף”.

אז אולי כדאי שנצא החוצה לשמש כל יום לזמן מה?

“שאלה יפה. אלו ניסויים שאנחנו עושים ממש בימים אלו, אבל זה לא כל כך פשוט. אור השמש שמגיע אלינו (“אור אטמוספרי”) מכיל גם את האור הכחול וגם את האור האדום. אם ניקח את האור הכחול שבאור האטמוספרי ונשתמש באורכי גל כאלו במעבדה, נראה שהוא מזיק למיטוכונדריה. אם לעומת זאת ניקח את האור האדום שבאור האטמוספרי, אז רואים שהוא מועיל לה. כך שתמיד עולה הנושא של האיזון בין האור האדום לאור הכחול. לכן היום אני מתעניין בשאלה מה קורה בשעות בין הערביים.

“יש לנו מחקר עכשיו, נפרסם אותו בשנה הבאה, והוא יאמר שבמצבים מסוימים אור אטמוספרי יכול לעזור, אבל האטמוספירה דינאמית כל כך. אפילו באותו מקום, דקה אחרי דקה מתחוללים שינויים, כך שזה נושא מורכב מאוד”.

התועלות שדיברנו עליהן קודם רלוונטיות לכל סוגי התאים בגוף? 

“בגדול כן, אבל ההשפעה תלויה בסוגי הרקמות. יש תאים שיש בהם הרבה יותר מיטוכונדריה בהשוואה לתאים אחרים [כך שבהם הטיפולים האלו יעילים יותר]. הכי הרבה מיטוכונדריה מופיעה בתאים קולטי האור שברשתית העין. אצלם מוצאים את השיעור המטבולי הגבוה ביותר בגוף, לכן הם מזדקנים הכי מהר ואצלם טיפולי הפוטוביומודולציה הם היעילים ביותר.

“הבאים בתור הם תאי המוח, גם בהם יש כמות עצומה של מיטוכונדריה. אחר כך הכבד ואז יורדים לרקמות נוספות שיש בהן פחות ופחות מיטוכונדריה, ובהתאם לזה, רואים שלאור יש פחות ופחות השפעה”.

אתה חושב שביום מן הימים תהליכי הפוטוביומודולציה יוכלו לעורר שינויים גדולים ברפואה המונעת שלנו?

“כן. אני חושב שהיבט חשוב מאוד בסיפור הזה הוא לא ריפוי המחלות אלא היכולת לעצור את תהליכי ההתדרדרות של המיטוכונדריה שמובילים בסופו של דבר למחלות הזקנה. זה החזון הגדול שלי. אני חושב שאנחנו לא רוצים רק לרפא מחלות, אלא גם למנוע מהן להתפתח. במיוחד בתחום של רפואת עיניים – אנחנו רוצים שהקשישים לא יצטרכו יותר לבוא למרפאה. בגלל זה אני מנסה לקדם את הרעיון של נורות חשמליות שקורנות באורכי גל מתאימים”.

  1. Hopkins, McLoda, Seegmiller, +1, “Low-Level Laser Therapy Facilitates Superficial Wound Healing in Humans”, J Athl Train, 2004
  2. Lampl, Zivin, Fisher, +9, Infrared Laser Therapy for Ischemic Stroke: A New Treatment Strategy, Stroke, 2007
  3. Hamilton, Khoury, Hamilton, +2, “Buckets”: Early Observations on the Use of Red and Infrared Light Helmets in Parkinson’s Disease Patients, Photobiomodul Photomed Laser Surg. 2019
  4. Vallone, Benedicenti, Sorrenti, +2, Effect of Diode Laser in the Treatment of Patients with Nonspecific Chronic Low Back Pain, Photomedicine and Laser Surgery, 2014
  5. Ruaro, Fréz, Ruaro, +1, Low-level laser therapy to treat fibromyalgia, Lasers Med Sci, 2014
  6. J. S. Schnetzler, “De 1’influence de la lumiere sur le developpement des larves de grenouilles,” Archives des Sciences Physiques et Naturelles, vol. 51
  7. Karu, Photobiological fundamentals of low-power laser therapy, IEEE Journal of Quantum Electronics, 1987
  8. Gáspár, Professor Endre Mester, the Father of Photobiomodulation, J Laser Dent 2009
  9. Karu, Molecular mechanism of therapeutic effect of low-intensity laser radiation Lasers in the Life Sciences, 1988
  10. Weinrich, Kam, Ferrara, +3, A day in the life of mitochondria reveals shifting workloads, Scientific Reports, 2019
  11. Mason, Nicholls, Cooper, Re-evaluation of the near infrared spectra of mitochondrial cytochrome c oxidase, Biochim Biophys Acta. 2014
  12. המדען שמעז לדבר על מצב הצבירה הרביעי של המים”, אפוק טיימס, 2014″
  13. Sommer, Haddad, Fecht, Light Effect on Water Viscosity: Implication for ATP Biosynthesis, Scientific Reports, 2015

המדען שמצא את מקור הסבל

$
0
0

תמונה: Ashlee Pierce

רוב הסבל שלנו מגיע מזה שאנחנו חושבים יותר מדי”, אומר לי בריאיון פרופ’ כריס ניבַּאוּאֶר (Niebauer), בטון רגוע ושליו. בניגוד למה שאפשר לחשוב, ניבאואר אינו נזיר בודהיסטי ולא מאסטר רוחני שהגיע להארה, הוא פרופ’ לנוירופסיכולוגיה באוניברסיטת סליפרי רוק בפנסילבניה. ניבאואר חוקר את הקשר בין מסקנות אליהן הגיעו ממחקרי מוח שחיפשו את ה”אני” שלנו, לבין הידע העתיק של תורות המזרח (מושג ה”אני” מקביל למושגים של “עצמי” ו”תודעה”).

ניבאואר החל את מסעו כחוקר של מסתרי ה”אני” מתוך משבר קיומי. כשהיה בן 20 נפטר אביו באופן פתאומי. תחושת האובדן והמפגש הראשון שלו עם המוות גרמו לו טלטלה נפשית עזה. הוא הוצף בתחושות של כאב, צער, חרדה ודיכאון שהיו קשים לו מנשוא, והוא חיפש דרכים להקל על סבלו.

באותה תקופה, שנות ה-90, מחקרי מוח קיבלו תנופה עזה, ורוב החוקרים היו בטוחים שאפשר יהיה להבין את מסתרי הנפש (mind) דרך הבנת אופן פעולתו של המוח. ניבאואר השתוקק לפענח את מסתרי נפשו: מאין באים כל הרגשות הקשים שהוא חווה, מדוע הם ממשיכים להשתולל בתוכו ואינם מרפים, האם הוא יוכל לשלוט בהם? כדי לענות על כל השאלות המציקות האלה הוא החליט ללמוד נוירופסיכולוגיה – תחום המשלב בין מדעי המוח ופסיכולוגיה. “כל מה שידעתי באותה תקופה היה שאני סובל מאוד, ושאני מקווה שהסוד לסיום הסבל, או לפחות ההבנה של הסבל, יכולים להימצא במכניקה של המוח”, כותב ניבאואר בספרו (No Self, No Problem (2019.

מיפוי אזורי המוח בהתאם לתפקידם, אך היכן שוכנת התודעה בכל זה?

ואכן הוא למד הרבה על המכניקה או על אופן הפעולה של המוח. הוא למד כיצד המוח מזדהה עם הגוף הפיזי, מסנן את אין-סוף הגירויים הפיזיים, החברתיים והמנטליים מהסביבה שמציפים אותנו כל הזמן, לפי מה שנחוץ להישרדות ולהתנהלות שלנו, תוך שהוא ממיין אותם לפי מידת החשיבות, מפרש אותם ומספר לנו עליהם סיפורים לפי הידע והזיכרונות שלנו מהעבר. אבל כל הידע הזה לא עזר לניבאואר להקל על סיבלו. “למרות שעות אין-סופיות בכיתות הלימוד, לא מצאתי תשובות לשאלות שלי”, הוא כותב[1].

הוא החליט לנסות ערוץ נוסף, והתחיל לחפש פתרונות לסבלו בהתעמקות בחוכמת המזרח, בעיקר בבודהיזם. תוך כדי קריאה בספרי פילוסופיה של המזרח והתנסות בשיטות מדיטציה שונות, הוא גילה שגם בתורות המזרח חקרו במשך אלפי שנים את מסתרי הנפש: את הקשר שבין המוח לנפש, את האופן שהם פועלים, והאם יש לנו שליטה רצונית עליהם. אבל שיטות המחקר בתורות המזרח היו שונות בתכלית מאלו שהוא הכיר במדע המערבי. בעוד במערב, המדע מנסה לבנות תיאוריות שיסבירו תופעות שונות, מתכנן ניסויים אובייקטיביים לבדיקת התאוריות, עם אפשרות לחזרה על הניסויים כדי לבדוק את מהימנותם ותקפותם, הרי שבמזרח, הדרך להבנת הנפש, ולמעשה הבנת היקום כולו, היא התבוננות שקטה של האדם פנימה אל תוך עצמו. התבוננות במחשבות, ברגשות, בתחושות, בזיכרונות וכו’ שעולים במוחנו ללא הפסקה ומעסיקים אותנו כל הזמן.

“חילקתי את הזמן בין שני צרכים של המוח שלי. ביום-יום ביליתי כסטודנט למדעים – דבר ששירת את המוח השמאלי שלי, ואת חופשות סוף השבוע העברתי בלימוד של פילוסופיות המזרח שנראה היה שסיפקו את המוח הימני שלי”[2].

עם הזמן גילה ניבאואר שיש מחקרים מדעיים המאששים את מה שלימדו בתורות המזרח. למשל, תועלות המדיטציה לשיפור יכולת הריכוז שלנו[3]. מחקרים אחרים מצאו תועלות רבות בתרגול הטאי-צ’י החל מהורדת לחץ הדם ועד לשיפור של יכולות קוגניטיביות[4]. ממצאים דומים נמצאו במחקרים על יוגה[5] ושיטות אחרות כמו מיינדפולנס[6].

אבל ניבאואר חיפש קשר עמוק יותר בין מדע המערב לבין תובנות עמוקות מתורות המזרח. ואכן הוא מצא. “בפעם הראשונה בהיסטוריה, ממצאים של מדענים במערב תומכים במובהק, ובמקרים רבים מבלי להתכוון לכך, באחת מהתובנות הבסיסיות ביותר של המזרח: ה’אני’ האינדיבידואלי שלנו דומה יותר לדמות בדיונית מאשר לאיזשהו דבר אמיתי”, הוא אומר לי, וטוען שההבנה הזאת יכולה לסייע לו, ולמעשה לכולנו, להשתחרר מהסבל.

החיפוש אחר ה”אני”

השאלה מהו ה”אני” העסיקה פילוסופים, מנהיגים רוחניים ומדענים לאורך דורות. ברמה היום-יומית אם נשאל את עצמנו “מי אני” התשובה בדרך כלל תכלול מרכיבים כמו: השם שלי, הגוף שלי, התפקידים השונים שלי (הורה/סטודנט/מנכ”ל/שופט וכו’), המחשבות, הרגשות והחוויות שלי, ההיסטוריה האישית, הזיכרונות ועוד. יותר מכך, בתחושה שלנו, ה”אני” הזה יציב יחסית לאורך שנות חיינו. כמובן שאנחנו מתפתחים ומשתנים מהילדות לבגרות, אבל בתחושה שלנו זה אותו “אני” שמתפתח.

ברמת המחקר המדעי, עם התפתחותן של טכנולוגיות שאִפשרו לעשות מדידות שונות במוח (MRI, fMRI), ניסו החוקרים למצוא היכן במוח נמצא ה”אני” או ה”עצמי” שלנו. למעשה הם כבר הצליחו למפות כמעט את כל היכולות המוטוריות, המנטליות והרגשיות שאנחנו מכירים באזורים ספציפיים במוח, החל ממוטוריקה עדינה כמו השחלת חוט בקוּף המַחַט, דרך שפה, זיכרון, ועד לדמיון, ואף אמפתיה. המשך טבעי לכך היה הניסיון לאתר היכן במוח נמצא האזור של ה”אני” שלנו.

תמונה: Shutterstock

“אחד הדברים שמדענים עשו בניסויים שלהם זה להפריד את שני צידי המוח, כיוון שגילו שתחושת ה’אני’ נבנית על ידי המוח השמאלי. ובצד השמאלי של המוח נמצא גם האזור שאחראי לדיבור”, מסביר ניבאואר. “יש ניסויים שעשו עם חולי אפילפסיה שעברו ניתוח בו ניתקו את כל העצבים המחברים את שני צידי המוח[7].

כשמדברים איתם במצב שכזה, למעשה מדברים עם המוח השמאלי שלהם. הם עונים עם ביטחון ואומרים שדבר לא השתנה אצלם, שהם מרגישים בדיוק אותו דבר כמו לפני הניתוח.

“אז המדענים ערכו סידרה של ניסויים חכמים מאוד. הם שלחו כל מיני מסרים למוח הימני של המטופלים שבו אין אזור דיבור. למשל, הם העבירו מסר שאמר למוח הימני של האדם לעמוד או להרים את היד. המטופלים קיבלו את המסר ועקב כך הרימו את ידיהם או עמדו. למוח השמאלי באותו זמן לא היה מושג מה קורה. כל מה שהוא ידע זה שהאדם קם והרים את ידו”.

ומה החוקרים הבינו מזה? 

“החוקרים שאלו את המטופלים, למה אתם עומדים? למה הרמתם את היד שלכם? אז המוח השמאלי המציא מיד הסבר, והאדם שדיבר היה בטוח שהוא צודק. הם אמרו משהו כמו: ‘הו, הרגל שלי נרדמה’ או ‘הייתי צריך להימתח’. הם המציאו איזשהו הסבר. זה היה רמז עבור המדענים שהמוח השמאלי ממציא כל כך הרבה סיפורים וגם מתעקש לגבש דעה ודאית בנוגע לכל מה שקורה סביבו בעולם. אחד מהסיפורים האלו הוא רעיון ה’אני’.

“יש לסיפור הזה גם חלק שני וקריטי, והוא קשור בכך שכאשר חוקרי מוח התחילו לחפש את ה’אני’ במוח, הם לא מצאו אותו. זאת הייתה שאלה שהעסיקה את חוקרי המוח מאז שנות ה-60 וה-70”.

איך בכלל מתחילים לחפש את ה”אני” בתוך המוח?

“איך באמת? זאת שאלה מצוינת. על פני השטח זה נשמע פשוט. אתה מביא אנשים למעבדה וגורם להם להיזכר באירועים מעברם. למשל, באיזה מקום הם גדלו או שואל אותם לגבי רגשות ותחושות שלהם תוך התבוננות פנימה, ורואה אילו אזורים במוחם פעילים באותו רגע. זה באמת קורה, אזורים מסוימים במוח מתחילים להיות פעילים, אבל זה לא ה’אני’. אלו הם רק האזורים במוח שהופכים לפעילים בעקבות מחשבות שונות. ולכן, וזה די חד משמעי להבנתי, מעולם לא מצאו משהו שדומה ל’אני’ במוח”.

עם זאת, ניבאואר מסביר שכשמצליחים לנקות את כל המחשבות, הרגשות, המושגים, האמונות שיש לנו במוח, מגיעים למצב הנקרא “מודעות טהורה”. “זאת המטרה של מדיטציה, של יוגה, וכו’ – להגיע למצב של מודעות ללא מעורבות של חשיבה של המוח”, הוא אומר.

יש דרך לתאר את המצב הזה של “מודעות טהורה”?

“לא. באמת שלא ניתן. את נוגעת באחת הבעיות הגדולות ביותר במדעי המוח כרגע, המחקר של התודעה עצמה. אני מעביר קורס על מודעות, ואנחנו מבלים זמן רב בבחינת התיאוריות העיקריות של המודעות, ומנסים לבחון מי מהחוקרים מדברים על סוגי חשיבה של המוח, ומי מהם מדברים על תודעה טהורה. יש לנו תיאורטיקנים מובילים שבעצם מדברים על המוח החושב ורק קוראים לזה מודעות, וקרוב לוודאי שזאת אחת מהטעויות הגדולות בחקר התודעה המודרני. זה לא אומר שמה שהמוח חושב אינה מודעות. כשאתה נכנס לתהליך חשיבה, המודעות מתועלת באמצעות המוח החושב.

“מה שאני אומר הוא שיש דברים שאנחנו יכולים להתבונן בהם באמצעות המסורות העתיקות המגיעות אלפי שנים אחורה והן מכילות מאות כתבים שדנו בנושא לעומק, ולפיהם יש מודעות טהורה שאינה נשלטת על ידי החשיבה שלנו. זה, עבורי, החלק המעניין בנושא התודעה. החלק הקשה בזה, והחלק הקשה בליצור תיאוריה מדעית סביב סוג זה של מודעות, הוא, איך לתאר את זה? האם אתה יכול להשתמש במילים ובחשיבה כדי לתאר תהליך שהוא מעבר לחשיבה”.

תהליך של “אי-חשיבה”

כאמור, פילוסופים במזרח, כבר בעת העתיקה, הגיעו להבנה דומה: המחשבות, הרגשות, הזיכרונות, הדמיונות וכו’ הקיימים במוחנו ושאנחנו מזדהים איתם כל כך, אינם ה’אני’ האמיתי שלנו. ובכל זאת אנחנו קשורים אליהם, מחזיקים בהם ואפילו מגוננים עליהם. מכך הם הסיקו מסקנה נוספת. המחשבות האלה, הן בדיוק מה שגורם לנו להרגיש סבל.

יש משל בבודהיזם הממחיש היטב את ההבנה הזו: אדם הולך בשדה ופתאום פוגע בו חץ. הוא נופל על הקרקע מתפתל מכאבים. לאחר זמן מה הוא מתאושש, קם על רגליו וממשיך ללכת. ואז פוגע בו חץ שני שכמובן מעצים עוד יותר את הכאב והסבל שהוא כבר חווה מפגיעת החץ הראשון. מהו הנמשל? החץ הראשון הוא מכות החיים שכולנו סופגים כמו מחלה, מוות של בני משפחה, נפילה כלכלית ועוד. החץ השני הוא מחשבות של חרדה, דאגה, כעס, התמרמרות ועוד שהמוח שלנו מייצר לאחר שפגע בנו החץ הראשון.

תמונה: Shutterstock

“אחת הבעיות הגדולות ביותר שיש לנו כאן במערב היא שאנחנו חושבים יותר מדי ושאנחנו מתקבעים על המושג שאנחנו יכולים לחשוב את דרכינו החוצה מבעיה המבוססת על חשיבה”, אומר ניבאואר. “אבל זה לא עובד, לכן, מסורות עתיקות מהמזרח כמו יוגה, מדיטציה ומיינדפולנס פופולריות מאוד בימינו. כל אלו מדגישות את חשיבות המודעות ללא המוח החושב. וזה מה שאני עושה באופן אישי בחיי. אף על פי שאני מצליח לטפל בנוירוזה שלי, פעמים רבות, כשאני מתחיל לחשוב יותר מדי – אני מתחיל להרגיש חרדה. אז אני חוזר לעשות מדיטציה או תרגילי נשימה. אני עושה טאי צ’י או כל דבר שיעזור לי להיות בתהליך של ‘אי-חשיבה'”.

ניבאואר מוסיף שכאשר מצליחים לעשות את ההפרדה הזו אז מבחינה מטאפורית זה כמו להוציא את התקע מהחשמל. “זה כמו להוציא את כל האנרגיה מהמחשבות, מהרגשות ומהתחושות שמתרוצצות במוח. כשהתאמנתי בזה בפעם הראשונה הרגשתי הקלה עצומה בסבל ובחרדה”.

אולי אותה תודעה טהורה עשויה מחומר שאנחנו עדיין לא מכירים ובעתיד אפשר יהיה למדוד אותו?

“זו בהחלט אפשרות סבירה כי ההבנות שלנו לגבי התודעה משתנות כל הזמן. לכן אני לא יכול להתייחס יותר מדי ברצינות לגבי מה שאני יודע כיום על התודעה הטהורה, מבלי לקחת בחשבון את האפשרות שההבנה שלי תשתנה בעשר השנים הבאות”.

ניבאואר מאמין שככל שאנחנו מתקרבים יותר למצב של הכרה טהורה, גם קל לנו יותר לקבל החלטות בחיים, כולל הבחנות בין טוב לרע והחלטות מוסריות. “זה אולי נשמע פרדוקס, אבל ככל שאנחנו מזדהים פחות עם המחשבות שלנו, ורק מתבוננים בהן בשקט, כך החשיבה שלנו הופכת להיות בהירה וצלולה יותר. וההחלטות הטובות ביותר באות מרגעים של שקט. לכן, כאשר בודהיסטים רבים צריכים לעשות החלטות חשובות, הם אומרים: ‘אני הולך לשבת שעה במדיטציה'”.

קשה להאמין שרק התבוננות שקטה במחשבות מביאה להקלה בסבל.

“אני אתן לך דוגמה. נניח שאת בדרך לעבודה ונתקעת בפקק. לפי הווייז תאחרי בעשר דקות לפגישה חשובה בעבודה. אם תקשיבי לשטף המחשבות במוח שלך ברגע הזה, אולי תבחיני שהמוח שלך מתחיל לייצר סיפור על התגובה האפשרית של הבוס: ‘כנראה שהבוס יכעס וינזוף בי’. ואחר כך המוח ימציא עוד סיפור על ההשלכות האפשריות מהאיחור: ‘אולי הפרויקט שעבדתי עליו כל כך הרבה יירד לטמיון, ואולי האמינות שלי תתערער’. הבעיה היא שכאשר אנחנו מאמינים לסיפורים האלה שהמוח שלנו מייצר, ומזדהים איתם, גל של רגשות ותחושות עולה איתם: אנחנו מתחילים להרגיש לחץ, דאגה וחרדה. אבל למעשה במציאות אנחנו לא באמת יודעים מה יקרה. אולי גם הבוס נתקע בפקק ויגיע אפילו אחרינו. כך שהמחשבות על העתיד רק גורמות לנו סבל מיותר.

“כאשר אנחנו מצליחים, אפילו לזמן קצרצר, לא להזדהות איתם, אנחנו מתחילים להתייחס למחשבות האלה בפחות רצינות, ומתחילים לא להאמין לכל סיפור שהמוח מספר לנו. המסקנה שלי מזה היא שהמוח שלנו הוא כלי מצוין, כל זמן שאנחנו משתמשים בו ולא הוא משתמש בנו. כאשר התחלתי להתבונן במחשבות שלי, הרגשתי הקלה רבה בסבל שחוויתי אחרי מות אבי”.

בסוף הריאיון אני שואלת את ניבאואר איך הוא מאזן בחיי היום-יום שלו בין ההזדהות החזקה שיש לכולנו עם ה”אני” שלנו, לבין מה שהוא למד מחוכמת המזרח. “אני משתדל לעשות מה שבודהה המליץ בזמנו. למצוא את האיזון בין שניהם, לקחת את דרך האמצע”, הוא אומר. “יש הרבה מצבים פרקטיים בחיים. למשל, עכשיו בשיחה שלנו אני משתמש במחשבות ובשפה כדי להעביר ולהבהיר רעיונות שונים. עם זאת אני קובע לעצמי זמנים שבהם אני מתנתק מהמוח החושב והולך לעשות מדיטציה. ולאורך זמן, יודעים טוב יותר מתי להשתמש במוח החושב ומתי להיות רק במודעות טהורה. יש אנשים האומרים לי שכל זה נשמע מצוין, אבל אין להם זמן לעשות מדיטציה. אני עונה להם באימרה ידועה מהבודהיזם: ‘אם אין לך זמן לעשות שעה מדיטציה כל יום, זה אומר שאתה צריך למצוא זמן לעשות שעתיים מדיטציה כל יום”.

  1. Chris Niebauer, No self, No Problem, 2019
  2. כנ”ל
  3. Kaul, P., Passafiume, J., Sargent, C. R., and O’Hara, B. F. (2010). “Meditation acutely improves psychomotor vigilance, and may decrease sleep need.” Behavioral and Brain Functions
  4. Solloway, M. R., Taylor, S. L., Shekelle, P. G., Miake-Lye, I. M., Beroes, J. M., Shanman, R. M., and Hempel, S. (2016). “An evidence map of the effect of Tai Chi on health outcomes.” Systematic Reviews(1)
  5. Büssing, A., Michalsen, A., Khalsa, S. B. S., Telles, S., and Sherman, K. J. (2012). “Effects of yoga on mental and physical health: A short summary of reviews.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: eCAM
  6. Creswell, J. D., Taren, A., Lindsay, E., Greco, C., Gianaros, P., Fairgrieve, A., Marsland, A., Brown, K., Way, B., Rosen, R., and Ferris, J. (2016). “Alterations in resting state functional connectivity link mindfulness meditation with reduced interleukin-6: a randomized controlled trial.” Biological Psychiatry
  7. Gazzaniga, M. S., and LeDoux, J. E. (1978). The Integrated Mind. New York: Plenum Press

 

הטעות של גלילאו

$
0
0

גלילאו גליליי צופה בכוכבים באמצעות הטלסקופ, בערך בשנת 1620 | תמונה: Hulton Archive/Getty Images

מאז שהוא זוכר את עצמו, פיליפ גוֹף (Goff), פרופ’ לפילוסופיה באוניברסיטת דורהאם שבבריטניה, היה אובססיבי בנוגע לחידת התודעה. בראשית ימיו כסטודנט לתואר ראשון, בשנים האחרונות של המאה ה-20, הוא קרא בשקיקה כל מה שיכול היה כדי לרדת לפשר החידה הזו. בהתחלה האמין שהתודעה שוכנת במוח שלנו, בקשרים שבין הנוירונים. הוא עקב אחרי מחקרי מוח המתנהלים בשנים האחרונות באמצעות מכשירי הדמיה כמו fMRI, EEG ודומיהם, שמיפו את הפעילות באזורי המוח השונים, והאמין שמדעני המוח יוכלו בסופו של דבר לפענח את התעלומה. אולם מאוחר יותר, במסגרת מחקר הדוקטורט שלו, החל להבין שהבעיה בחקר התודעה עמוקה יותר[1]. “את הרמז הראשון לבעייתיות קלטתי כבר בלימודי התואר הראשון שלי, כשלמדתי על הפילוסוף הצרפתי רנה דקארט”, סיפר לי פרופ’ גוף בריאיון. דקארט (1650-1596) היה הראשון שתבע את ההשקפה הדואליסטית שלפיה הגוף והנפש מורכבים מסוגים שונים ונפרדים של חומר. הוא הסביר שהנפש היא חומר שאינו פיזיקלי, המסוגל לחשוב, לדמיין ולחוש. לעומתה, הגוף מורכב מחומר פיזיקלי, הפועל בהתאם לחוקי הפיזיקה המוכרים לנו[2].

“מאוחר יותר הבנתי שדקארט בעצם הוציא בכך את הנפש מהעולם המדעי ושהייתה לו מטרה מסוימת – הוא עשה את זה כדי שנוכל לחשב פיזיקה מתמטית עם מה שיישאר. בהמשך, כשחזרתי אחורה לאורך ההיסטוריה כדי למצוא את השורשים להשקפה הזאת, גיליתי שהוא בעצם התבסס במהלך הזה על השקפת העולם של גלילאו גליליי”, אבי המדע המודרני.

מאות שנים לאחר גלילאו (1642-1564), מרבית המדענים עדיין מתבססים במחקריהם על אותה השקפת עולם שמדבר עליה פרופ’ גוף. אך הוא לעומתם אומר בביטחון: “כל עוד אנחנו עובדים מתוך תפיסת העולם של גלילאו לא נצליח להתבונן בתודעה”.

מה בדיוק עשה גלילאו ומדוע פרופ’ גוף טוען שהגיע הזמן למצוא דרך אחרת?

מפנה שגוי בהיסטוריה

בימים שקדמו לגלילאו, המדע והפילוסופיה לא היו מובחנים זה מזה. המטרה הנעלה של התרבויות העתיקות הייתה לחפש אחר האמת והם עשו זאת בכל האמצעים שעמדו לרשותם: פילוסופיה, מדע ואמנות. החל מהעת העתיקה, האמינו אנשים באלוהי ולכן תמיד חקרו את החומר בעודם מניחים שיש גורמים שהם אינם יכולים לתפוס, ואיכויות של חומר שהם אינם יכולים להבין.

“המדענים [שלפני גליליאו] הושפעו מרעיונותיו של אריסטו (322-384 לפנה”ס) שהאמין שהעולם החומרי מלא במאפיינים איכותיים – יש צבעים על פני השטח של חפצים, יש ריחות שמופצים באוויר ובתוך האוכל יש טעמים”, מסביר פרופ’ גוף.

האסטרונום והמתמטיקאי ניקולאוס קופרניקוס (1543-1473), שהיה נוצרי אדוק, התנגד לתפיסה של יקום בלי אלוהים ובלי ערכים. אבל ככל שהמדע גילה דברים, כך התקבעה ההנחה שרק עובדות מסבירות את המציאות, ואלו השולטים בעובדות הם המדענים.

גלילאו משליך מראש מגדל פיזה הנטוי כדור עץ וכדור תותח ורואה שהם נופלים באותה מהירות, וכך מפריך טענה שגויה עוד מימיו של אריסטו | תמונה: Hulton Archive/Getty Images

מי שתרם לשינוי בתפיסה היה גלילאו. “גלילאו הציע תיאוריה פילוסופית קיצונית של המציאות שלפיה האיכויות לא באמת קיימות שם בעולם, אלא רק בתודעתו של הצופה. האדמומיות של העגבנייה, למשל, אינה נמצאת באמת על פני השטח שלה, אלא רק בתודעתו של האדם המסתכל עליה. ובכך הוא הוציא את נושא התודעה מהזירה המדעית”, מסביר לי פרופ’ גוף.

“הוא רצה שהמתמטיקה תהיה השפה המדעית, אבל הוא הבין שמונחים מתמטיים לא יאפשרו לתפוש את נושא התודעה. אי אפשר לתפוס את הריח של הקפה, למשל, באמצעות אוצר המילים המתמטי. גלילאו החליט שאנחנו צריכים לנתק את התודעה מהעולם החומרי כדי שנוכל לטפל בכל נושא אחר באמצעות המתמטיקה”.

וזאת הייתה טעות?

“אני לא חושב שזה היה ביסודו של דבר מפנה שגוי בהיסטוריה שלנו. מפנה כזה כנראה היה חיוני כדי להפריד את הממד האיכותי מהממד הכמותי – כדי שתהיה לנו פיזיקה מתמטית”.

אבל היום, לדברי פרופ’ גוף, כשאנחנו רוצים לפתור את “הבעיה הקשה של התודעה”, אנחנו צריכים למצוא דרך “לשלב שוב את המאפיינים הכמותיים של החומר, שבהם המדע טיפל בצורה מצוינת במהלך 500 השנים האחרונות, יחד עם המציאות האיכותית של התודעה”.

“האופן שבו אנחנו מבינים את העולם, מתוך תפיסת העולם של גלילאו, בתור עולם שהוא כמותי במהותו, חוסמת אותנו ומונעת מאיתנו לשלב את ההיבטים הכמותיים ואת ההיבטים האיכותיים לתמונה מאוחדת של המציאות”, אומר פרופ’ גוף ואפילו מציע פתרון לשילוב כזה, שנחזור אליו בהמשך.

גלילאו ביסס את השיטות המדעיות המתמטיות שלו לקראת סוף המאה ה-16. הן שימשו אותו למשל כשבחן את חוקי הנפילה החופשית – כשהשליך חפצים שונים מהקומות הגבוהות של מגדל פיזה הנטוי. בניסויים האלו, שהתבססו על חישובים מתמטיים טהורים, גילה גלילאו, בין היתר, טעות רווחת עוד מימיו של אריסטו. אריסטו טען שכדורים בעלי משקל שונה יפלו למטה במהירויות שונות, בהתאם למשקלם. הניסויים של גלילאו, והניתוח המתמטי שלהם, הראו בפעם הראשונה שזה פשוט אינו נכון.

פיליפ גוֹף, פרופ’ לפילוסופיה באוניברסיטת דורהאם שבבריטניה ומחבר הספר “הטעות של גלילאו” : תמונה: Ian Hobson

שנים מספר לאחר גלילאו, בספרו “הֶגְיוֹנות על הפילוסופיה הראשונית” (1641, לטינית) ייסד דקארט את השקפתו הדואליסטית, המפרידה בין החומר לנפש. כפי שמסביר פרופ’ גוף בספרו “הטעות של גלילאו” שפורסם בנובמבר 2019[3], על פי הדואליזם של דקארט, תחושות, רגשות וחוויות אינן שוכנות במוח, אלא רק בנפש – שאינה פיזיקלית. הנפש היא זו שנושאת את התודעה. הנפש, ולא המוח, היא זו שחושבת ומרגישה. לכן לחפצים עצמם אין מאפיינים מנטליים כמו צבע או טעם, אלא רק מאפיינים אובייקטיביים כמו גודל, צורה, משקל וכדומה, שעליהם אנחנו יכולים ללמוד מתוך העולם הפיזיקלי[4].

ומה זה אומר עלינו ברמה היום-יומית? לפי ההשקפה הדואליסטית, “האני האמיתי” שלנו – הנפש שאינה פיזיקלית, רק משתמשת בגוף ובמוח שלנו ככלי המאפשר לה לבוא במגע עם העולם החומרי שמסביב[5].

גישה אחרת, המנוגדת לזו של דקארט, היא הגישה ה”מטריאליסטית” הגורסת כי כל מה שקיים מסביבנו, ובכלל זה גם מחשבות האדם והרצונות שלו, תלויים אך ורק בתהליכים פיזיקליים[6]. במילים פשוטות, אין לנו חלקים בלתי נראים או בלתי חומריים כמו נפש – כל כולנו תפקודים של גוף ומוח.

כבר בימיו של דקארט, הוגה הדעות האנגלי, תומאס הובס, והפילוסוף הצרפתי, פייר גסנדי, הציבו את הגישה המטריאליסטית אל מול הדואליזם. החל מאמצע המאה ה-20 הפכה ההשקפה הזאת לרווחת ביותר, בעיקר בעקבות השימוש בכלֵי הדימות המוחי שאפשרו לראשונה לצפות בפעילות המתרחשת במוח בזמן אמת, ולחקור מה קורה בו כשמופיעים רגשות או מחשבות מסוימים.

כשפרופ’ גוף החל את לימודיו בחוג לפילוסופיה, הדואליזם והמטריאליזם היו שתי התיאוריות היחידות שהציגו בפניו בפקולטה. בספרו הוא מספר כי הוא עצמו האמין במטריאליזם וראה את עצמו מטריאליסט. רק שנים מאוחר יותר, בעת שישב בבר צפוף והרגיש את קצב המוסיקה דופק בחזהו, בעודו נהנה מכוס בירה קרה, הוא לפתע חשב לעצמו כמה אמיתיות הן התחושות האלו וכי הן מתנגשות עם השקפתו המטריאליסטית. “דחפתי את דרכי מחוץ לבר ועמדתי בגשם הקר עם עיניי סגורות. לא יכולתי להתכחש יותר לתחושותיי. אם המטריאליזם היה נכון, אז אני הייתי זומבי. אבל ידעתי שאני לא זומבי. הייתי אדם שחושב ומרגיש. לא יכולתי עוד לחיות בהכחשה של המודעות שלי”, כותב פרופ’ גוף בספרו[7].

ההתנסות הפכה את פרופ’ גוף ל”דואליסט בארון”, כפי שהוא מכנה זאת. אך גם הדואליזם, המפריד את הנפש מהמדע, הפריע לו. מכאן הוא הגיע למסקנה שלא ניתן לפתור את בעיית התודעה, ומרוב אכזבה הוא שקל לוותר על פילוסופיה.

הוא התחיל לעבוד בפולין בתור מורה לאנגלית ונמנע מלעסוק בפילוסופיה, אולם משהו שוב משך אותו לקרוא מאמרים בנושא התודעה. זה היה הרגע שבו נתקל במאמר של הפילוסוף האמריקני תומס נייגל (Thomas Nagel) מ-1972, הנקרא “פנפסיכיזם”.

תיאוריית ה”פנפסיכיזם” היא מעין “דרך שלישית”, בין מטריאליזם לדואליזם. מצד אחד, בדומה לדואליזם, היא מקבלת את קיומן של נפש ושל תודעה החוות את הרגשות ואת התחושות שלנו, אך מצד שני היא אינה מנתקת אותן מהגוף. למעשה היא מציעה שההיבטים המנטליים הם חלק בסיסי של החומר[8].

מי שהעלו את הרעיונות האלו במאה ה-20, באופן בלתי תלוי זה בזה, היו הפילוסוף ברטראנד ראסל והאסטרופיזיקאי ארתור אדינגטון, שניהם מבריטניה. הם הבחינו שהפיזיקה הכמותית מספקת מידע המוגבל להתנהגות של החלקיקים ושל החומר, וכי היא אינה מתייחסת לטבע הפנימי ולאיכויות הפנימיות שלהם. המשוואות אמנם יכולות לחזות את התנהגותו של אטום, אבל אינן יכולות לתאר לנו מה הוא במהותו.

“נקודת המוצא של הפנפסיכיסט”, אומר פרופ’ גוף, “היא שהמדע החומרי לא באמת אומר לנו מהו החומר. ברגע הראשון, זו נשמעת טענה קצת מוזרה; קראת ספרי פיזיקה, סביר שלמדת כל מיני דברים מדהימים על טבעם של החלל, הזמן והחומר. אבל מה שהפילוסופים של המדע הבינו הוא שהמדע החומרי, עם כל העושר שלו, מוגבל, כך שהוא יכול לספר לנו רק על ההתנהגות של החומר: מה החומר עושה. הפיזיקה, למשל, מספרת לנו שלחומר יש מסה ומטען חשמלי. התכונות האלו מוגדרות בצורה מלאה במונחים של התנהגות, דברים כמו משיכה, דחייה, התנגדות להאצה. פיזיקאים לא מספרים לנו שום דבר לגבי מה שהפילוסופים אוהבים לכנות הטבע הפנימי של החומר: מהו החומר עצמו”.

כדי למלא את החלל שנוצר בסיפור המדעי הזה, הציעו ראסל ואדינגטון שהטבע הפנימי, מהותו של האובייקט, זוהי בעצם התודעה שלו[9].

“זה לא אומר שכל דבר הוא מודע”, מסייג זאת פרופ’ גוף, “זה אומר שלמרכיבים הבסיסיים של המציאות – אלקטרונים וקוורקים – יש צורות פשוטות של חוויות, ושהחוויות של המוח האנושי נגזרות באופן כלשהו מהחוויות של החלקיקים הבסיסיים האלה, חלקיקים המרכיבים את המוח. אבל הפנפסיכיסט לא בהכרח חושב שלכל סידור אקראי של חלקיקים יש חיים מודעים משלו. מרבית הפנפסיכיסטים מאמינים שדברים חיים כמו עצים וצמחים הם יצורים מודעים, אף על פי שהם בעלי תודעה מסוג אחר לחלוטין”.

פנפסיכיזם מתבסס על תיאוריה פילוסופית בלבד. שם נמצאות החוזקות אבל גם החולשות של התיאוריה הזאת. מצד אחד היא מאפשרת לקשור קשר עם התרבויות העתיקות שחיפשו אחר האמת ולבחון את המחקר המדעי הנוכחי בעין חדשה. אבל מצד שני, היא לא באמת מציעה אלטרנטיבה לשיטות המדעיות הנוכחיות.

מה לדעתך יכול להשתנות היום במדע? 

“אני חושב שאנחנו עוברים כעת שלב בהיסטוריה שבו אנחנו המומים מהצלחתו של המדע החומרי ומהטכנולוגיה שהוא הצמיח. זה גורם לנו להאמין שסוף סוף מצאנו את האמת ויוצר תחושה מנחמת של ביטחון וודאות. אבל הטיעון שלי הוא שהמדע החומרי הצליח כל כך בדיוק בגלל שהוא כוּוָן למשימה מאוד ממוקדת, משימה שבהכרח שוללת את התודעה. המדע החדש, שאליו אני מכוון, יצטרך להיות יותר תיאורטי. הוא יצטרך לכוון לתודעה”.

  1. Goff, Galileo’s Error: Foundations for a New Science of Consciousness, Pantheon, Nov 2019
  2. Mind–body dualism, Encyclopedia Britanica
  3. ראה הערה 1
  4. ראה הערה 1
  5. ראה הערה 1
  6. Materialism, Encyclopedia Britannica
  7. ראה הערה 1
  8. Panpsychism, Stanford Encyclopedia of Philosophy
  9. ראה הערה 8
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live